Проф. Костадин Ангелов: Няма да има прошка за болници, които не разкриват максимален брой легла за COVID болни

4020
Проф. Костадин Ангелов: Няма да има прошка за болници, които не разкриват максимален брой легла за COVID болни
Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването проверява казуса с починалия 33-годишен мъж с COVID-19, който не дочака екипа на Спешна помощ. Това заяви в „Тази неделя“ по БТВ министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. По думите му, ако се установи превишаване на права или неизвършени задължения – ще има наказания.

„Няма да има галеници. Видяхте, че вчера поисках оставката на директора на Четвърта градска болница. На мен ми трябваха 20 секунди, за да разбера, че там няма организация. Не мога да възприема за нормално една линейка да чака с часове да бъде свален болният, а същевременно да има човек, който е на 33 г. и чака линейка“, заяви проф. Ангелов. Той добави, че в понеделник изтича карантината му и се връща на работа, като лично ще инспектира работата в големите столични болници.

След скандален репортаж: Здравният министър поиска оставката на шефа на столична болница

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов поиска оставката на шефа на Четвърта градска болница в София след репортаж на БНТ...

Здравният министър беше категоричен, че е абсурдно да се изискват PCR тестове от пациентите за хоспитализация, при положение, че държавата е осигурила средства и има клинична пътека за тези случаи. „Не може линейката да седи пред болницата с пациента, той се сваля в лечебното заведение и там се уточнява. И ако този човек е за болница – се настанява!“, допълни той.

Проф. Костадинов заяви, че са осигурени екипи за столичната Спешна помощ, която от дни алармира, че е претоварена и не може да смогва с всички сигнали. По данни на здравното министерство, за вчерашния ден в София има 414 повиквания на тел. 112, а вечерта – 284. „Ситуацията е изключително напрегната. Имаме нужда от още коли, тези коли сме го осигурили по линия на МВР, откъдето са осигурени 25 автобуса. В понеделник ще се срещна с всички частни линейки, които по предварителни сметки са около 100, ще направим среща и с таксиметрова компания, която би могла да предостави коли. Идеята е тези хора да бъдат закарани максимално бързо до лечебните заведения“, каза ресорният министър. Той уточни, че ще изиска от големите лечебни заведения да се поставят фургони на входовете, където да се извършва преглед на пациенти със симптоми на COVID-19, които не могат да бъдат прегледани от лекар.

Ресорният министър заяви, че не е работа на гражданите да прозвъняват болниците и да търсят места за хоспитализация. По думите му от снощи на територията на София няма проблем с леглата. „Не мога да възприема факта, че при заповед за спиране на плановия прием и операции – всички, които казват, че болниците нямат дейност и ще пострадат хора, в същото време тези болници да нямат възможност да разкрият допълнителни легла! Това е нон-сенс! Да ме чуят директорите на всички лечебни заведения, няма да има прошка за абсолютно никой! След като в лечебното заведение има свободни легла, няма планови пациенти или операции – да разкриват максимален брой легла!“, възмути се проф. Ангелов.

Относно бързите тестове, министърът заяви, че ведомството не е получили потвърждение от Центъра по заразни и паразитни болници дали те могат да са алтернатива на PCR-ите. Проучване е показало, че цените на антигенните тестове в България са изключително различни – от 10 до 23 лв. „Министерството на здравеопазването се ангажира да осигури най-евтините и ефикасни на колегите, които са на първа линия, за да могат да извършват скрийнинг. Към момента тези тестове не могат да заместят PCR-ите“, каза още той.

И вторият тест за коронавирус на министър Костадин Ангелов е отрицателен

И вторият PCR тест за коронавирус на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов е отрицателен. Това съобщи той в профила си в социа...

По думите на министър Ангелов е недопустимо да няма желаещи лекари, да се включат в битката с COVID-19. Той обясни, че не разбира колегите си, които отказват лечение на пациенти с коронавирус и подават оставки. „Страхът не може ни води в процеса на вземане на решение. Говоря за големите болници. Сигурно в страната има малки лечебни заведения, които ще бъдат ангажирани последни. Да, ако са на определена възраст може да имат своите основания и да напуснат, но в големите лечебни заведения, в университетските структури, особено в София – да казват, че няма желаещи и да не искат да се включат – за мен остава неразбираемо“, уточни здравният министър.

Той допълни, че за подобни казуси се подготвя законова поправка, която да ги регламентира. „Ако толкова няма лекари, които да влязат, аз ще вляза! Ще призова и българските депутати, които са лекари да си свалят костюмите, да облекат екипите и да влязат в болниците!“, каза още той.

Проф. Ангелов заяви, че нови мерки не се предвиждат, но трябва да се затегне контролът. По думите му за целта са ангажирани служителите на реда. „Ако тези мерки се спазват, всичко ще си дойде на мястото. Няма как ние да сме казали, че нощните заведения няма да работят и медиите да публикуват клипчета, където някой пуши наргиле и казва: „Тук коронавирус няма, всичко е наред“. Е, това ли е съзнанието на българите? Така ли трябва да правим? Да търсим начин как да заобиколим закона, това нормално поведение ли е“, възмути се здравният министър. Tой призова хората да ограничат социалните си контакти и излизания по заведенията, за да може натискът върху здравната система да намалее.

Здравният министър не изключва полевите болници, прехвърли към РЗИ за карантина на президента

За пореден път ще кажа, че прогнозите са изключително трудни за правене, защото има много неизвестни с този вирус. Не изключваме възмож...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com