Манолова предлага таван за таксите на ЧСИ

1784
Манолова предлага таван за таксите на ЧСИ
Снимка: БГНЕС

Да бъдат намалени таксите на частните съдебни изпълнители (ЧСИ) като сборът от всички, събирани от тях такси, да не може да е по-висок от размера на задължението. Това предлагат омбудсманът и граждански организации, които внасят предложения за законодателни промени, насочени срещу частните съдебни изпълнители, банките и монополите.

Манолова показа жалба от една гражданка от Пловдив с две деца, чийто апартамент в края на миналия месец е продаден на публична продан. "Тези случаи са достатъчно красноречиви, заради което да внесем пакет от законодателни предложения“, заяви Манолова.

Да бъдат намалени таксите на частните съдебни изпълнители като сборът от всички, събирани от тях такси, да не може да е по-висок от размера на задължението, предлага омбудсманът.

ЧСИ предлагат извънсъдебна процедура без такса за юрисконсулт

Камарата на частните съдебни изпълнители (ЧСИ) предлага да спре масовата практика дългове от 100 лв. след доброволно и последващо прину...

Длъжникът да се освобождава от такси, когато плати доброволно в срока за изпълнение, предвиждат още текстове от внесените в НС от националния защитник, граждански организации и адвокати предложения за поправки в ГПК.

Сега за дълг от 50 лв. минимумът, от който започват таксите на ЧСИ, е 108 лв. плюс таксата, която е пропорционално такса печалба. Така задължението може да нарасне с хиляди левове, разясниха адвокати.

Предвижда се длъжниците да могат да платят, без да стигат до частен съдебен изпълнител, както и да обжалват оценките на недвижимите имоти. В повечето случаи, отбеляза Манолова, става дума за продажба на имотите им на доста занижени цени.

Вносителите на промените в ГПК предлагат също корекция на несеквестируемия доход, който не е променян от 2008 г., за да може длъжникът да има средства за съществуване. Те са предвидили и да отпадне възможността за бързо снабдяване с изпълнителен лист от страна на банките.

Законът за частните съдебни изпълнители бил противоконституционен

Законът за частните съдебни изпълнители е противоконституционен и не може да съществува в правното пространство, смятат от Асоциацията ...

По-балансираното решение е да се даде възможност на длъжниците да избират между съдебен процес, който може да е дълъг и да ги натовари финансово повече, и бърза процедура, посочи Мая Манолова, цитирана от БТА. Тя предупреди, че частните съдебни изпълнители вече стягат редиците за отпор, ако текстовете бъдат приети.

Затова омбудсманът изпреварващо внася днес в НС и доклада за работата си през 2016 г., в който е отбелязано, че само за дванайсетте месеца в институцията са постъпили над 4600 граждански жалби. Сега трябва да видим чии интереси защитават депутатите, коментира още Мая Манолова.

В предложенията има и промени, свързани с института на призоваването, защото сега гражданите биват осъждани, без изобщо да знаят. Част от злоупотребите със записи на заповед са възможни поради пропуски в регламентирането именно на призоваването, разясни Манолова.

По-драстичният вариант е пълно премахване на призоваването чрез залепване на обявления, в случаите когато става дума за неприсъствени решения и за заповедни производства, смята тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com