Новините: Най-важното за деня, 21 ноември

8650
Новините: Най-важното за деня, 21 ноември
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com представя вечерния информационен бюлетин, посветен на новинарските акценти, от днешния 21 ноември, събота.

Томислав Дончев: Здравната система все още не работи на ръба на силите си

Здравната система все още не работи на ръба на силите си, но е под неимоверен натиск. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в интервю в предаването „Тази събота“ bTV.

„Държавата прави това, което трябва да се направи“, подчерта той. Дончев каза по повод трагичния инцидент в Пловдив, че причината за загубата на скъп човек под удара на пандемията не е недостиг на болнични легла, а слаба организация. Той добави, че никоя система не е перфектна и безгрешна.

Ръст на новите случаи на коронавирус у нас, 129 души са починали за денонощие

Броят на новите случаи на коронавирус отбеляза ръст и като абсолютно число, и като процент. За 20 ноември са отчетени 3 983 нови случая. Това е с 84 повече на дневна база спрямо отчетените вчера 3 899 случая. Направени са по-малко PCR тестове – 9 786, спрямо 10 311 при предишния отчет, т.е. разлика от 525 теста. Така процентът на положителни проби отново се увеличава и от 37,81 на сто достига 40,7%. Общо потвърдените случаи на коронавирус в България вече са 118 418. Направени са общо 906 207 PCR теста.

New Europe: Няма македонски език като такъв

Надеждата за присъединяване към Евросъюза е това, което поддържа жива малката балканска държава Република Северна Македония. Ако надеждата бъде загубена, страната ще бъде разделена между България, Албания, Сърбия и Гърция, предизвиквайки нови геостратегически равновесия на Балканския полуостров. Това обаче е най-лошият сценарий, тъй като самото съществуване на Република Северна Македония като държава членка на ЕС гарантира стабилност в район с 2-хилядна бурна история и нестабилни граници.

Проф. Ангел Димитров: Скопие няма точна преценка за България

Зная, че е трудно да се освободи от един десетилетен натиск за един месец, но не смятате ли, че реализмът е необходимо качество в политиката? Предупреждението не е закана, отлагането не е забрана. Това каза проф. Ангел Димитров, съпредседател на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси.

В обширно интервю за македонското списание "Фокус", цитирано от БГНЕС, дългогодишният посланик в Република Северна Македония подчертава, че вече 75 г. в Скопие се изгражда систематична отрицателна и неистинска картина за България като враждебна и постоянна заплаха закана – нещо много добре познато още от времето когато днешната държава се наричала Стара Сърбия или Вардарска Бановина.

Бойко Борисов: Всички заводи продължават да се разширяват (ВИДЕО)

Всички заводи продължават да се разширяват. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на посещението си в завод за военни коли край Самоков, стана ясно от видеоклип, публикуван във Facebook профила на министър-председателя.

„Дотук за бизнеса сме дали 1 млрд. лева. Резултатът е много добър засега. Много предприятия работят добре, пазарът вече ги познава в света. Машините ни са добри. Всички заводи продължават да се разширяват, за радост, и има инвестиции“, заяви Борисов.

Путин: Светът е в криза, сравнима с Голямата депресия

Руският президент Владимир Путин заяви на срещата на върха на Г-20, че тази година светът е изправен пред голяма икономическа криза, която може да бъде сравнима с Голямата депресия, предаде "Спутник".

"Мащабът на предизвикателствата, пред които е изправено човечеството през 2020 г., е наистина безпрецедентен. Епидемията от коронавирус, глобалното блокиране и замразяването на икономическата активност предизвикаха системна икономическа криза, която съвременният свят вероятно не познава от Голямата депресия", заяви Путин.

Ню Йорк: Глад и бедност в един от най-богатите градове на света

Всеки четвърти жител на Ню Йорк няма достатъчно пари, за да се храни редовно и здравословно. Пандемията от коронавирус допълнително влоши нещата. В един от най-богатите градове в света се ширят глад и бедност, пише Deutsche Welle в свой материал по темата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com