Лазаров: Не може с 67 лв за винетка да решим проблема с пътищата

5140
Лазаров: Не може с 67 лв за винетка да решим проблема с пътищата
Снимка: БГНЕС

Не може пътният данък, който е за общините, тъй като той не влиза в нашия бюджет за поддържане на автомагистрали – там да плащат 200-300 лева и повече за автомобил, а ние да искаме с 67 лв да решим проблема на пътищата, които са 22 хил. км. Това заяви в сутрешния блок „Събуди се” по Нова телевизия, председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров.

По думите му не може всичко, което е било поддържано с малко средства, да функционира и да няма задръствания заради ремонти.

Павлова: Ремонтите на "Хемус" и "Тракия" ще приключат до 1 юли

Целта на днешното посещение е инспекция. Започвайки от АМ „Хемус" и моста на „Елешница", който стана обект на сериозен деба...

„Финансовият министър вчера правилно каза, че няма как с 67 лева за винетка на година да имаме магистрали в перфектно състояние. Мнението ми за цената на винетките е почти аналогично с това на министъра на финансите Владислав Горанов”, обясни инж. Лазаров.

На въпрос колко според него трябва да струва винетката, той отговори, че не може да даде стойност, но приходите, които има АПИ са 200 млн. лева. „С тези средства, в които е и новото строителство, в които е и зимното поддържане, няма как нещата да се случат”, посочи инж. Лазаров.

Попитан дали по-подходящо би било ремонтите на магистралите да се направят през месеците септември - октомври, отколкото сега, инж. Лазаров заяви, че не може това да се случи тогава, защото не могат да се отлагат.

Общо около 200 млн. лв ще бъдат отделени тази година за рехабилитация на пътищата, допълни Лазаров.

През лятото ремонти по магистралите няма да има

За да няма задръствания до морето, през юли и август да не се извършват ремонти по магистралите "Тракия" и "Хемус", разпореди премиерът...

Парите, които се отделят за пътищата, са прекалено малко при положение, че в държавата не изградена и не е довършена инфраструктурата във вида и обхвата, който трябва да има. Ние трябва да я завършим", посочи той. „Защо мислите в момента се говори, че южните региони в страна изпреварват северните - защото комуникацията, инфраструктурите са много по-добри”, допълни инж. Лазаров.

„Пътят е работа, колкото и да казвате, че асфалтът не се яде, той създава много работни места. В строителството на една магистрала участват не само фирмата, която изпълнява строителството, но и източниците на материалите, подизпълнителят, работната ръка”, добави инж. Лазаров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...