Новините: Най-важното за деня, 28 март

3249
Новините: Най-важното за деня, 28 март
Снимка: Getty Images/Guliver

Редакторският екип ви предлага преглед на най-важните новини от днешния ден.

СЕДМИЦАТА НА КОРОНАВИРУСА: БЛЕДА СВЕТЛИНА В ТУНЕЛА

Увеличението на новите случаи на коронавирус в България претърпя по-видимо забавяне през изминалата седмица, което дава надежди, че скоро ще достигнем т.нар. плато - може би още следващата седмица. Това обаче зависи както от спазването на мерките (до 31 март включително не работи почти нито един сектор, който предполага струпване на хора на едно място за дълго време без маски), така и от това дали заради предстоящите парламентарни избори няма да има изкушение за прекалено бързо разхлабване.

ПРОФ. АСЕН БАЛТОВ: ЛЕКУВАМЕ ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ НЕРАЗУМНОТО ПОВЕДЕНИЕ НА ХОРАТА

„Откъм здравни проблеми никой не може да се оплаче в тази трета вълна - няма върнати пациенти, оказва се адекватно лечение на болните. Надявам се, независимо че мерките не са най-строгите, хората да осъзнават, че искаме да намалим натиска върху болниците, върху интензивните сектори“. Това каза пред БНР проф. Асен Балтов, директор на „Пирогов“.

ПРОФ. ИВА ХРИСТОВА: ПРИ ВСЯКА СЛЕДВАЩА ВЪЛНА ОТЧИТАМЕ ПО-ВИСОК ИНТЕНЗИТЕТ НА КОРОНАВИРУСА

"Винаги има ефект, дори и от временно затваряне. Видяхме, че не можа много да се намали броят, но се движи около 4000. Страхувам се, че това няма да е достатъчно. Според мен това е мярка за насилствено вкарване на разумност. Ако сме разумни, няма да има нужда от затваряне и мерките ще бъдат по-меки". Това заяви проф. д-р Ива Христова - заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести, пред Нова телевизия.

ПО-ГОЛЕМИ ЛИ СА ПОРАЖЕНИЯТА ОТ БРИТАНСКИЯ ВАРИАНТ НА COVID-19?

"Пораженията от британския вариант на коронавируса в страната определено са по-големи. Пневмониите, които ние наблюдаваме, засягат значително по-голяма част от дробовете на пациентите. Самият вирус е изключително многолик и ние все още знаем много малко за него”. Това заяви в „Неделята на NOVA” доц. Марин Пенков.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С КОРОНАВИРУСА – ЛИЧНА ИСТОРИЯ

COVID-19 не е чак толкова страшен, ако човек не се поддаде на паниката и отчаянието. Дори когато си мислите, че сте сами срещу болестта, знайте, че някъде има хора, които са готови да ви помогнат и се молят за вас. Това пише журналистката Мариана Иванова в профила си във Facebook, където разказва от първо лице за срещата си с коронавируса. Тя дава прагматични насоки за всеки, на когото ще се наложи да премине през това изпитание.

СЛЕД ЗАРАЗЯВАНЕ С КОРОНАВИРУС: 36-ГОДИШНА РОДИЛКА ПОЧИНА, РАЗСЛЕДВАТ СЛУЧАЯ

Въпреки усилията на лекарите, почина родилката, която беше поставена в изкуствена кома заради усложнение от COVID-инфекция в Бургас, съобщава NOVA. Тя се влоши по време на бременността си и се наложи лекарите да изродят бебето.

СПЕЦИАЛИСТ: ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 НЕ ВРЕДЯТ НА БРЕМЕННИТЕ ЖЕНИ

Изследваният показват, че ваксините срещу COVID-19 не вредят на бременните жени. Не всяка родилка с коронавирус се налага да бъде лекувана в болника, заяви пред БТВ акушер-гинекологът д-р Данаил Илиев.

НАД 31 000 ДОЗИ ОТ ВАКСИНАТА НА PFIZER/BIONTECH ПРИСТИГАТ УТРЕ У НАС

В понеделник, 29 март, в България ще пристигнат още 31 590 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech. Веднага след пристигането си ваксините ще бъдат разпределени към регионалните здравни инспекции в страната.

ЕВРОПЕЙЦИТЕ СЪС ЗДРАВЕН СЕРТИФИКАТ ОТ 15 ЮНИ

Единен здравен сертификат в ЕС ще бъде достъпен за гражданите на общността от 15 юни. Това обяви Тиери Бретон, еврокомисар по въпросите на вътрешния пазар, който контролира политиката на ваксинация в Европейската комисия, цитиран от ТАСС.

БОРИСОВ: ЕВРОПЕЙСКАТА СМЕТНА ПАЛАТА НЕ Е ОТКРИЛА ГРЕШКИ В ЕВРОПРОГРАМИТЕ, КОИТО БЪЛГАРИЯ ИЗПЪЛНЯВА

Европейската сметна палата не е открила нито една грешка в програмите, които България изпълнява със средства от бюджета на ЕС. Това сочи годишният доклад на Европейската сметна палата за финансовата 2019 година.

ШЕСТИМА ЗАДЪРЖАНИ ЗА ФИНАНСОВИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ

Шестима души са задържани за участие в престъпна група за финансови престъпления. Това обявиха на брифинг от Специализираната прокуратура, предаде БГНЕС. Групата се е занимавала и с пране на пари.

БЛАГОРОДНО: СЪБРАХА НУЖНАТА КРЪВ ЗА БОЛНО ДЕТЕ

Необходимото количество кръв за 9-годишната Ромина Нончева от Стара Загора, настанена в пловдивската онкохематология, е събрана, съобщиха нейни близки. Това стана в безпрецедентна кампания с участието на много хора от страната, пише 24 часа.

ПЪЛЕН ТРИУМФ: ШЕСТ ЗЛАТНИ МЕДАЛА ЗА ДЕН – ТРИ ЗА АНСАМБЪЛА И ТРИ ЗА БОРЯНА КАЛЕЙН

Отборът на България по художествена гимнастика постигна абсолютен успех на световната купа в София. Момичетата на Весела Димитрова обраха всички възможни титли в надпреварата при ансамблите, след като се пребориха и за златото във финалите на два чифта бухалки и три обръча. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com