Проф. Павлов: Спирането на българи на границата демаскира македонските власти

10000
Проф. Павлов: Спирането на българи на границата демаскира македонските власти
Снимка: БГНЕС

Спирането на българи на границата демаскира македонските власти. Това коментира пред Actualno.com историкът проф. Пламен Павдлов по повод информацията за забранителни списъци за Република Северна Македония, както и за спрени наши сънародници на границата. 

"Самото вдигане на цялата македонска полиция за някакво извънредно положение говори много лошо за самото македонско общество и най-вече за македонските политици. Да се надяваме, че няма да има по-големи неприятности и ексцесии, но да бъдат спирани хора на границата, е глупаво", смята историкът. ОЩЕ: Демерджиев: Има спрени българи на границата с РСМ

Той е възмутен от информацията за забранителни списъци, като счита, че всеки нормален човек в Северна Македония би бил възмутен от подобно нещо. "Да се отдаде почит на един национален герой, при това на България и Северна Македония, е нещо съвсем нормално и е правено през годините много пъти. Правено е съвместно от наши и македонски политици. Този път, доколкото разбирам, на министър Демерджиев, му е отказано със съображения да не се нагнетява напрежение. Това напрежение го нагнети македонската страна, не българската", счита проф. Павлов, изброявайки  посегателствата срещу българските клубове и побоя над Християн Пендиков. 

Той разкритикува оправданието на македонските власти за спиране на тока на граничен пункт "Деве баир" и  го определи като несъстоятелно.

Гоце Делчев е българин

"Най-обидното е, че герои като Гоце Делчев, който трябва да ни обединява, се използва, за да ни разделя", смята историкът. 

Той подчерта, че абсолютно всички исторически свидетелства са категорични, че Гоце Делчев е българин и се е чувствал е българин.

Проф. Пламен Павлов обърна внимание, че Гоце Делчев е учил първо във българската мъжка гимназия в Солун "Св. св. Кирил и Методий", а после във Военното училище в София, както и че задграничното представителство на революционната организация е било в София. "Четническият институт, който Гоце Делчев прави, се състои от подофицери от Българската армия като Христо Чернопеев, Михаил Апостолов - Попето от Горна Диканя, Марко Лерински от Котел. Връзката с България е генетична във всяко едно отношение", подчерта историкът.

Той коментира твърдението на президента Стево Пендаровски, че Гоце Делчев е македонски революционер и припомни думи на същия македонски президент от 2019 г., че Гоце Делчев се е декларирал като българин, но се борел за свободна Македония, а не за целокупна България.ОЩЕ: Пендаровски: Гоце Делчев е македонски революционер (СНИМКИ)

Историкът посочи, че не е вярно, че Гоце Делчев не се е борил за целокупна България, тъй като автономистката програма на Вътрешната македоно-одринска революционна организация се бори за автономия на Македония с оглед на едно бъдеще съединение с България по примера на Източна Румелия. "Гоце Делчев като учител в Щип участва с театрални постановки, свързани с българската история. Той и неговите колеги учители в Щип са изнасяли беседи на гражданството, една от които е "Съединението на Източна Румелия и България", "Обединението на Италия". Той е следовник на Васил Левски. Да не говорим, че всички македонски революционери Гоце Делчев, Даме Груев, дори Яне Сандански казват, че са прочели книгата на Левски на Захари Стоянов,  "Записки по българските въстания", Ботев, Вазов и това е истината и тя се крие от хората в Македония. Мозъците им биват промивани от антибългарски дух, което е крайно време да престане", подчерта проф. Павлов. 

Езикът на омразата не е преставал

Историкът изрази мнение, че езикът на омразата срещу България не е спирал, като според него най-лошото е, че след лицемерните изказвания на македонските власти, следват подобни прояви. "Изненадан съм от президента Стево Пендаровски, защото аз самия цитирах негови взаимоизключващи се изказвания", смята още проф. Павлов. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Кета Мирчева: Ние не искаме да се поучим от историята (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?
Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Към края на 2023 г. по сметката на Фонда за безопасност на движението по пътищата би трябвало да има налични повече от 423 млн. лв. Това казват експертите...