В 5:00 часа сутринта - Вучич и руският посланик откриха "Балкански поток" в Сърбия

4516
В 5:00 часа сутринта - Вучич и руският посланик откриха "Балкански поток" в Сърбия
Снимка: Srbijagas

Рано тази сутрин, малко след 5:00 часа българско време, сръбският президент Александър Вучич официално откри газопровода "Балкански поток" в местността Господжинцима, край Жабля, в близост до българската граница, предаде БГНЕС. Газопроводът продължава до унгарската граница.

Вучич обеща "до 10-15 дни да предложи значително намаляване на цената на газа".

Вучич обяви официалното откриване на „Балкански поток“

От утре сутрин Сърбия ще получава руски природен газ от България по газопровода „Балкански поток“, който е продължение на &...

"Искам да честитя Новата година на сръбските граждани. За нас това е голяма и съществена работа..."Балкански поток" ни гарантира енергийна сигурност и стабилност, което е много важно за привличането на инвеститори", каза още Вучич.

На откриването присъства и руският посланик в Белград Александър Боцан-Харченко. "Изграждането и пускането на "Балкански поток", който е част от "Турски поток" от българската до унгарската граница, напълно гарантира енергийната стабилност и сигурност на Сърбия", каза руският посланик.

Газопроводът е определян от руска и сръбска страна като един от най-важните проекти, който трябва да укрепи икономическото и геостратегическо положение на Белград в региона.

"Балкански поток" всъщност е продължение на газопровода "Турски поток" през територията на България. В официалните документи той се нарича "обект на разширяване на газопреносната инфраструктура на компанията "Булгартрансгаз" паралелно със северния главен газопровод до българо-сръбската граница". Името "Балкански поток" беше наложено от министър-председателя Бойко Борисов.

Борисов: Газопреносната ни мрежа е модернизирана с най-добрите компресори (ВИДЕО)

"Газопреносната ни система е модернизирана и реверсивна, с най-добрите компресори, така че можем във всички посоки да транспортираме г...

"Турски поток", който беше пуснат на 8 януари 2020 г., минава по дъното на Черно море от Русия до бреговете на Турция. Освен това има сухопътна транзитна част до границата със съседни държави, откъдето газът вече се изнася за Гърция, България, Северна Македония. По-късно, след завършването на изграждането на цялата инфраструктура, газът достига до Сърбия и Унгария. Пропусквателната способност на газопровода дълъг 930 км е 31,5 милиарда кубически метра газ годишно.

САЩ винаги са се обявявали срещу "Турски поток". Два дни след пускането в експлоатацията на газопровода, на 10 януари 2020 г., Вашингтон изпрати ясен сигнал, че са против продължението на тръбата през българска територия за ЕС. Съединените щати са против втората линия на газопровода "Турски поток", предназначена за доставки на газ за Югоизточна Европа през България, тъй като я разглеждат като геостратегически проект на Русия, заяви тогава заместник-държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com