Огнян Герджиков: България има нужда една година да няма парламент

14802
Огнян Герджиков: България има нужда една година да няма парламент
Снимка: БГНЕС

Много активно начало на служебния кабинет. Такава оценка постави бившият служебен премиер Огнян Герджиков в сутрешния блок на Нова телевизия.

Той го определи като много добре балансиран, с изключително качествени хора и това ми дава надежда, че ще бъде свършена много добра работа. Нормално е тези, които са слезли от политическата сцена да изразяват своето недоволство и негативизъм, но в политиката това е нормално, обясни проф. Герджиков.

Според него трябва да има рокади, но трябва да се спази мярката. Много сериозни трусове могат да доведат до не много добър резултат, предупреди бившият служебен премиер и настоя да се намери точният баланс. Притеснителното е дали ще стигнат парите, защото няма актуализация на бюджета. Ако бизнесът работа, ще има пари, но ако не работи – няма пари. Трябва да бъде създадени добри предпоставки и условия бизнес да работи, категоричен бе проф. Герджиков.

Той посочи, че България има нужда половин или една година да няма парламент. В такъв случай правителството управлява и има достатъчно много лостове. Това е най-големият бич за развитието на България – непрекъснато променящата се нормативна среда, изтъкна той.

След 11 юли проф. Герджиков очаква много по-различно от това, което очакват повечето, които наблюдават процесите – силно фрагментиран парламент. Той е на мнение, че България има нужда да си почина от парламентарната еуфория. „Депутатите от 45-то Народно събрание действаха първата седмица като дрогирани“, отсече бившият служебен премиер.

Проф. Герджиков оцени краткия живот на 45-то НС като липса на баланс, виждане, еуфория, партийният интерес над националния и слава богу, че депутатите не се сбили. Ние сме млада демокрация и при нас липсва коалиционна култура. Нямам самочувствието на политически анализатор и социолог, за да кажа дали предстоят нови коалиции, отбеляза бившият служебен премиер.

Той недоумява защо се взима отрицателният опит на другите държави с машинното гласуване. Съвременният демократичен свят се отказа от машинното гласуване, което за мен е показателно, подчерта проф. Герджиков.

Проф. Огнян Герджиков: Липсва ни коалиционна култура

"Има два пъти повече юристи, но какво от това, като постави абсолютен рекорд по кратък живот с изключителното бързане в законодате...

Той посочи, че ИТН се уплашили от властта, резултатът им бил впечатляващ – но какво от това? Проф. Герджиков очаква спад в гласовете към ИТН на предсрочните парламентарни избори на 11 юли.

За дебатите за закриване на специализираните съдилища и прокуратура в правна комисия, проф. Герджиков посочи, че е много странно изведнъж да се закрие цяла една съдебна система. Не се прави така изведнъж, защото на някои не му харесва и какво, каза още проф. Герджиков.

Прочетете още по темата: Проф. Огнян Герджиков: Нека да се направи опит за кабинет, няма нищо страшно от служебно правителство

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делегацията, ръководена от премиера Главчев, се поклони пред мощите на светите братя Кирил и Методий (ВИДЕО и СНИМКИ)

Делян Пеевски, председател на ДПС: Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония

Заради Пеевски BIRD.bg се отказва от европари: "Лицемерна Европа се ръкува с Мафията" (СНИМКИ)

Митов заговори, че Борисов може да е премиер за четвърти път

Кирил Петков се извини на избирателите с нов аргумент за ГЕРБ

Историк притеснен, че Северна Македония ще се нареди до Сърбия, Русия и Китай

Йорданка Фандъкова: Повече от половин година не виждам нищо ново в София

Румен Радев: Засилваме връзките си с българската общност в Косово

Британският министър на въоръжените сили иска засилване на сигурността в Черно море

Пеевски води делегация на ДПС на среща с европейски посланици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика