Сексскандалите на десетилетието: Холивуд - Опипвай трудно

5512
Сексскандалите на десетилетието: Холивуд - Опипвай трудно
Снимка: Pixabay

Макар и да блестят по екрани и в ефир, на световните шоузвезди това не им стига, та периодично се забъркват и в сочни сексскандали. В последното десетилетие това стана нещо обичайно и публиката остава с усещането, че всъщност на звездите дори компрометирането им върши работа, защото лоша реклама няма.

Холивудските афери са познати от години - режисьор лансира само благосклонните към него актриси или суперпопулярен мачо изневерява на благоверната си с някоя екранна партньорка. Този сценарий се е запазил в годините. Но сега се облича в по-съвременна фабула, включваща не само медиен скандал, но и последствия от съдебно и финансово естество.

Стотиците оплаквания от неприлични предложения и действия предизвикват съдебни дела и разходи, които пък стават нечии приходи с доста нули. В известен смисъл производството на този род скандали осигурява и заетост, и развлечение.

Един солиден "джентълмен" се откроява като шампион по атаки заради мераците си. През 2017 г. видният американски продуцент и носител на "Оскар" Харви Уайнстийн беше обвинен в сексуален тормоз и беше изваден от борда на директорите на компанията, на която е съосновател. Разследване на New York Times показа 8 извънсъдебни споразумения, сключени след обвинения за сексуален тормоз срещу Уайнстийн. Впоследствие цели 22 актриси обявиха, че са били сексуално малтретирани от него, сред които Мира Сорвино, Ашли Джъд, Гуинет Полтроу и Анджелина Джоли. Някои дори заведоха дела за изнасилване. И едва ли бихме се съмнявали в безкористното актьорско съсловие, ако и жертвите, и знаещите не бяха си мълчали с години, че и с десетилетия.

Получи 23 г. затвор, остана без бизнес и жена му го напусна - това плати Уайнстийн в личен план. Отделно милионите за адвокати и съдебни разходи за 30-годишната му необуздана похотливост. Но, както се казва - откъдето дошло, там отишло.

В същата година и Бен Афлек беше обвинен в сексуален тормоз спрямо актрисата Хилари Бъртън, при това - с публикация във Forbes. Афлек опипал гърдите на дамата в ефир и това е заметено под килима, макар и трудно.

Впрочем, трудно беше и за Кевин Спейси, безспорен професионалист и човек с безупречна репутация само допреди 2-3 години, който получи 6 обвинения в секстормоз. В къс период от време му се наложи да признае публично, че е гей и че под въздействие на алкохол е пускал ръце на момчета. По разкрития на брат му децата в тяхното семейство били подлагани на системен сексуален тормоз от бащата. Кариерата му рухна точно като къща от карти по името на успешния сериал на Netflix, откъдето актьорът засия още повече. Защо? Защото Уилям Литъл, 18-годишен през 2016 г., заснел как Спейси му бърка в гащите. Това се случило в бара, където той работел. Много холивудско, няма що, направено като за американски зрители - ще те нападат сексуално, а ти ще снимаш, вместо да се защитиш. В крайна сметка Кевин Спейси беше оправдан, но името му завинаги ще остане очернено.

Оказва се, че почти няма холивудска звезда от мъжки пол, необвинена в сексуални посегателства. Чарли Шийн, Силвестър Сталоун, Стивън Сегал и Дъстин Хофман се оказаха не по-малко палави от Уайнстийн. Сегал беше обвинен в секстормоз от актрисата Рейчъл Грант, а малко по-късно българката Гери Дончева, работила като негова асистентка, се оплака в "На кафе", че Сегал я карал да му масажира ходилата. На практика сериозните обвинения срещу Сегал дойдоха преди това - от Джулияна Маргулис, по-известна в България в ролята си в "Спешно отделение", както и в "Добрата съпруга", където е и продуцент, и от Порша де Роси, която блесна в "Али Макбийл". И двете обаче нито са изнасиленени, нито дори докоснати, само са им отправяни сексуални оферти, включително със смъкнат цип на панталона. Нещо, което би отивало на всеки селски пич, но при популярна филмова звезда стои доста отблъскващо.

Скандалите нямат и ограничения за възраст - 73-годишният Майкъл Дъглас през 2018 г. направи публично оправдание по все още непредявени обвинения. Дъглас обясни, че не е тормозил своя служителка преди 32 години. В изпреварващо някакъв очакван от него удар интервю пред DeadLine Дъглас каза, че евентуални бъдещи обвинения не са верни. И че вероятно в тях ще се твърди, че е мастурбирал пред жената, обиждал я и после ѝ попречил да си намери работа в холивудска продукция. Може да е "гузен негонен бяга", а може и просто по този начин да е предупредил поредната златотърсачка, че пари от него няма да види.

В съдбоносната за продуцентите в Холивуд 2017 година обвинение в сексуален тормоз получи и носителят на "Оскар" Джефри Ръш. Той се оттегли от поста президент на Австралийската академия за екранна индустрия след обвинение за „непристойно поведение” срещу него, пише "Индипендънт”. 66-годишният Ръш отрече обвиненията, отнасящи се до история от 2015 г., когато той е участвал в продукция на „Крал Лир” в театъра в Сидни. „Сидни морнинг хералд” цитира два неназовани източника, според които актриса е обвинила Ръш, че я е опипвал.

Криворазбрани комплименти, придружени с докосвания, доведоха до обвинения и към Морган Фрийман през 2018 г. Той обаче отговори достойно на дамите, прицелили се в банковата му сметка, и поднесе извинения за това, че е допуснал да бъде погрешно разбрана оценката му за женската хубост. "Не предлагам назначения за секс. Всички обвинения и предположения в тази насока са и ще бъдат фалшиви", заяви Фрийман.

Но не само Холивуд ражда скандали. През 2019 г. бяха отменени концертите на Пласидо Доминго в Сан Франциско заради сексскандал. Певицата Патрисия Улф го обвини в сексуален тормоз. Общо осем певици и един танцьор се оплакаха от мераците на Доминго в различни периоди, като началото е още през 80-те години на XX век. Той настоявал за интимност, като в замяна обещавал определени роли. При отказ обектите на ухажванията му били "наказвани професионално".

Две години преди това, през 2017 година, сексскандал разтърси и операта "Метрополитън". Той избухна около почетния музикален директор, диригента Джеймс Ливайн. Разследваха го, защото упражнил сексуално посегателство над младеж през 80-те години на миналия век. Прекратиха му договора и така отиде по дяволите още една блестяща кариера. Ливайн дебютира през 1971 година с "Тоска" на Пучини. Става диригент през сезон 1973-74, а музикален директор - 1976-77. Работил е по 85 различни опери и под неговата палка са пяли тримата тенори - Лучано Павароти, Хосе Карерас и Пласидо Доминго. Той е един от най-уважаваните диригенти на САЩ, носител на цели 37 номинации и на 10 връчени награди "Грами".

В звездната вакханалия не остават встрани и медиите. При някои скандалите са скромни и бързо отшумяват, но за 2017 г. американската телевизия Fox News плати 45 млн. долара. Това бяха обезщетения за жени по две линии. Едните обвиняваха бившия шеф на медията Роджър Ейлс в сексуално посегателство, а другите - в дискриминация по полов признак. Отделно самият Ейлс е получил според CNN 40 млн. долара като обезщетение за прекъснатия му договор.

Скандалът с този похотливец започна през 2016 година, когато известната водеща и бивша Мис Америка Гречен Карлсън отказала на 76-годишния медиен бос и завела дело за сексуален тормоз срещу него.

Последното място, което бихме си представили за секстерен, е Шведската академия, присъждаща Нобеловите награди. Но в това белязано от разврат десетилетие нищо не би трябвало да ни изненадва. Та Шведската академия, определяща носителя на Нобеловата награда за литература, се забърка в сексскандал. Жан-Клод Арно, съпруг на Катарина Фростенсон, която е член на Академията, получи обвинения в сексуално посегателство от 18 жени. Съпругата на Арно, както и още четирима души, се оттеглиха и Академията не връчи награди за литература през 2018 г.

На фона на всичко това у нас нещата изглеждат спокойни като на село при баба. Опитът на Мегз да привлече внимание чрез обвинения към Мартин Карбовски доведоха само до медиен шум, а и вероятно са причина за отпадане на предаването му от ефир, макар и да няма официално обявен подобен мотив. Но ние подобни филми сме гледали и ги знаем, както знаем и колко са далеч те от холивудския професионализъм - и във филмите, и в скандалите.

Автор: Евелина Гечева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

CNN: Русия може и трябва да загуби тази война (ВИДЕО)

Анализ: Украйна изчерпва възможностите си на бойно поле

Позор в пагони: Топ генерал на САЩ защити Нетаняху с примери колко цивилни избили Щатите (ВИДЕО)

Експерти: Войната в Близкия изток върви към своя край

Американски ветеран в Украйна: САЩ забравиха как се води истинска война

Уроците на специалните части в Украйна: Войната отвътре

Безпокойство за Западните Балкани заради паравоенни групировки

Турски анализ: Какво означава новата военна помощ на САЩ за Украйна?

Анализ: Меденият месец на Полша с Украйна приключи

Bloomberg: Руснаците се примиряват с войната на Путин в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари