С пълно мнозинство ВСС започна процедура по второто искане за отстраняване на Гешев

5463
С пълно мнозинство ВСС започна процедура по второто искане за отстраняване на Гешев
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) прие с пълно мнозинство начало на процедура по второто предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Гешев и неговата защита предложиха спирането на процедурата, но нямаше нито един член на ВСС, гласувал „за“. Всички магистрати подкрепиха допустимостта на предложението, направено от четирима членове на Прокурорската колегия към Съдебния съвет. Така процедурата бе открита и следващото заседание трябва да се проведе в период до 7 дни. Тя ще бъде обединена с предходната - по първото предложение за отстраняването на Гешев.

Сарафов: "Барселонагейт" и "Чекмеджегейт" са под личния контрол на Гешев

"Делата за чекмеджетата и Барселона са под личния контрол на главния прокурор и когато отношенията му с Бойко Борисов се обтегнат, той ...

Искането бе депозирано в Съдебния съвет на 22 май и е заради „действия, които накърняват престижа на съдебната власт“. И по-конкретно - заради публичното изявление на Гешев за "измитане" на "политическия боклук".

Главният прокурор се защити с довода, че ВСС с изтекъл мандат не е в състояние да провежда процедура по освобождаване на обвинител номер едно. Конституционният съд бе сезиран за тълкуване и образува дело по този въпрос в края на май. Гешев поиска и отвод на някои от вносителите на второто предложение, като изтъкна, че на някои от тях бил оказан натиск.

ОЩЕ: Гешев с нова остра атака срещу Борисов в опит да се спаси от отстраняване

„Към настоящия момент, поради бездействието на Народното събрание, което не избра членове на ВСС, ние сме длъжни да водим процедурата“, каза Цветинка Пашкунова по темата с изтеклия мандат на Съдебния съвет.

Адвокат: Отстраняването на Гешев може и да се отложи

Взривът, предназначен за кортежа на главния прокурор Иван Гешев, събуди сили, които разлюляха върховете на съдебната власт. Темата за п...

Гешев заяви, че въпросът за легитимността на ВСС имал два аспекта – морален и юридически. „Би трябвало всичко, което съответства на правото, да съответства на морала, но има разминаване. Г-н Йордан Стоев каза пред мен, че ГЕРБ са натиснали копчето на няколко членове на ВСС. Това означава директна намеса в независимостта на съдебната власт. Дотук с моралната част“, допълни той.

"Ще сезирам Конституционния съд за противоконституционност на Закона за съдебната власт - той има дискриминационни и противоконституционни разпоредби, включително с процедурата, която провеждаме днес. Цифрата 13 за главния прокурор, за другите "двама големи" остава 17. Аз съм избран със 17 гласа, но мога да бъда отстранен с 13 гласа. Много интересно. Има и други интересни въпроси, които ще задам на КС, които кореспондират с Европейския съд по правата на човека", закани се Гешев.

Припомняме, че за отстраняването на Иван Гешев вече не са нужни 17 гласа от 25-членния ВСС (вкл. "тримата големи"), а 13 гласа. ОЩЕ: Зарков подпечата указа на президента за механизма за разследване на обвинител №1

„Влияние винаги ми е оказвал законът и неговото приложение", отвърна един от вносителите - Георги Кузманов. "По въпроса, че още на 1 юни съм бил взел становище - на първи изпратих само есемес на г-н Гешев за оказване на подкрепа след извършения срещу него атентат. Казах му, че съжалявам, че децата му са били намесени в тази ситуация. Считам, че Пленумът трябва да се произнесе, нямам основания да си правя отвод“, каза Кузманов.

"Не считам, че ми е въздействано от когото и да било, най-малкото от политическа партия. Не считам, че съм предубеден. Няма да си направя самоотвод“, заяви друг от вносителите.

Гешев внесе искане за сваляне на имунитета на Бойко Борисов

Главният прокурор Иван Гешев е внесъл в деловодството на 49-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на Бойко Борисов, който...

„По въпроса дали ние имаме право да работим по този и по останалите въпроси, свързани с компетентността на Конституционния съд, КС трябва да реши. Но ако нямаме право, сега трябва да напуснем тази зала и да спрем работа по което и да е производство. Нямаме основание да спрем настоящото производство – няма обрадувано нито административно, нито съдебно производство, което да има преюдициално значение“, аргументира се съдия Атанаска Дишева. "Не считам, че има процесуални пречки и следва да вземем решение за образуване на производство за предсрочно освобождаване на главния прокурор", допълни тя.

„Г-н Гешев, искането е насочено срещу вас в качеството ви на главен прокурор. Всякакви други твърдения, че това цели да се пречи на прокуратурата да се бори срещу престъпността, целят единствено да разводнят този дебат. Аз го виждам, г-н Гешев, като да си спасите кожата, а не да защитавате обществото“, заяви Огнян Дамянов от Прокурорската колегия и предложи главният прокурор да излезе в отпуск по време на процедурата.

Гешев контрира: "Това е срещу главния прокурор и косвено е срещу прокуратурата, защото е политически опит за оглавяването ѝ".

На 1 юни ВСС допусна доказателствени искания от вносителите на първото предложение за отстраняване на Гешев (заради „тежко нарушение“) и от самия главен прокурор. Очаква се тази седмица това искане да бъде обсъдено по същество.

По втората процедура членовете на ВСС имат шест писмени доказателства - публикации, включително една от Actualno.com: Емануил Йорданов: Не е работа на Гешев да нарича депутатите политически боклук

Крум Зарков: Напълно възможно е Гешев да бъде свален следващата седмица, това зависи от ВСС

"Готови сме да отстъпим мястото на редовното правителство, дори много се забави. Трудна коалиция, която се очакваше, има два начина да ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com