Рашков пак атакува Гешев заради депутата от ГЕРБ, нарушил карантината си

4453
Рашков пак атакува Гешев заради депутата от ГЕРБ, нарушил карантината си
Снимка: БГНЕС

Министърът на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков за пореден път атакува главния прокурор Иван Гешев за привилегировано отношение към депутата от ГЕРБ Бранимир Балачев, който през януари наруши COVID-карантината си. Обвинението отказа да разследва народния представител от Варна.

Сега Рашков отново повдига въпроса с обширно отворено писмо, след като последно през юни МВР пусна жалба до прокуратурата срещу отказа ѝ Балачев да бъде разследван за престъпление.

Адвокат от ГЕРБ, нарушил карантината си, ще защитава Иван Портних

Адвокатът и депутат от ГЕРБ Бранимир Балачев, който през зимата наруши ковид карантината си, за да отиде на дело, ще поеме защитата на ...

В него министърът в оставка припомня, че на 21 февруари 2022 г. прокуратурата е била сезирана от МВР да се задейства срещу депутата, който на 26 януари е диагностициран с коронавирус и е бил поставен от РЗИ – Варна под 10-дневна изолация. В този период обаче Балачев е участвал като адвокат в съдебни заседания във Варна. „Въпреки че е бил заразен, г-н Б. е нарушил законовите правила и съзнавайки, че е носител на болест с тежки последици, е контактувал с неограничен брой граждани и е поставил в риск живота и здравето им“, пише Рашков.

Министърът в оставка припомня още, че Балачев е присъствал на пресконференция на ГЕРБ-СДС и няколко пъти е участвал в открити съдебни заседания по дела в РС – Варна. На едно от тях дори казва „Аз бях болен от ковид довчера“. На 3 февруари не се е явил като част от 36-ти състав в РС – Варна заради „влошено здравословно състояние“.

„Очевидно прокурорите са приели, че е осъществено престъпление по чл. 355, ал. 2 НК, но са прекратили преписката на 28.03.2022 г. на основание чл. 24, ал. 1, т. 1 НПК, като са оценили деянието за малозначително. Те са игнорирали основни обстоятелства, рефлектиращи върху обществената опасност на деянието, а други са изтълкувани превратно и едностранчиво. Превръщайки се в „защитници” на г-н Б., те са приравнили многократните и демонстративни нарушения на карантината като ,,инцидентна проява”. Затова ,,услужливо“ не коментират, че г-н Б. се е явил на седем съдебни заседания; премълчават, че на 31.01. е участвал в пресконференция; пренебрегнали са проверката на ОДМВР и изпратените им материали. Ако тези факти бяха обсъдени, изводът за малозначителност на деянието би бил невъзможен“, пише Рашков.

Той се позовава на закона, че многократното нарушаване на предписанията за изолация от заразоносител не е поведение в полза на правосъдието, още по-малко на обществото. Казва, че на публични места Балачев е поставил в риск от заразяване депутати, граждани, служители, магистрати, адвокати, участниците в съдебни дела, журналисти. Аргументът, че при пандемия „общественополезната цел” не е свързана със запазване на здравето и живота на гражданите от зараза със смъртоносна болест, а с неотлагане и бързо разглеждане на делата от съдилищата, е очевидно тенденциозен, противоречи на здравия  разум, логиката и закона, смята Рашков. Добавя още, че личността и характеристичните данни на депутата са бонифицирани за сметка на много по-висши човешки блага –живота и здравето на хората, които са основни права и обект на засилена защита.

МВР с язвително съобщение за отказ на прокуратурата да се захване с депутат заради нарушена ковид карантина

"Задължителната изолация е винаги 10 дни, което едва ли е целесъобразно. Също така мотивът за извършване на деянието бил явяване на съд...

Рашков цитира думи на Гешев как за главния прокурор най-важна е „борбата за здравето и живота на гражданите“. „Вие очевидно сте се съгласили с отказа да се образува ДП, въпреки липсата на обстоятелства,  изключващи престъпния характер и обществената опасност на деянието на г-н Б., а следва да отмените неправилния акт. В противен случай юридическата общност и гражданите остават с впечатление, че прокуратурата не познава законите или не ги прилага еднакво спрямо всички граждани. Специалното отношение към г-н Б. в сравнение с други вече осъдени нарушители на карантината е ярък пример за потъпкване принципа на равенство, който Ви задължава да третирате всички еднакво без оглед конкретната личност и членство в партия. Народният представител е поставен в привилегировано положение от Вас, няма да търпи наказателни последици, въпреки признанието на прокурорите, че е извършено квалифицирано престъпление“, пише Рашков.

„Видно е, че прокуратурата не е изпълнила основната си функция да привлича към отговорност извършители на престъпления (чл. 127, т. 3 КРБ), независимо дали са депутати от ГЕРБ. Постановените актове са несъвместими с принципите на правовата държавата (справедливост, върховенство на правото и закона), след като се толерират правонарушители, вкл. заради политическа принадлежност. Ето защо, г-н Гешев, апелирам да упражните законните си правомощия и постъпите като Главен прокурор!“, завършва Бойко Рашков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com