Новините: Най-важното за деня, 1 януари

4743
Новините: Най-важното за деня, 1 януари
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип ви представя най-важното за деня, 1 януари

ПОНИЖЕНИЕ В НОВИТЕ СЛУЧАИ НА КОРОНАВИРУС, КАКТО И ПРИ ХОСПИТАЛИЗИРАНИТЕ

Броят на новите случаи на коронавирус отбеляза спад и като абсолютно число, и като процент. За 31 декември са отчетени 1046 нови случая, т.е. 683 по-малко на дневна база - вчера сутринта бяха 1 729. Направени са обаче 5739 теста, т.е. 2736 по-малко на дневна база. Така процентът на положителни проби бележи спад - от 20,4% вчера на 18,22% днес.

МОЖЕ ДА ИМА ЗАБАВЯНЕ В ДОСТАВКИТЕ НА ВАКСИНАТА НА BIONTECH И PFIZER

BioNTech работи усилено с партньора си Pfizer да увеличи производството на ваксината срещу коронавируса, обявиха основателите на германската компания. Те предупредиха, че може да се получат забавяния в доставките докато не бъдат произведени нови партиди от ваксината, предаде Ройтерс.

В ИРЛАНДИЯ ВЕЧЕ ЩЕ МОГАТ ДА ИЗЛИЗАТ САМО НА 5 КИЛОМЕТРА ОТ ДОМОВЕТЕ СИ

От първия ден на годината в Ирландия влязоха в сила допълнителни карантинни мерки, предаде ТАСС. През целия първи месец на 2021-ва движението на хората ще бъде разрешено само в радиус от 5 километра от местоживеенето, забранява се ходенето на гости, всички магазини ще са затворени, с изключение на тези за хранителни стоки и аптеките.

КИТАЙ: БЕЗПЛАТНИ ВАКСИНИ ЗА ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ

Китай ще предостави безплатни ваксини срещу COVID-19 на всички свои граждани. Това заяви Дзън Исин, заместник-ръководител на Националната здравна комисия, на пресконференция в четвъртък, предаде Радио Китай, цитиран от 24 часа.

ПОРТУГАЛСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА ЕС: ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ, УСТОЙЧИВА И ЗЕЛЕНА ЕВРОПА

Нова година- ново председателство на Европейския съюз, отбелязва TheMayor.EU - европейският портал за информиране и връзка между гражданите на Европейския съюз, местните власти и европейските институции, пише БГНЕС.

В 5:00 ЧАСА СУТРИНТА – ВУЧИЧ И РУСКИЯТ ПОСЛАНИК ОТКРИХА “БАЛКАНСКИ ПОТОК“ В СЪРБИЯ

Рано тази сутрин, малко след 5:00 часа българско време, сръбският президент Александър Вучич официално откри газопровода "Балкански поток" в местността Господжинцима, край Жабля, в близост до българската граница, предаде БГНЕС. Газопроводът продължава до унгарската граница.

БОРИСОВ: ОТ ДНЕС – ПЪЛНА ДИВЕРСИФИКАЦИЯ (ВИДЕО)

В първия ден на новата година премиерът Бойко Борисов инспектира интерконекторната връзка между България и Гърция, през която вече ще преминава и азерски газ. С него е министърът на енергетиката Теменужка Петкова, както и финансовият министър Кирил Ананиев.

РЕШЕНО: ЦЕНИТЕ НА ПАРНОТО, ТОПЛАТА ВОДА И ТОКА ОСТАВАТ БЕЗ ПРОМЯНА

Комисията за енергийно и водно регулиране проведе закрито заседание, на което прие решение във връзка с подаденото от "Булгаргаз" ЕАД заявление за утвърждаване на цена за януари 2021 г., по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Това съобщиха от регулатора.

300 ЛЕВА МИНИМАЛНА ПЕНСИЯ ОТ ДНЕС

От днес минималната пенсия става 300 лв., а таванът се вдига до 1440 лв. Новите размери пенсионерите ще получат от 7 до 20 януари, когато ще се изплащат пенсиите. Всички пък ще получат бонус от 50 лв. Добавките ще се изплащат и през февруари и март, уточнява 24 часа.

32 МИЛИАРДА ЛЕВА СА СЪБРАНИ ОТ ДАНЪЦИ ПРЕЗ 2020 ГОДИНА

39 698,8 млн. лв. са приходите, помощите и даренията по консолидираната фискална програма към ноември 2020 г., съобщават от Министерството на финансите. Това е 91,3 % от годишните разчети.

ИВАН КРЪСТЕВ: ПАНДЕМИЯТА МАРКИРА СЪЩИНСКОТО НАЧАЛО НА 21 ВЕК

"Допреди това ние живеехме по определен начин, който смятахме за твърдо зададен – независимо дали беше правилен или не. И изведнъж установихме колко крехък е този ред". Това заяви политологът Иван Кръстев пред Дойче Веле.

СВЕТЪТ ПРЕЗ 2020 ГОДИНА: ВАЖНИ ПРОЦЕСИ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК

През 2018 година направих обзор на войната в Сирия, в който ви запознах с позициите на враждуващите страни, конкретиката за воюващите групировки и кой стои зад тях. В миналогодишният си обзор пък се спрях на геополитическите измерения на войната в Сирия, като дадох още по-сериозен акцент върху интересите и апетитите на големите геополитически играчи. През тази година отново ще разгледам събитията в цялост, но този път ще отделя повече внимание и на другите сериозни конфликти в Близкия Ѝзток, а именно военните действия в Нагорни Карабах и Либия, но без да пропускам и важните събития в Сирия.

СЕКССКАНДАЛИТЕ НА ДЕСЕТИЛЕТИЕТО: ХОЛИВУД – ОПИПВАЙ ТРУДНО

Макар и да блестят по екрани и в ефир, на световните шоузвезди това не им стига, та периодично се забъркват и в сочни сексскандали. В последното десетилетие това стана нещо обичайно и публиката остава с усещането, че всъщност на звездите дори компрометирането им върши работа, защото лоша реклама няма.

ЗА ВТОРА ПОРЕДНА ГОДИНА: ОТМЕНЯТ ФЕСТИВАЛА “СУРВА“

За втора поредна година няма да се проведе Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник. Фестивалът е най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски, а Перник е признат от Федерацията на европейските карнавални градове за европейска столица на зимните маскарадни игри, уточнява 24 часа.

ПАТРИАРХ НЕОФИТ: С НОВА НАДЕЖДА ПРЕКРАЧВАМЕ ПРАГА НА 2021 ГОДИНА

С благодарност към Бога и с нова надежда за България и за целия свят прекрачваме прага на 2021 г. Надяваме се и се молим изминалата 2020 година, която беше година на невижданото изпитание на пандемията от новия и непознат доскоро на човечеството вирус, да ни е направила по-мъдри. Това се казва в обръщение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за новата 2021 г.

СТАРТ НА 2021 ГОДИНА: 20 НЕЩА, КОИТО ЩЕ ПРОМЕНЯТ ЖИВОТА НИ

Ето, че идва краят на годината. Помните ли, че миналата година си казахте, че 2020-та ще е вашата година и че ще направите всички онези неща, които винаги сте отлагали? Е, дори да не сте го направили, много хора са именно така.

ПОЧИТАМЕ СВЕТИ ВАСИЛИЙ

Свети Василий е роден в град Кесария Кападокийска около 350 г. от н.е. в знатно християнско семейство. При формирането на неговия характер дейно участие вземат майка му Емелия и баба му Макрина. Те възпитават малкия Василий и неговия брат Григорий в християнските ценности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com