Най-важните новини за деня: 7 април 2024 г.

5653
Най-важните новини за деня: 7 април 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 7 април.

ПРОБИВ В ДОМА НА ХРИСТО ГРОЗЕВ: ПРАТЕНИЦИ НА ФСБ ВЗЕЛИ ЛАПТОПА МУ

Разследващият журналист Христо Грозев потвърди за пробив в дома му през 2022 година от страна на руското разузнаване. Това стана ясно от интервюто му за "120 минути" по бТВ. 

"Имало е проникване в моя дом през 2022 г. с цел да се намери и открадне определен лаптоп, а именно лаптопът, който се вижда в ключовия филм "Навални". Именно този компютър са търсили руската "разведка" от ФСБ. Именно за него са влизали и българи, наети от руското разузнаване. Единственото, което мога да допълня, че са взели грешния компютър", разказа Грозев.

Той нарече това "пореден гаф на руското разузнаване и наетите от тях българи".

По думите му обаче фактът, че са влезли в неговия дом, е наистина много, много стресиращ и травматизиращ, тъй като той не е единственият, който живее там. ОЩЕ: Обвинен в шпионаж българин е следил Христо Грозев във Великобритания?

ИЗРАЕЛ ИЗТЕГЛЯ ВОЙСКИТЕ СИ ОТ ГАЗА

Армията на Израел изтегли още сухопътни войски от южната част на Ивицата Газа, оставяйки само една бригада там. Новината съобщават световните медии. Изтеглянето е започнало през нощта. 

"Днес, неделя, 7 април, 98-ма дивизия командоси на израелските сили за отбрана завърши мисията си в Хан Юнис. Дивизията напусна Ивицата Газа, за да се подготви за бъдещи операции", се казва в изявление на армията.

Запитан от Агенция Франс прес (АФП) дали това означава, че всички войски са напуснали южната част на Ивицата Газа, военен служител отговори следното: "да", пише Le Monde.

Междувременно израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че страната му е "на една крачка от победата", но настоява, че няма да има прекратяване на огъня без освобождаването на израелските заложници, държани от "Хамас" в ивицата Газа, предава BBC. 

ГЕРБ ОТВОРИХА ВРАТАТА НА ДПС ЗА УЧАСТИЕ В СГЛОБКАТА: ГОВОРИ ГЕН. АТАНАС АТАНАСОВ

„Бяхме във фактическа коалиция с ГЕРБ- СДС. Това, че ГЕРБ и господин Борисов пускаха през тяхната врата ДПС да участва в процесите е едно на ръка. ГЕРБ отвориха вратата за участието на ДПС в законодателния процес и за да могат да се постигнат целите, приемахме това обстоятелство“. Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов пред БНР.

ПРЕМИЕРЪТ ДАВА СИТУАЦИЯТА С ГЛАВНИЯ СЕКРЕТАР НА МВР НА ПРОКУРАТУРАТА, ГЛЕДА АКЦИЯ 3 В 1

Премиерът в оставка акад. Николай Денков се закани, че ще изпрати сигнал по съответния ред до прокуратурата за оказания натиск над главният секретар на МВР Живко Коцев, защото може и да става въпрос за престъпление. Още: Денков: ГЕРБ е под силното влияние на Пеевски

"Главният секретар на МВР Живко Коцев докладва за натиск над него и пред мен, и пред президента Румен Радев. Така че и президентът е информиран какво се е случило - кои са хората и как се се случил натискът над Коцев", коментира Денков пред БНР.

РУСИЯ ГУБИ ОЩЕ И ОЩЕ БРОНИРАНА ТЕХНИКА, НАМЕРИХА СЕ 1 МЛН. СНАРЯДА ЗА УКРАЙНА (ВИДЕО)

На фронта в Украйна измина пореден ден на неуспешни руски атаки с бронирана техника.

25-а въздушнощурмова бригада отблъсна няколко нападения по посока на Авдеевка (на запад от Тоненко, към Семьоновка и Уманско), като има и видеокадри. Унищожени са 16 единици техника - включително танкове и бойни машини на пехотата, според украински източници.

ДЕНКОВ: ГЕРБ Е ПОД СИЛНОТО ВЛИЯНИЕ НА ПЕЕВСКИ

ГЕРБ и ръководството на ГЕРБ под силното влияние на господин Пеевски се отдръпна от посоката на сформиране на правителството. Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков пред БНТ. Още: Румен Радев да не назначава служебния кабинет "Главчев": ПП-ДБ с молба

По думите му трябва да има честни предсрочни парламентарни избори, както и хората да излязат да гласуват. Денков няма амбицията да кандидатства за евродепутат.

РУМЕН РАДЕВ ДА НЕ НАЗНАЧАВА СЛУЖЕБНИЯ КАБИЕНТ "ГЛАВЧЕВ": ПП-ДБ С МОЛБА

Парламентарната група на ПП-ДБ призова президентът Румен Радев да не подписва указа за назначаването на служебното правителство на Димитър Главчев. Това обяви депутатът от ПП-ДБ Стою Стоев пред БНТ. Още: Ревизоро посочи "лошите качества" на Димитър Главчев

„Изключително спорен кабинет и господин Радев, ако прецени, може да не го назначи“, призова още веднъж Стоев.

СПАД В БРОЯ НА НОВИТЕ СЛУЧАИ НА КОВИД ЗА ДЕНОНОЩИЕ

Броят на новите случаи на коронавирус намаля и като абсолютно число, и като процент, сочат данните на Единния информационен портал. 2 са регистрираните заразени, като те бележат спад от 6 спрямо предходния отчет, когато имаше 8 случая.

За последното денонощие са направени общо 255 теста (PCR и антигенни), което е с 460 по-малко спрямо предишния отчет, когато бяха 715. Така процентът се променя от 1,11% на 0,78 на сто

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 2 май, 2024 година

Добре или зле: 49,7% от българите имат доверие в църквата

Прогноза за времето - 3 май 2024 г. (петък)

Доц. Светлана Божилова: Пропагандата се скри зад „свободата на словото“ и цензурата (ВИДЕО)

Пак ремонти по "Хемус": Променено е движението в тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“

Времето утре - 3 май 2024 г.

Първата в света хранилка за животни с изкуствен интелект създадоха наши ученици

Оранжев код за валежи в 7 области в петък

ДНК анализът е готов: Велико Минков ли е бащата на малкото дете на Габриела Славова

АКФ алармира за лобизъм в част от спрените от ветото промени в Закона за инвестициите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com