Как да се справим с коронавируса - лична история

12253
Как да се справим с коронавируса - лична история
Снимка: iStock/Guliver

COVID-19 не е чак толкова страшен, ако човек не се поддаде на паниката и отчаянието. Дори когато си мислите, че сте сами срещу болестта, знайте, че някъде има хора, които са готови да ви помогнат и се молят за вас. Това пише журналистката Мариана Иванова в профила си във Facebook, където разказва от първо лице за срещата си с коронавируса. Тя дава прагматични насоки за всеки, на когото ще се наложи да премине през това изпитание.

"Ще се опитам накратко да ви разкажа какво научих от моята лична среща с Ковид. Съвсем прагматично.

Първо да отбележа, че българските здравни и политически власти, вместо да окуражават населението и да му посочват пътя за справяне със заболяването, предпочетоха да създават паника в особено големи размери. Силно се надявам някога тези психо-садисти да си платят за това.

Второ да успокоя, че болестта не е чак толкова страшна, ако човек не се поддаде на паниката и отчаянието. Дори когато си мислите, че сте сами срещу болестта, знайте, че някъде има хора, които са готови да ви помогнат и се молят за вас. За всички вас!

Трето, лекарите вече знаят достатъчно много за болестта и нейното лечение, така че – доверете им се! (Дълбок, огромен поклон пред Българския лекар, който посреща с почти голи гърди тази опасно заразна епидемия!!!)

Сега наистина малко по-прагматично.

1. Ако сте в паника, не знаете откъде да започнете и никой не ви обръща внимание (нашето джипи например няколко дни не ни вдигаше телефона), изобщо не се притеснявайте да звъните в регионалните здравни инспекции – да се оплачете или да попитате нещо! Ако не ви вдигнат веднага, звънете докато получите обаждане и разумен отговор на въпросите и оплакванията си. Все някой ще ви вдигне. После става по-лесно, намират се и решения. Ако стане много напечено, споделете нелепиците и притесненията си в популярните местни ФБ страници и групи. Повярвайте, и това върши работа понякога.

2. Ако смятате, че не са ви назначени адекватно лечение и лекарства, непременно потърсете второ и трето мнение! Ако ще и да ви струва пари, е много по-добре от неправилно лечение. В общи линии, вече има създадени инструкции от МЗ, те са стигнали до личните лекари, така че – говорете с тях, с познати лекари, на които имате доверие, с ваши познати, преминали Ковид, и не се притеснявайте. Изобщо – ТЪРСЕТЕ КОНСУЛТАЦИИ И СЪДЕЙСТВИЕ колкото считате за нужно, дори някой да ви се цупи насреща (нашето джипи ни направи на луди например, все едно ние сме виновни, че сме болни!). Създайте си подкрепяща мрежа от хора, които ги е грижа за вас и помнете, че всеки би ви се притекъл на помощ в този момент – с информация, с контакти, със съвет. (Разбира се, не преигравайте и не злоупотребявайте, но и не бъдете прекалено скрупульозни – все пак ВИЕ сте болните хора!).

3. МНОГО ВАЖНО! Дори и с Ковид, ИМАТЕ ПРАВО НА ВСЯКАКВИ МЕДИЦИНСКИ ПРЕГЛЕДИ И ИЗСЛЕДВАНИЯ - рентген, кръвни изследвания, PCR  и пр. (Ние например не знаехме, и докато го установим, ни отне много време!). Просто трябва да се обадите в съответното медицинско звено, да кажете, че сте с Ковид и да настоявате да ви определят час за преглед/изследване. Те СА ДЛЪЖНИ да ви осигурят време и място! Задължително преди да отидете на лекар или изследване, трябва да се обадите в РЗИ! Те трябва да проследят дали сте спазили инструкциите им. Не е страшно, няма никакви проблеми.

4. По принцип, дори и с Ковид, ИМАТЕ ПРАВО ДА ИЗЛЕЗЕТЕ ЗА: ЛЕКАР, ИЗСЛЕДВАНЕ ИЛИ ДО АПТЕКА. Без излишни отклонения, разбира се, и като спазвате задължителните санитарни инструкции!

5. Ако имате ДЪЛГО ПОДДЪРЖАНА висока температура, чувствате се МНОГО отпаднали или получите ЗАДУХ – ВЕДНАГА БЪРЗА ПОМОЩ!!

6. Добре е да имате и окисметър на разположение (има го в почти всяка аптека, струва 40-70 лева). Ако сатурацията (количеството на кислород в кръвта) ви падне под 90, викайте 112! След това тя много бързо и рязко пада… (Хубаво е човек да има оксиметър, най-малкото защото има повече увереност, че държи нещата под контрол.)

7. При мен най-големият проблем беше с повръщането и диарията. Спрях ги с GAVISKON – сироп.

8. След това за бронхопневмонията пихме DOXYCYCLINE (бел. ред. - не трябва да се ядат млечни продукти или да се вземат пробиотици на млечна основа с този антибиотик, защото те блокират действието му) и други съпътстващи антибиотици, предписани ни от ПУЛМОЛОГ, заедно с пробиотик, препарати за защита на стомашно-чревния тракт и черния дроб, препарати за кашлица, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Антистенокрадин или Аспирин Протект. Всичко това – придружено с МНОГО (2-3 литра на ден) течности, чай, сокове и инхалации (с лайка, 2-3 капки йод, съвсем малко - на връхчето на чаена лъжичка, хлябна сода).

9. Не забравяйте, че най-важните в този момент сте си вие, че основната ви работа в момента е да се грижите за себе си, да се лекувате и да си почивате. Всичко останало може да почака!

10. Ако имате проблем с болничните, трябва да знаете, че всяка ЛКК (след максимума от 14 дни, които може да ви даде джипито) е длъжна да ви издаде болничен лист най-малко за 10 дни. Ако инфекционист или пулмолог (например) са дали становище, че са ви необходими повече дни за възстановяване, то ЛКК ще се съобрази с това.

Имайте предвид, че тези болнични листове МОГАТ ДА СЕ ИЗДАДАТ И СЪС ЗАДНА ДАТА!

И НАЙ-ВАЖНОТО: ДА СЕ ЛЕКУВАТЕ И ДА НЕ СЕ ТРЕВОЖИТЕ ПРЕКОМЕРНО!!

Другото е въпрос на време!", категорична е Мариaна Иванова.

В отговорите под публикацията има важно напомняне - да не се бавите за снимка на белите дробове, когато температурата ви е висока за по-дълго време (38 градуса за примерно 4-5 и повече дни), защото КОВИД пневмонията се развива много бързо. В някои случаи е необходимо проследяване и повече от една снимка в разстояние на няколко дни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com