Най-важните новини за деня: 3 март 2024 г.

4273
Най-важните новини за деня: 3 март 2024 г.
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 3 март 2024 г.

ДЕТЕ ОТ БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД Е СРЕД ЗАГИНАЛИТЕ В ОДЕСА

Дете от български произход е сред загиналите при атаката на руски дронове над Одеса, съобщи българското външно министерство в Twitter навръх националния празник - 3 март.

ДОКЛАД: РУСИЯ ДАДЕ НАЙ-МНОГО ЖЕРТВИ ОТ НАЧАЛОТО НА ВОЙНАТА

Средният дневен брой руски жертви (убити, ранени и изчезнали по време на бой) в Украйна през февруари 2024 г. е бил най-високият от началото на войната. Става въпрос за загуби от порядъка на 983 души на ден. Информацията разпространява британското разузнаване.  

"УКРАИНСКИТЕ ДЕЦА СА РУСКИТЕ ВОЕННИ ЦЕЛИ": ПОД РУИНИТЕ В ОДЕСА ОСТАВАТ ОЩЕ ДЕЦА(СНИМКА)

Спасителната операция след вчерашната,  2 март, руска атака с дронове срещу Одеса, продължава и днес, тъй като има още изчезнали хора, които са под руините на 9-етажния блок. На място работят общо 215 спасители, написа украинският президент Володимир Зеленски в телеграм канала си. 

"В момента е известно, че са загинали 10 души, включително 3 деца: Марк, който не бе навършил още 3 години, Елизавета на 8 месеца и Тимофей на 4 месеца. Украинските деца са руските военни цели. Ето с кого воюват тези нечовеци. Моите съболезнования на всички роднини и близки“, пише Зеленски.

ПАРТИЙНИТЕ ЛИДЕРИ НА ТРЕТИ МАРТ: ЗАКОДИРАНИ ПОСЛАНИЯ И ПАТРИОТИЧНИ ДУМИ

Националният празник на България - Трети март, е повод не просто да отбележим датата, но и да направим лична и национална равносметка. Освен задължителните чествания на Паметника на свободата на Шипкаиздигането на знамето пред Паметника на Незнайния воин и отбелязването на празника в много градове из страната, социалните мрежи също са основно място за отбелязване на Националния ни празник, особено що се отнася до политическите лица у нас. Лидерите на най-големите партии в България и тази година отправиха своите послания към последователите си и целия народ.

NYT: ТРЪМП Е СЛЕДВАЩИЯТ ПРЕЗИДЕНТ НА САЩ

Дни преди най-голямата нощ на президентския предизборен сезон ново проучване ще предизвика тревога у Джо Байдън, който изостава от вероятния си претендент за Белия дом Доналд Тръмп.  Проучването на регистрираните гласоподаватели в цялата страна, проведено от "The New York Times" и Сиена Колидж, установи, че ако изборите се проведат днес, 48% биха избрали Тръмп, а 43% - Байдън. Допитването се провежда непосредствено преди "супервторника" - когато в повече от дузина американски щати се провеждат състезания за президентска номинация в упражнение, което се очаква окончателно да сложи край на предизвикателството на съперничката на Тръмп от Републиканската партия Ники Хейли.

КОЛОСАЛНИ ЖЕРТВИ, НО НАПРЕД: РУСИЯ РАЗШИРЯВА ЗАВОЕВАНИЯТА ОТВЪД АВДЕЕВКА(ВИДЕО)

Невероятни, колосални, чудовищни – думите са слаби да опишат загубите на руската армия, които биват давани за всеки метър напредък на запад от Авдеевка. Касапницата е нечувана и невиждана – многобройни видеокадри потвърждават какво се случва. Официалната украинска статистика за изминалото денонощие сочи за 1160 дадени жертви в жива сила от руснаците. И въпреки че като цяло интензивността на боевете по целия фронт за последните 24 часа е намаляла според сутрешната сводка на украинския генщаб, кръвта не спира да се лее. Специално в направлението при Авдеевка има чувствително намаление на руските атаки – 14 отбити руски пехотни атаки по линията Невелско – Тоненко – Орловка – Бердичи, която се намира на около 10-15 километра в лек полукръг от югозапад на северозапад от Авдеевка.

ГЕРОИЗЪМ И ПОДВИГ: КАК БЪЛГАРИТЕ ПОСТРОИХА ПАМЕТНИКА НА СВОБОДАТА СИ? (ВИДЕО)

На 3 март 1878 година около 17:00 часа следобед, в малкото градче Сан Стефано е сключен предварителен мирен договор между Руската и Османската империя. Договор, който не само слага край на Руско-турската война, но и урежда, макар неокончателно, обособяването на Третата българска държава. Договорът предвижда създаването на автономно, трибутарно княжество България с християнско правителство и правото да има войска. Всяка година на 3-ти март десетки хиляди българи се събират пред "Паметника на свободата", за да честват националния ни празник. Но каква всъщност е историята зад този паметник, кой го е построил и каква е неговата символика? ОЩЕ: Паметникът на Шипка с вход свободен на 3-ти март

ЕДВА 4 ЧА НОВИТЕ СЛУЧАИ НА КОВИД У НАС ЗА ДЕНОНОЩИЕ

Броят на новите случаи на коронавирус намаля като абсолютно число, но се увеличи като процент, сочат данните на Единния информационен портал. са новите заразени, като те бележат спад от 8 спрямо предходния отчет, когато имаше 12 случая. За последното денонощие са направени общо 336 теста (PCR и антигенни), което е със 729 по-малко спрямо 1065 проби при предишния отчет. Така процентът се променя от 1,12% на 1,19 на сто.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...