Новините: Най-важното за деня, 16 май

3746
Новините: Най-важното за деня, 16 май
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип ви предлага най-важните новини от деня накратко.

КОРОНАВИРУСЪТ В БЪЛГАРИЯ: ДОБРАТА ТЕНДЕНЦИЯ СЕ ЗАПАЗВА

Броят на новите случаи на коронавирус отбеляза спад и като абсолютно число, и като процент. 203 са новооткритите случаи за 15 май, като това е с 315 по-малко спрямо отчетените в петък 518 заразени. Направени са 7281 теста (PCR и антигенни) т.е. с 6845 по-малко спрямо отчетените 14 126 ден по-рано. Така процентът на положителни проби намаля отново - от 3,66 на сто до 2,78%!

СЕДМИЦАТА НА КОРОНАВИРУСА: ПО-МАЛКО НОВИ СЛУЧАИ, СПАД НА ВЛЕЗЛИТЕ В БОЛНИЦА И НА СМЪРТНИТЕ СЛУЧАИ

Повече тестове, по-малко нови случаи, по-малко влезли, отколкото излезли от болница, понижена смъртност - това е картината за периода 10.05 - 16.05.21 г. в България по отношение на коронавируса.

ОБМИСЛЯТ УДЪЛЖАВАНЕ НА ИЗВЪНРЕДНАТА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА ДО КРАЯ НА ЮНИ

Планира се с още месец да бъде удължена извънредната епидемична обстановка у нас – до края на юни. Това заяви в интервю за БТВ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

ПРОФ. АСЕН БАЛТОВ: СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ ТРЯБВА И ТРЕТА ДОЗА ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19

Със сигурност ще има трета доза ваксина срещу COVID-19. Никой не бива да си мисли, че ще мине само с две дози. Това заяви шефът на „Пирогов” проф. Асен Балтов в предаването „Неделята на NOVA”. Той посъветва хората засега да избират ваксините с две дози.

НАШ ЛЕКАР, РАБОТЕЩ В ЧУЖБИНА, С КРИТИКА КЪМ МЕДИИТЕ ЗАРАДИ ИНТЕРВЮТА С ПРОФ. АНДРЕЙ ЧОРБАНОВ

Д-р Аспарух Илиев, който е ръководител на лаборатория в областта на инфекциите на мозъка към Университета в Берн, публикува критично мнение по адрес на имунолога проф. Андрей Чорбанов и неговото гостуване на 15 май в "Денят започва" на БНТ. С изказването си д-р Илиев визира поведението на медиите в България що се отнася до коронакризата. Той призова да не се гони рейтинг, когато става въпрос за медицина - "наука с точни критерии".

80% СПАД НА ЗАРАЗЕНИТЕ СЛЕД ПЪРВА ДОЗА ВАКСИНА ОТЧИТАТ В ИТАЛИЯ

Италианско проучване установи, че инфекциите от COVID-19 при пълнолетните от всички възрасти са спаднали с 80 процента пет седмици след получаване на първата доза от ваксините на "Пфайзер", "Модерна" и "АстраЗенека", предаде Ройтерс, цитирана от 24 часа. Това е първото изследване в страна от ЕС за реалния ефект на имунизационната кампания, осъществена от италианския Национален здравен институт и от Министерството на здравеопазването, обхванало 13,7 милиона ваксинирани.

ВАКСИНИРАЙ СЕ И ЩЕ СПЕЧЕЛИШ – ОТ СЛАДОЛЕД, ПРЕЗ ПИЦА, ТАБЛЕТ, БИЛЕТИ ЗА МАЧ И ДОРИ 1 МЛН. ДОЛАРА

Ваксината е считана за най-силното оръжие за прекратяване на пандемията от COVID-19, но има много хора, които не са склонни да се ваксинират. Освен необичайни места за ваксиниране, в цял свят се взимат любопитни мерки за насърчаване на ваксинационния процес. От САЩ до Русия, различни държави започват инициатива за мотивиране на хората, които все още се колебаят.

ЛЕЧЕНИЕТО НА ХИЛЯДИ ПАЦИЕНТИ У НАС Е ПОД ВЪПРОС

Лечението на хиляди пациенти у нас е под въпрос заради тройно поскъпване на животоподдържащ медикамент. Лекарството не се покрива от НЗОК и хората са принудени да си го купуват сами, а алтернатива на продукта в аптечната мрежа няма, предава Нова телевизия.

В НАВЕЧЕРИЕТО НА МАТУРИТЕ: НЕ СЕ ИЗИСКВА PCR ТЕСТ ЗА КАРАНТИНИРАНИТЕ ЗРЕЛОСТНИЦИ

От МОН твърдят, че са взети всички възможни мерки за провеждането на зрелостните изпити в пандемична обстановка В „Тази неделя“ по БТВ директорът на 119-то училище в столицата и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов обясни, че матурите за втори път ще се проведат в пандемична обстановка.

ДЕНИЦА САЧЕВА: СМЕШЕН Е ПЛАЧЪТ ЗА АКТУАЛИЗАЦИЯ НА БЮДЖЕТА

Не може да се говори, че има пролука в бюджета. Социално-икономическите мерки са обезпечени до края на юни. Няма нещо, което да е спряло да действа в момента, в който ние сме излезли от кабинета. Смешен е плачът за актуализация за бюджета, защото всички плащания са обезпечени. Това заяви бившият социален министър Деница Сачева на брифинг.

РУМЕН РАДЕВ: НЕ ИСКАМ ДА МИСЛЯ, ЧЕ ЩЕ ОТИДЕМ НА ТРЕТИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ТАЗИ ГОДИНА

Президентът носи отговорност за назначаването на служебно правителство, така е по Конституция, и аз не бягам от тази отговорност. Това заяви държавният глава Румен Радев пред Българското национално радио.

ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ: БЪЛГАРИЯ ИМА НУЖДА ЕДНА ГОДИНА ДА НЯМА ПАРЛАМЕНТ

Много активно начало на служебния кабинет. Такава оценка постави бившият служебен премиер Огнян Герджиков в сутрешния блок на Нова телевизия. Той го определи като много добре балансиран, с изключително качествени хора и това ми дава надежда, че ще бъде свършена много добра работа.

СТАНАХА ЯСНИ МОТИВИТЕ ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА ГЛАВНИЯ СЕКРЕТАР НА МВР ОТ ДЛЪЖНОСТ

Един от мотивите за освобождаването на главния секретар на МВР Ивайло Иванов от длъжност е полицейското насилие по време на протестите през миналото лято. Това става ясно от съобщение на сайта на Министерския съвет.

МВР КЪМ АБИТУРИЕНТИТЕ: ПРАЗНУВАЙТЕ ОТГОВОРНО

МВР призова абитуриентите да празнуват отговорно и да пазят себе си и околните, защото еуфорията увеличава многократно риска от фатални инциденти на пътя.

КАРАКАЧАНОВ: МИСИЯТА Е ВЪЗМОЖНА ЗА ПАТРИОТИТЕ, АКО СА ЧЕЛИ СТИХОТВОРЕНИЕТО „ПАТРИОТ“

Джедаите са едни други, които успяха да позалъжат хората с големите реформите. Те са джедаите – повишиха си заплатките, начесаха си езиците и си тръгнаха. Това заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов в сутрешния блок на БНТ в отговор на въпрос на водещия дали джедаите в лицето на патриотите се завръщат на политическата цена.

НИКОЛА ДИМИТРОВ: ЧАСТ ОТ ИСКАНИЯТА НА БЪЛГАРИЯ НЕ СЪОТВЕТСТВАТ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЦЕННОСТИ

Част от исканията на България не съответстват на европейските ценности. Това заявява вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония Никола Димитров в интервю за гръцкия вестник "Та неа", цитирано от македонските сайтове.

ВЛАДО ПЕРЕВ: “НЕСЪЩЕСТВУВАЩИЯТ“ ПРОБЛЕМ И СМЕШНИЯТ ЗАЕВ

Заев се подиграва на България и предлага съюз на Гърция, а ние всички се смеем с него и на него ... плачът обикновено идва по-късно и неочаквано! Това пише в портала zoo.mk македонският журналист Владо Перев в анализ, посветен на подкрепата, която премиерът Зоран Заев поиска от Атина в спора със София.

СНИМКИ: ГРИШО И ЛОЛИТА В ХАСКОВО В СЪВЪРШЕНА ИДИЛИЯ

Най-добрият български тенисист Григор Димитров празнува днес (16.05) своя 30-и рожден ден. Специално за повода той се прибра в родния си град Хасково, за да посрещне празника у дома. Редом до него е и половинката му Лолита Османова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...