МРРБ финансира проекти на 234 общини за ВиК, пътища и улици

1696
МРРБ финансира проекти на 234 общини за ВиК, пътища и улици
Снимка: БГНЕС

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще финансира целево общините по обективни критерии. За целта чрез преструктуриране на бюджета на ведомството за 2022 г. се осигуряват 418 млн. лв.

234 общини ще получат финансиранe за 297 проекта за пътища, улици и ВиК. Средствата ще достигнат до над 6,4 млн. българи според националната статистика, съобщиха от ведомството на Гроздан Караджов.

Още вчера, след заседанието на Министерски съвет, премиерът в оставка Кирил Петков обяви, че проектите на над 220 общини ще бъдат финансирани.

Финалният списък с проекти е съставен от експертите в МРРБ, които са работили заедно с експертите от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Класираните обекти са от всички подадени искания от кметовете в МРРБ от февруари насам и в Министерство на финансите в последните дни. Спазени са критериите проектите да обхванат максимален брой общини и население и да имат годна проектна и техническа документация, включително валидно разрешение за строеж. Отпадна изискването за избран изпълнител след процедури по Закона за обществените поръчки.

МРРБ ще финансира общински ВиК и пътни обекти с 419 млн. лв.

Над 419 млн. лв. от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да се осигурят за общински ВиК и пътни обект...

От понеделник МРРБ ще изпрати писма до общините, които не са подали всички необходими документи и не са представили доказателства за проектите си като: пълна проектна и техническа информация за обектите, валидни разрешения за строеж, декларация за липса на двойно финансиране и др. Документите ще бъдат събирани със съдействието на НСОРБ.

Общата стойност на всички проекти в списъка е над 827 млн. лв. През тази година общините ще получат 50% от необходимото финансиране за всеки обект. Това условие бе договорено със сдружението на общините. Причината е, че за някои проекти няма да има физическо време да бъдат завършени до края на 2022 г., тъй като местните администрации тепърва ще провеждат процедури по Закона за обществени поръчки.

В списъка са включени само обекти, които по Закона за публичните финанси могат да бъдат финансирани от бюджета на МРРБ.

„Вярвам, че следващите правителства ще осигурят приемственост на нашата политика за целево финансиране на общините на конкурентен принцип по обективни критерии. Това е първа стъпка към финансова децентрализация на българските общини. Прекратихме практиката да се раздават средства с ПМС без критерии или по политически пристрастия. Работихме в тясно сътрудничество с експертите от НСОРБ и се надявам това да е модел за политика към местната власт и занапред“, коментира вицепремиерът в оставка Гроздан Караджов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Берачи и търговци на гъби протестират пред НС: Против отпадането на алтернативния данък (СНИМКИ)

Простреляното в главата дете от Враца е изведено от реанимацията на "Пирогов"

На всеки пети спасителен пост на плажа се изисква линейка и мед. лице: Възможно ли е, казват хора от бранша

Последен ден за подаване на данъчните декларации

Експерт: Пазаруването на козунаци онлайн крие рискове

Магазини BILLA ще посрещат клиенти и по време на Великденските празници

Прогноза за времето - 30 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com