Пробив в дома на Христо Грозев: Пратеници на ФСБ взели лаптопа му

6969
Пробив в дома на Христо Грозев: Пратеници на ФСБ взели лаптопа му
Снимка: Getty images

Разследващият журналист Христо Грозев потвърди за пробив в дома му през 2022 година от страна на руското разузнаване. Това стана ясно от интервюто му за "120 минути" по бТВ. 

Поредният гаф на руското разузнаване

"Имало е проникване в моя дом през 2022 г. с цел да се намери и открадне определен лаптоп, а именно лаптопът, който се вижда в ключовия филм "Навални". Именно този компютър са търсили руската "разведка" от ФСБ. Именно за него са влизали и българи, наети от руското разузнаване. Единственото, което мога да допълня, че са взели грешния компютър", разказа Грозев.

Той нарече това "пореден гаф на руското разузнаване и наетите от тях българи".

По думите му обаче фактът, че са влезли в неговия дом, е наистина много, много стресиращ и травматизиращ, тъй като той не е единственият, който живее там. ОЩЕ: Обвинен в шпионаж българин е следил Христо Грозев във Великобритания?

Българският бизнес и Русия

Той бе попитан има ли в България успешни бизнесмени, които са са свързани с Русия и руските служби и отговори: "Допускам, че е възможно. Нямам такива данни на този етап. Имало е такива в ранните години на Прехода, тъй като голяма част от парите, които се появиха за инвестиции, дойдоха неясно откъде". 

Българска връзка в Хаванския синдром?

Христо Грозев направи коментари за така наречения Хавански синдром, който е съвкупност от симптоми, изпитвани от държавни служители и военен персонал на САЩ, предимно при техни пребивавания в чужбина.

Грозев разказа, че първоначално е мислил, че става въпрос за конспирация или психоза, но впоследствие са открити цели шест съвпадения. "Хората, които се оплакват, са стотици. Много трудно е да повярваш, че има психоза сред стотици души по света. Всички, почти всички от тях, са имали работа по руска линия, т.е. борба с руското разузнаване", коментира Грозев. Той даде пример с едно съвпадение, свързано с присъствие на група на руското военно разузнаване под прикритие, която пътува по света.

"Тази група, която наброява около 60-70 души. Нейни представители са били в България. Те се оказват на места, в които има американски дипломати. Веднага след пристигането на представители на групата от руското военно разузнаване, американските дипломати започват да се оплакват. Доказва се, че има голямо съвпадение, корелацията на присъствие", уточни Грозев.

Според него, ако това е операция на руското военно разузнаване, те използват и местни хора, в много случаи местни военни аташета и ятаци. "Вие повдигнахте темата за нашия регион. Голяма част от хората, които участват в тези атаки, са присъствали в България. Имаме съвпадение на пристигнали в България с един руски бизнесмен, който е организатор на най-голямото спортно рали в света, което се казва рали "Пътят на коприната". Същият човек пристига при отравянето на Емилиян Гебрев. Същият човек има имот на българското Черноморие", заяви Грозев.

Той смята, че има българска връзка в тази тема, като според него за българското следствие най-вероятно това е новина, но не и за българските разузнавателни служби. "Въпросът е дали ще има действие от страна на правоохранителните органи. Какво е правил този човек десетилетия на българското Черноморие?", попита още разследващият журналист. ОЩЕ: Грозев разкри кой се е опитал да убие Зеленски през 2022 г.: Сензационни подробности (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com