Най-важното за деня, 4 февруари 2023 г.

2388
Най-важното за деня, 4 февруари 2023 г.
Снимка: Български патриоти

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 4 февруари.

"ПЪТЯТ САЛИХ": ЕДИН ГОЛЯМ ЧОВЕК ОТ МАЛКО БЪЛГАРСКО СЕЛО (ВИДЕО)

Срещаме се със Салих Трончов, един ходжа от малкото селце Цветино, община Велинград. Не заради религията му, а заради каузите, които отстоява, а те са важни и за християни, и за мюсюлмани. Той е от малко селце, но се заема с големи дела. Заедно с жители от Цветино и помощта на медиите успяват да привлекат вниманието на управляващите, за да се изгради 15 км път, който да свърже селото му с Велинград. Пътят вече е готов. Уви, закъснял с няколко години, за линейката, която е трябвало да спаси баща му. Следва и каузата му за ремонт на покрива на училището, където се обучават деца от няколко села. Ремонтът е приключил, покривът е факт. Последната му кауза са училищните автобуси, нужни за децата, които иначе стават в 5 сутринта, за да стигнат до гимназията по икономика и туризъм във Велинград. Автобусите вече са на лице. Срещаме се за да ни каже повече за поредната си задача - 2 км път, който съществува и не съществува. Точно като в квантовата физика - като частица, която има две състояния, в зависимост кой я наблюдава. Според държавата има път, според общината няма. Ако питаме хората от селото ще кажат, че през лятото има път, през зимата няма.

ПРОРОЧЕСКИТЕ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ НА НАЙ-ИЗВЕСТНИЯ АМЕРИКАНСКИ ДИПЛОМАТ ЗА УКРАЙНА

Джордж Кенан, забележителният американски дипломат и проучващ наблюдател на международните отношения, е известен с прогнозата за разпадането на Съветския съюз. По-малко известно е предупреждението му през 1948 г., че никое руско правителство никога няма да приеме украинската независимост. Предвиждайки безизходна борба между Москва и Киев, Кенан направи подробни предложения по онова време как Вашингтон трябва да се справи с конфликт, който ще изправи независима Украйна срещу Русия. Той се върна към тази тема половин век по-късно. Кенан, който вече беше на 90 години, предупреди, че разширяването на НАТО на изток ще обрече демокрацията в Русия и ще разпали нова Студена война.

ПРОУЧВАНЕ: САМО ЕДНА ЧЕТВЪРТ ОТ БЪЛГАРИТЕ СЕ ИЗСЛЕДВАТ ЗА РАК

Една четвърт от българите са провеждали профилактичен преглед или изследване, свързано с превенцията на онкологично заболяване. Това показват данните от проведеното националнопредставително проучване на нагласите на българите към рака, проведено от социологическа агенция „Тренд“ по поръчка на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания. За целта са проведени 1002 ефективни интервюта с респонденти над 18 години. Данните бяха представени в рамките на събитие, посветено на 4 февруари – Световния ден за борба с рака.

ПРОФ. ПАВЛОВ: СПИРАНЕТО НА БЪЛГАРИ НА ГРАНИЦАТА ДЕМАСКИРА МАКЕДОНСКИТЕ ВЛАСТИ

Спирането на българи на границата демаскира македонските власти. Това коментира пред Actualno.com историкът проф. Пламен Павдлов по повод информацията за забранителни списъци за Република Северна Македония, както и за спрени наши сънародници на границата. "Самото вдигане на цялата македонска полиция за някакво извънредно положение говори много лошо за самото македонско общество и най-вече за македонските политици. Да се надяваме, че няма да има по-големи неприятности и ексцесии, но да бъдат спирани хора на границата, е глупаво", смята историкът.

Той е възмутен от информацията за забранителни списъци, като счита, че всеки нормален човек в Северна Македония би бил възмутен от подобно нещо. "Да се отдаде почит на един национален герой, при това на България и Северна Македония, е нещо съвсем нормално и е правено през годините много пъти. Правено е съвместно от наши и македонски политици. Този път, доколкото разбирам, на министър Демерджиев, му е отказано със съображения да не се нагнетява напрежение. Това напрежение го нагнети македонската страна, не българската", счита проф. Павлов, изброявайки посегателствата срещу българските клубове и побоя над Християн Пендиков. Той разкритикува оправданието на македонските власти за спиране на тока на граничен пункт "Деве баир" и го определи като несъстоятелно. Гоце Делчев е българин "Най-обидното е, че герои като Гоце Делчев, който трябва да ни обединява, се използва, за да ни разделя", смята историкът. Той подчерта, че абсолютно всички исторически свидетелства са категорични, че Гоце Делчев е българин и се е чувствал е българин.

ЗДРАВКО ДИМИТРОВ ЗА ПОИСКАНАТА МУ ОСТАВКА: ИДВА МИ КАТО ГРЪМ ОТ ЯСНО НЕБЕ

Избран съм от пловдивчани, не назначаван, за да ми се иска оставка. Това искане ми идва като гръм от ясно небе. Ще обмисля в следващите дни какво да направя. Това заявява в своя позиция кметът на Пловдив Здравко Димитров, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов му поиска оставката по време на партийна сбирка. „Дебатът за Пловдив трябва да се води с гражданите и в Общинския съвет, а не на партийни сбирки”, коментира още той.

БОЙКО БОРИСОВ ПОИСКА ОСТАВКАТА НА КМЕТА НА ПЛОВДИВ (ВИДЕО)

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска кмета на Пловдив Здравко Димитров незабавно да подаде оставка си. Той поиска и оставката на зам.-кмета по строителството Пламен Райчев. Това се случи на среща с партийния актив в града под тепетата. Борисов посочи като основна причина за исканата оставка системното несправяне на Здравко Димитров с множество текущи проблеми в Пловдив. Последният от тях - протестите на феновете заради нерешените въпроси със стадионите в Пловдив. Той коментира протестите от последните дни на феновете на два от пловдивските футболни отбори – „Локомотив“ и „Ботев“, свързани с недостатъчно финансиране на новите стадиони на клубовете. Според Борисов заради тези скандали ГЕРБ търпи негативи, а Здравко Димитров си е взел отпуска. "За тези стадиони съм идвал няколко пъти в Пловдив, срещал съм се с феновете и на „Локо“, и на „Пловдив“, каза лидерът на ГЕРБ. "Ако Зико ми е приятел, трябва да отиде и да си депозира оставката. Днес трябва да има решение за кандидат за кмет на Пловдив. За разлика от тези момчета аз съм бил кмет на София - два пъти мажоритарно избиран. Две години в България не се строи нищо от това, което ни сме подсигурили. В случая ми е важно партията да е направила добро за Пловдив", заяви Борисов.

"ПОВРЕДА В СИСТЕМАТА" ЗАТВОРИ ГРАНИЦАТА С МАКЕДОНИЯ

Контролната система на ГКПП "Деве баир" се оказа повредена. Тя не работи от час и половина и има задръстване за влизане в страната. Екип на македонската „А1он“ съобщи за десетки автомобили, които са пуснати от българска страна, но чакат на границата, за да бъдат пуснати да влязат на територията на РС Македония. Това доведе до напрежение на границата между българската група и македонски граничари.

И ДЕЦАТА С ОРЪЖИЕ В РЪКА: ДОКТРИНАТА НА ПУТИН ЗАРАДИ УКРАЙНА(ВИДЕО)

Въвеждането на военно обучение в Русия дори за хора, които не са пълнолетни, не е тайна. Поредни видеокадри обаче показват как практиката се разпространява – в името на политическата демагогия на руския диктатор Владимир Путин, който с нея оправдава войната, която подпали срещу Украйна и за която постоянно внушава, че е срещу Запада. Видеокадрите са от Нижни Новгород. Те говорят сами за себе си – преди да почнат тренировки, децата казват молитва. Защо – руската доктрина е, че така се учат на "патриотизъм".

СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ПРАВИ ВАРИАНТ НА БЮДЖЕТ, ПРЕДСТАВЯ ГО КЪМ КРАЯ НА МАНДАТА СИ

Няма как правителството да не направи вариант на бюджет и това ще се случи в края на мандата. Ще го направим така, че да отразява действащото законодателство. Тук ще има сериозен ръст по отношение на социалните разходи. Това съобщи служебният социален министър Лазар Лазаров в ефира на Нова телевизия. "Увеличена сега бе минималната заплата. В голяма част от държавните институции бяха предприети действия за изравняване на заплатите. В момента нямаме редовен бюджет и затова действат параметрите, които са достигнати в края на миналата година", обясни той.

БЕЗ СЪЩЕСТВЕНА ПРОМЯНА В ДАННИТЕ ЗА КОРОНАВИРУСА ЗА ДЕНОНОЩИЕ

Броят на новите случаи на коронавирус се увеличи леко и като абсолютно число и като процент, сочат данните на Единния информационен портал. 39 са отчетените заразени за денонощие, като това е ръст с 1 спрямо предходния ден, когато имаше 38 нови случая. Направени са 2331 теста (PCR и антигенни), като те са със 150 по-малко спрямо отчетените 2481 ден по-рано. Така процентът на положителните проби се променя - от 1,53% до 1,67 на сто.

Джордж Кенан, забележителният американски дипломат и проучващ наблюдател на международните отношения, е известен с прогнозата за разпадането на Съветския съюз. По-малко известно е предупреждението му през 1948 г., че никое руско правителство никога няма да приеме украинската независимост. Предвиждайки безизходна борба между Москва и Киев, Кенан направи подробни предложения по онова време как Вашингтон трябва да се справи с конфликт, който ще изправи независима Украйна срещу Русия. Той се върна към тази тема половин век по-късно. Кенан, който вече беше на 90 години, предупреди, че разширяването на НАТО на изток ще обрече демокрацията в Русия и ще разпали нова Студена война.

Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/analysis/prorocheskite-preduprejdenija-na-naj-izvestnija-amerikanski-diplomat-za-ukrajna-news_1897675.html © Actualno.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

До 30 000 лв. за проекти за бизвес на хора с увреждания дава МТСП

Светият синод избра врачанския митрополит Григорий за наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...