Противниците на Гешев във ВСС обявиха защо са оттеглили искането за свалянето му

5985
Противниците на Гешев във ВСС обявиха защо са оттеглили искането за свалянето му
Снимка: БГНЕС

След като изненадващо оттеглиха предложението си за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, шестимата членове на Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет обявиха мотивите за внезапния си ход.

Те се позоваха на постъпилите сведения от наблюдаващия прокурор по делото за извършен терористичен акт срещу главния прокурор от 1 май, а именно, че т.нар. израелски експерт не е допускан на мястото на взрива пред кортежа на Гешев. А един от вносителите Огнян Дамянов атакува Гешев, че върху шестимата членове - противници на главния прокурор - се оказва натиск.

Гешев внесе нова порция документи по "Барселонагейт" в парламента

Главният прокурор Иван Гешев внесе в парламента последната част от вече изпратени множество преводи от испански на български език на ма...

ОЩЕ: Член на ВСС: Върху вносителите на искането срещу Гешев се оказва натиск

"В хода на огледа на 1 май не е взимал участие чуждестранен експерт с каквито и да било компетенции. Не е вписан чуждестранен експерт, поради факта, че такъв не е допускан. Дежурните прокурори и следователите, участвали в прокурорите, не са попълвали или водили книга и регистри на допуснати лица на местопроизшествието. Същите не са получавали преки или косвени указания от други лица", гласи становището.

После наблюдаващият прокурор прави правни изводи, че не са установени достатъчно данни, които да подкрепят твърденията на сдружение БОЕЦ за извършени престъпления по служба на главния прокурор на България.

„Внимателният анализ дава основания, че не са налице нито от обективна, нито от субективна страна престъпления от общ характер“, гласи още становището на наблюдаващия прокурор – Денков от Софийска градска прокуратура.

"Поради тази причина ние направихме нашето волеизявление пред вас", обясни оттеглянето на искането един от вносителите Гергана Мутафова.

"Мафията уволнява Гешев": Скромен протест в защита на главния прокурор пред ВСС (СНИМКИ)

Около 20 граждани се събраха пред Висшия съдебен съвет (ВСС) на протест в защита на главния прокурор Иван Гешев сутринта на 8 юни....

"Вносителите приемат квалификациите, които е направил прокурорът и които отхвърлят първоначалните твърдения на г-н Сарафов и г-н Тодоров за това как се е стигнал до присъствието на този експерт. И се стига до извода, че той не е повлиял на извършените процесуални действия", обобщи правосъдният министър Атанас Славов.

Няма данни към днешна дата дали има жалба срещу това постановление на наблюдаващия прокурор, каза Мутафова.

Иван Гешев заяви, че никой отказ от образуване на наказателно производство не е стабилен. „Потенциално това подлежи на обжалване“, посочи той. „Става въпрос за наказателна отговорност, а не за другите видове отговорност". И уточни, че е странно как вносителите цитират становището на наблюдаващия прокурор чак сега, при положение че то е ясно от доста време насам.

До разглеждането по същество на искането за освобождаване на Гешев се стигна чрез две процедури, които бяха обединени от Съдебния съвет. На 1 юни ВСС допусна първото предложение за отстраняване на главния прокурор заради „тежко нарушение“, а именно това, че е дал разпореждания за допускане на т.нар. израелски експерт по боеприпаси (т.е. външно лице) на мястото на взрива пред кортежа на обвинител номер едно. Искането бе направено от шестима членове на Прокурорската колегия на ВСС, а Гешев се оправда с това, че към онзи момент не е бил главен прокурор – заради негов отпуск задълженията му изпълнявал заместникът му Борислав Сарафов. Така топ обвинителят опита да се измъкне от обвинението, че е надвишил служебните си задължения.

На 5 юни ВСС прие с пълно мнозинство и начало на процедура по второто предложение за отстраняване на главния прокурор, направено от четирима членове на Прокурорската колегия. То е заради „действия, които накърняват престижа на съдебната власт“. И по-конкретно - заради публичното изявление на Гешев за "измитане" на "политическия боклук".

Юристи: Радев може да не подпише указа за отстраняване на Гешев

Главният прокурор Иван Гешев трябва да извади всичко, времето му изтича. Ще е полезно за обществото да го направи, за да се види истина...

Второто искане за отстраняването на Иван Гешев остава.

ОЩЕ: Новият правосъден министър забърза процедурата по отстраняване на Гешев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com