Проф. Ива Христова: При всяка следваща вълна отчитаме все по-висок интензитет на коронавируса

5771
Проф. Ива Христова: При всяка следваща вълна отчитаме все по-висок интензитет на коронавируса
Снимка: iStock/Guliver

"Винаги има ефект, дори и от временно затваряне. Видяхме, че не можа много да се намали броят, но се движи около 4000. Страхувам се, че това няма да е достатъчно. Според мен това е мярка за насилствено вкарване на разумност. Ако сме разумни, няма да има нужда от затваряне и мерките ще бъдат по-меки". Това заяви проф. д-р Ива Христова - заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести, пред Нова телевизия.

Според нея, докато хората продължават да неглижират вируса, ще се наблюдава покачване на бройки и ще са необходими строги мерки. Тя е на мнение, че е много важно ваксинирането да се случи максимално бързо.

Вирусолог за мерките: 10 дни са добро начало, но не са достатъчни

Десетте дни на по-строги мерки са едно добро начало за ограничаване на заболяваемостта, но не съм убедена, че те ще са достатъчни. Това...

"При всяка следваща вълна отчитаме все по-висок интензитет. Това основно се дължи на мутациите на вируса. Той няма да спре да мутира. Сегашното покачване се дължи на британския вариант, който циркулира навсякъде. Този вариант и следващите след него ни показват, че вирусът е на стъпка пред нас. От нашите бързи реакции и задружни усилия зависи ние да го настигнем, изпреварим и блокираме”, смята проф. Христова.

Относно бразилския вариант (P.1), инфекционистът подчерта, че се наблюдават много случаи на повторно заразяване (официално в България не се води статистика на случаи на повторно заразяване, като данни за този аспект на коронакризата можете ДА НАУЧИТЕ ТУК). Според нея, ако той започне да циркулира в България, ще се наложи да се прибегне до нови ваксини и повторно ваксиниране. Проф. Христова е на мнение, че ако манталитетът ни остане същия, ще се стигне и до четвърта вълна на вируса.

По отношение на случаите на повторно заразяване с COVID-19 има строг научен метод с определени критерии, с който се доказва такова нещо. За това говори в интервю за Actualno.com ръководителят на катедра "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) доц. Любомира Николаева-Гломб. Първо, когато си заразен и с потвърдена диагноза COVID-19, взетата проба за тест трябва да се секвенира т.е. да е известен изходният вариант на вируса, а когато има симптоми на втора инфекция, пак да се направи секвенция на взета тогава друга проба и да се види има ли различия в секвенциите на генома на вируса от двете проби и какви точно са, за да се определи дали вторият случай е ново заразяване или е неизчистен след първите симптоми вирус.

Още: В Чехия подозират официално около 1500 души за повторно заразени с коронавирус

Как да се справим с коронавируса - лична история

COVID-19 не е чак толкова страшен, ако човек не се поддаде на паниката и отчаянието. Дори когато си мислите, че сте сами срещу болестта...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com