Прокурорската колегия на ВСС поиска отстраняването на Гешев заради "тежко нарушение"

8576
Прокурорската колегия на ВСС поиска отстраняването на Гешев заради "тежко нарушение"
Снимка: БГНЕС

Днес, 12 май 2023 г., в деловодството на Висшия съдебен съвет е депозирано предложение от шестима членове на Прокурорската колегия на ВСС за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев.

Това става ясно от официално съобщение в сайта на ВСС. Предложението гласи Пленумът на Висшия съдебен съвет да установи основание за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от длъжността „главен прокурор“, а именно: "тежко нарушение на служебните задължения – чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията на Република България". Става въпрос за допускането на т.нар. израелски експерт на мястото на взрива по пътя София - Самоков на 1 май.

Мястото на Иван Гешев е в затвора: Адв. Николай Хаджигенов в "Отговорите" (ВИДЕО)

Мястото на Иван Гешев е в затвора. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.com "Отговорите със Спасиана Кирилова" адв. Ник...

"Пленумът на ВСС да предложи на Президента на Република България предсрочното освобождаване на Иван Гешев от длъжността „главен прокурор“", гласи още официалното предложение.

Фактическите обстоятелства, на които се основава предложението, се основават най-вече на случилото се на 1 май 2023 г. – опита за „атентат“ срещу Иван Гешев след взрив пред кортежа му по пътя София – Самоков. В позицията на Прокурорската колегия се говори за израелския експерт, доведен от зам.-директора на следствието Ясен Тодоров на мястото на експлозията, като той е направил „визуален оглед“.

„На 7-ми май 2023 г., в интервю пред БНР, главният прокурор Иван Гешев заявява, че израелският експерт е с „богато минало“ и че се доверява повече на мнението на този човек, отколкото на българския министър на вътрешните работи“, се посочва в становището на Прокурорската колегия към ВСС. Споменават се и думите на директора на следствието и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов, че израелският експерт бил допуснат заради изпълнение на „преки указания“.

„Считаме, че действията на главния прокурор по време на първоначалния оглед на местопроизшествието представляват тежко нарушение на неговите служебни задължения. Съгласно чл. 46, ал. 1, т. 1 от НПК, разследването се ръководи от прокурор (в случая прокурор от СГП). При упражняване на ръководство и надзор, този наблюдаващ прокурор разполага с правомощията по чл. 196 НПК. Разследващи органи по конкретното досъдебно производство са следователи от състава на НСлС. Огледът се провежда от разследващите по правилата на НПК. В същото време, по време на извършване на това действие по разследването, на мястото на взрива е допуснато външно лице, което няма никакво процесуално качество. То се запознава с обстоятелствата по извършеното престъпление и даже дава „насоки“ на следователите, без на самите тях да е известна дори самоличността му и заеманата длъжност“, аргументират се 6-имата прокурори във ВСС.

„Това става по пряко устно разпореждане на главния прокурор Иван Гешев до разследващите органи. Именно това представлява визираното от нас тежко нарушение на служебните задължения по смисъла на чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията“, гласи позицията.

Демерджиев за взрива срещу Гешев: Има данни, които сочат към определени лица (ВИДЕО)

Има информация за взрива срещу главния прокурор, но тя е оперативна. Голяма част от нея се обработва от анализаторите от Европол. Има к...

Днес прокуратурата заяви, че не е допускала израелски експерт на мястото на взрива.

Прокурорите от ВСС обясняват и защо е нарушена Конституцията – главният прокурор не разполага с правомощия да дава такива преки устни указания на органите на досъдебното производство, няма правомощия да осъществява ръководство и надзор над досъдебното производство, което е в компетентностите на наблюдаващия прокурор. Така според тях в случая е „осъществена недопустима и незаконна намеса в разследването“.

„В конкретното досъдебно производство Иван Гешев, независимо от заеманата длъжност „главен прокурор“, има процесуалното качество на пострадал, а при всички случаи е предстоял и разпитът му като свидетел“, продължават мотивите на Прокурорската колегия.

Друг аргумент е, че по пряко устно разпореждане на Гешев „на лице без процесуално качество са станали известни материали по разследването“, което е нарушение на НПК. „Нещо повече, видно от изявленията на г-н Гешев пред БНР, самият той явно е получил такава информация от т.нар. „израелски експерт“, въпреки че по делото е пострадало лице с права, регламентирани в чл. 75 НПК“.

Според шестимата прокурори описаната пряка намеса в разследването е особено укорима.

Паунова за стартиралата процедура срещу Гешев: ВСС действа по свирката на ГЕРБ и ДПС

Това е пълното признание как ВСС действа по свирката на ГЕРБ и ДПС. Съвсем разобличаващо. Това написа журналистът от "Капитал" Полина П...

Вчера кандидат-премиерът на ГЕРБ Мария Габриел обяви, че нейният евентуален министър на правосъдието ще внесе във ВСС предложение за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. От ПП-ДБ обаче поискаха гаранции, че това не значи просто премахване на една личност, а дълбока съдебна реформа.

Как се освобождава главен прокурор?

Процедурата по отстраняване на главен прокурор е разписана в Конституцията и в Закона за съдебната власт. За целта трябва да има внесено предложение до Пленума на Висшия съдебен съвет – или от най-малко трима членове на Прокурорската колегия, или от министъра на правосъдието.

ВСС се състои от общо 25 членове. 14 от тях формират съдийска колегия, а 11 - прокурорска. В състава на Висшия съдебен съвет влизат и "тримата големи" - главният прокурор и председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд.

След подадено предложение трябва да се осъществи проверка на Инспектората на ВСС дали главният прокурор е извършвал нарушения. Ако Пленумът реши, че искането е основателно и с доказани нарушения, може да се пристъпи към гласуване. Обвинител номер едно се отстранява с поне 17 гласа „за“ от състава на Пленума - или две трети от членовете му.

Ако предложението за освобождаване на главния прокурор събере нужното мнозинство, ВСС праща до президента решението си и той трябва формално да завърши процедурата. Държавният глава все пак има право да откаже да подпише оставката на главния прокурор. В такъв случай процедурата се връща във ВСС за прегласуване. Президентът може да откаже гласувано от Съвета отстраняване само един път.

Гешев се ядоса на МВР и прокуратурата забрани да се изнасят данни за атентата

Софийска градска прокуратура забрани разгласяването на подробности за разследвания атентат срещу обвинител номер едно Иван Гешев б...

Ако реши да подпише оставката на главния прокурор, държавният глава издава указ за освобождаването му, който се обнародва в Държавен вестник – последен етап от процедурата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com