X
 
 

КЗП: Не можем да кажем, че българинът е ощетен откъм качество на храните

373 0
КЗП: Не можем да кажем, че българинът е ощетен откъм качество на храните
Снимка: Pixabay
Практическата полза от проведеното в България изследване и установените различия при някои от тестваните продукти ще бъде да се стигне до дефинирането на понятието „съществена разлика“ и това понятие влезе в европейската нормативна регламентация. Тогава потребителите ще бъдат овластени, когато имат усещането, че закупен от тях продукт от друг пазар се различава от неговия аналог у нас, контролният орган да извърши проверка и да санкционира нарушителя при потвърждаването на такава съществена разлика. Това каза председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в ефира на bTV във връзка с оповестените данни от сравнителен анализ от тестове и изследвания на храни и напитки, предлагани на българския и на други европейски пазари.

„Разликите ги има, но те не поставят българските потребители в по-неблагоприятно положение спрямо тези от останалите държави в Европейския съюз“, обобщи Маргаритов. Съгласно резултатите от тестовете не може да се каже, че българинът е по-ощетен от останалите европейци или обратното. Той даде пример с шоколадовите изделия. „При изследваната марка шоколад в българския продукт има по-малко протеини, отколкото в продавания на други пазари. При изследваните шоколадови бонбони има абсолютно същата графика, но с обратен знак, т.е. пък в шоколадовите бонбони българският потребител има повече протеини, отколкото западноевропейският“, посочи председателят на КЗП. „И ето тук точно ние се питаме: има ли двоен стандарт? Втора ръка потребители ли са българите, при положение, че в единия случай сме с повече протеини, в другия случай – те са с повече“, коментира той.

Окончателно: 10 000 лв. глоба за „Топлофикация“, осъдила Стефан от Смолян вместо на Стефан от София

Окончателно е потвърдена глобата от 10 000 лева, наложена на „Топлофикация“ – София, от Комисията за защита на л...

Председателят на КЗП отново подчерта и друг основен и важен извод от проучването – всички храни и напитки, които са били обект на изследването, са безопасни и отговарят на абсолютно всички стандарти, които действат на територията на България и на Европа.

Actualno.com

Етикети: