Нито един кандидат на тайния търг на БДЖ

2298
Нито един кандидат на тайния търг на БДЖ

БДЖ не успя да продаде част от остарелия подвижен състав на дружеството. На втория таен търг, който беше организиран днес, нямаше нито един кандидат.

Междувременно пред централата на БДЖ се събраха група граждани, които поискаха ръководството да спре процедурата.

Ръководството иска да продаде 19 мотрисни влака и 34 локомотива, които са извадени от експлоатация. Днес не успя, но ще опита отново на 13 април.

"Явно на пазара няма търсене за този подвижен състав. Съмнявам се да има кандидати на следващата дата", обясни директорът на "Пътнически превози" Димитър Костадинов. Той разговаря с представители на гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт, които протестираха пред БДЖ. Според тях подвижният състав, който дружеството иска да продава, може да бъде ремонтиран и да се използва, предаде БНР.

Отпуснаха 208 млн. лв. за завършване на важни железопътни проекти

На днешното си заседание правителството одобри допълнителни плащания по бюджета на Министерството на транспорта, информационните технол...

"Този подвижен състав, който е обявен, поне част от него може да бъде реновирана, възстановена, а не да се продава. Като граждани, като данъкоплатци не сме съгласни по този начин да се управлява нашето имущество. Считаме, че даже може да се каже, че умишлено не се поддържа този подвижен състав, за да се продава на скрап в крайна сметка, след като бъде разграбен", заяви Веселин Кирев.

Ремонтът на остарелите мотриси и локомотиви е икономически неизгоден за БДЖ, обясни Димитър Костадинов.

"Нашата техническа експертиза е, че е невъзможно да се възстановят и да бъдат пуснати в движение, където и да е в ЕС. Разходите, които правим сега за поддръжка на тези локомотиви, ще бъде по-изгодно да вземем нови и да изплащаме лизинг, отколкото да плащаме разходите на амортизираните локомотиви", допълни той.

В началото на март от Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт сезираха прокуратурата с искане процедурата за търга да бъде прекратена. Разследването продължава и към момента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com