Новините: Най-важното за деня, 1 ноември

5129
Новините: Най-важното за деня, 1 ноември
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя вечерния информационен бюлетин, посветен на новинарските акценти, от днешния 1 ноември, неделя.

СПАД В БРОЯ НА ЗАРАЗЕНИТЕ С КОРОНАВИРУС, НО ПРИ ЗНАЧИТЕЛНО ПО-МАЛКО ТЕСТОВЕ

След рекордът в петък, броят на новите случаи на коронавирус отбеляза спад като абсолютно число, но се увеличи като процент. За 31 октомври откритите случаи са 1 803, с цели 1 088 по-малко от регистрираните ден по-рано 2 891 заразени. Направени са обаче доста по-малък брой тестове - 7 259 спрямо 12 634 ден по-рано, което е с 5 375 по-малко на дневна база. Така процентът на положителните тестове на практика се покачва и от 22,88 на сто вече е 24,83%.

СЕДМИЧНИТЕ ДАННИ ЗА КОРОНАВИРУСА: ВСЕКИ ЧЕТВЪРТИ ТЕСТВАН В БЪЛГАРИЯ Е ЗАРАЗЕН

Ситуацията с новия коронавирус в България се влошава с бързи темпове и вече четвърта седмица пореден броят на официално регистрираните случаи гони удвояване спрямо предната седмица, но все пак ако има някаква добра новина, тя е, че не успяваме да увеличим този темп вече един месец.

ПРОФ. КОСТАДИН АНГЕЛОВ: НЯМА ДА ИМА ПРОШКА ЗА БОЛНИЦИ, КОИТО НЕ РАЗКРИВАТ МАКСИМАЛЕН БРОЙ ЛЕГЛА ЗА COVID БОЛНИ

Министерството на здравеопазването проверява казуса с починалия 33-годишен мъж с COVID-19, който не дочака екипа на Спешна помощ. Това заяви в „Тази неделя“ по БТВ министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. По думите му, ако се установи превишаване на права или неизвършени задължения – ще има наказания.

ЕКСПЕРТ: ТАКАВА ЕПИДЕМИЧНА СИТУАЦИЯ С ТОЛКОВА ЗАБОЛЕЛИ И ПОЧИНАЛИ НЕ СЪМ ВИЖДАЛА

“Такава епидемична, пандемична ситуация с толкова заболели и починали не съм виждала". Това каза проф. д-р Йорданка Стоилова, ръководител на Катедрата "Епидемиология и медицина на бедствените ситуации" в МУ-Пловдив, пред Нова телевизия.

ПСИХОЛОГ: ДОЦ. МАНГЪРОВ ИЗЖИВЯВА СВОЯТА ГОДИНА НА СЛАВА, НО НЕ СИ ДАВА СМЕТКА, ЧЕ ЕРОЗИРА ДОВЕРИЕТО

„От древни времена при криза обществата са се консолидирали, а при нас става точно обратното – всеки се спасява сам“. Така коментира ситуацията у нас психологът Росен Йорданов в студиото на БТВ. По думите му при нас липсва лепилото, което слепва обществото – доверие и солидарност. И това се вижда в говоренето на институциите и на отделни специалисти.

ИЗРАЕЛ ТЕСТВА ВАКСИНА СРЕЩУ КОРОНАВИРУС НА ХОРА

Изпитания на експериментална ваксина срещу COVID-19 с хора започнаха в Израел. Очаква се при успех тя да е готова за използване в края на следващото лято, предаде Ройтерс.

ЖОЗЕП БОРЕЛ: НАДЯВАМ СЕ ДО МЕСЕЦ ДА ПРИЕМЕМ ЕВРОПЕЙСКИЯ ВАРИАНТ НА ЗАКОНА “МАГНИТСКИ“

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел изрази надежда, че европейският закон „Магнитски“ ще бъде приет до месец. В своя блог той написа, че това ще бъде подходящ начин за отбелязване на 10 декември – Международния ден на човешките права, пише БНР.

ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА ОБЪРКА БОРИСОВ С ЛУКАШЕНКО

За диктатура не може да се говори, ако имаше диктатура нямаше да излъчвате всеки ден репортажи от протеста, заяви пред бТВ Десислава Атанасова от ГЕРБ, след като обърка думи, казани от президента на Беларус Александър Лукашенко, че са на българския премиер Бойко Борисов.

ЗАХАРИ КАРАБАШЛИЕВ: ЗА МЕН ПРОТЕСТИТЕ ПРИКЛЮЧИХА ОКОЛО 2-РИ ОКТОМВРИ, БЪДЕТЕ БУДНИ ЗА ИЗБОРИТЕ

Имам особено отношение към Деня на будителите, защото често фетишизираме празниците и ги превръщаме в нещо, което се почита само един път в годината. Това заяви писателят Захари Карабашлиев пред БНР. По думите му пример за истински будител е Йордан Йовков – учител, писател, общественик. "Честваме будителите стотина години, след като са починали. Нашите будители се превръщат в такива, след като си заминат от този свят", посочи писателят.

РЕШЕНО: ПРИРОДНИЯТ ГАЗ ПОСКЪПВА, ЦЕНИТЕ НА ПАРНОТО И ТОКА ОСТАВАТ НЕПРОМЕНЕНИ

Комисията за енергийно и водно регулиране проведе закрито заседание, на което прие решение във връзка с подаденото от "Булгаргаз" ЕАД заявление за утвърждаване на цена за месец ноември 2020 г., по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Това съобщиха от пресцентъра на КЕВР.

АСТЕРОИД НАБЛИЖАВА ЗЕМЯТА, СПОРЕД УЧЕНИ ВЕРОЯТНО ЩЕ ИЗГОРИ В АТМОСФЕРАТА

Потенциално опасният астероид 2018 VP1, който според прогнозата на НАСА ще се приближи на минимално разстояние до Земята в понеделник, най-вероятно ще изгори в атмосферата, съобщи ТАСС. Прогнозата направи астрономът Леонид Еленин от Института по приложна математика към Руската академия на науките.

СВЕТИ БЕЗСРЕБРЕНИЦИ КОЗМА И ДАМЯН АСИЙСКИ

Св. Козма и Дамян били родни братя. Те се родили в провинцията АсияРечник, Мала Азия. Баща им бил езичник, а майка им Теодотия изповядвала християнската вяра. Мъжът й починал рано, и младата вдовица заживяла благочестив живот, като изпълнявала съвета на св. Ап. Павел: "Истинската вдовица се надява на Бога и пребъдва в моления и молитви денем и нощем".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com