Производител: Цената на хляба ще достигне 3 лева

1920
Производител: Цената на хляба ще достигне 3 лева
Снимка: iStock

Ще поевтинее ли хлябът за крайния потребител след премахването на ДДС?  Според производители това няма да се случи. Дори от септември или октомври ще има нов ръст, който може да достигне 3 лева.

От БСП обявиха, че хлябът вече е с 20% по-евтин. Оказва се, че мярката засега е влязла в сила само на места. На този фон в Добруджа дадоха старт на жътвата, но очакванията за силна реколта там не се оправдаха. 

Към момента с 20 процента по-евтин хляб можем да си купим само от големите търговски вериги. На места все още е старата цена и варира между 2.20 и 2.60 лв. за парче хляб. Причината - големите хранителни магазини въвели изпреварващо намалената цена, още преди нулевата ставка на ДДС-то за хляба да е обнародвана в Държавен вестник.

С каша в гласуването депутатите приеха 0% ДДС за хляба и брашното

С нулево ДДС от 1 юли ще е не само хлябът, но и брашното. Това приеха депутатите в пленарна зала при разглеждането на актуализацията на...

А в малките магазини - цените все още са без промяна. „За съжаление, няма никаква промяна в цената на хляба, а и не виждаме как ще дойде тази промяна с тези цени на горива, ток, зърно, на слабия добив”, коментира Камен Аврамов - собственик на магазин в Монтана.

Въпрос на дни е по-ниските цени да се усетят и в малките магазини, коментираха от БСП. „Няма как да не поевтинеят, когато и 20-те процента ДДС и на хлебопроизводителя, и на брашното е 0, няма логика цената да не поевтинее”, заяви Георги Свиленски.

С влизането в сила на нулевата ставка за ДДС-то на хляба цената може и да остане същата, контрираха производители. „Махаме ДДС-то, но цената, ако я намалим и нея, а всички други разходи се вдигат - като газ, ток, няма никакъв ефект. Няма да има отражение върху крайната цена на продукта”, смята Илияна Василева - хлеброизодител в Лом, пред Нова телевизия.

А други са още по-крайни в прогнозите и очакват хлябът дори да поскъпне. „Трябва да има поне още 50-60 стотинки на хляба нагоре, което отива към 3 лева”, смята Димитър Бакалов - хлеброизодител в Благоевград.

Как лесно да приготвим здравословен хляб у дома

Продукти: 4 яйца 100 мл вода 90 г орехи 90 г ленено семе 90 г слънчогледови семки 90 г сусам Хлябът ще е мек отвътре и с хрупкав...

Днес в Добрич дадоха старт на жътвата. Очакванията за силна реколта не се оправдават. „За голямо съжаление, претърпя доста катаклизми и есенната суша и замързите, които бяха април и май, на пракитка редуцираха добивите. Имаме една скъпа кампания и се надяваме да покрием разходите”, каза Радостина Жекова, Добруджански съюз на зърнопроизводителите.

От Държавната комисия по стоковите борси и тържищата успокояват, че към момента цените на брашното са стабилни, което предполага задържане в цената на хляба. „На практика ще имаме едно успокояване на пазара. Няма никакви индикации за стресови движения по отношение на зърното и брашното”, заяви Владимир Иванов.

А от Комисията за защита на потребителите обявиха за NOVA, че започват проверки за цените на хляба в цялата страна.

Очаква се утре в "Държавен вестник" да излезе и решението за нулева ставка на ДДС върху хляба. То ще влезе в сила от петък, но със задна дата - 1-ви юли.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com