Депутат е нарушил ковид карантина, МВР прати сигнал до прокуратурата

2681
Депутат е нарушил ковид карантина, МВР прати сигнал до прокуратурата
Снимка: iStock

С писмо до главния прокурор на Република България днес МВР изпрати на Върховната касационна прокуратура (ВКП) документи, свързани с нарушаването на карантина от народен представител. По случая беше образувана преписка в ОДМВР-Варна. Поводът беше получена от полицията информация, че депутатът е нарушил предписанията на РЗИ и по времето, когато е трябвало да бъде в изолация, се е явил като адвокат по дела в Районния съд във Варна.

Мъжът е трябвало да бъде под карантина от 26 януари до 4 февруари, за което е издадено предписание на РЗИ-Варна. Документите от РЗИ, както и от Районния съд във Варна за проведено заседание на 1 февруари, на което той се е явил като адвокат, са изпратени на прокуратурата за вземане на отношение по компетентност с оглед статута му на народен представител.

Според неофициална информация депутатът е Бранимир Балачев от парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Actualno.com опита да се свърже с него, но до момента на пускане на материала нямаме отговор.

Балачев е единственият народен представител юрист, избран от район Варна в групата на ГЕРБ-СДС, но това не означава, че непременно той се е явил във Варненския районен съд като адвокат. 

По закон за неспазване на противоепидемичните мерки освен административна, може да се носи наказателна отговорност.

Ето какво се казва в прессъобщение на ГЕРБ за случая:

"Във връзка с появили се информации в медиите, че народен представител от ГЕРБ е нарушил наложена му карантина, ръководството на ПГ на ГЕРБ заявява, че не толерираме никакви форми на нарушаване на закона. В случай, че се установи, че народният представител Бранимир Балачев е нарушил правилата, той следва да понесе своята отговорност, съобразно закона".

Проверяват депутат от ГЕРБ за нарушаване на карантината

Полицията във Варна проверява народен представител от ГЕРБ за нарушаване на карантина, съобщи NOVA. Информацията е потвърдена от МВР. ...

Какво предстои оттук насетне разказа пред Actualno.com конституционалистът проф. Пламен Киров. На въпрос дали предстои отпадане на депутатския имунитет на депутата, той обясни:

"Според мен предстои административно наказание (глоба). За да говорим за отпадане на депутатски имунитет следва да има искане от страна на главния прокурор. Този тип престъпление е престъпление от общ характер. Може и да се стигне до подобно искане, но е по-вероятно е да се размине само с глоба. В това действие няма умисъл, тъй като лицето си е направило PCR тест и е доказало, че не е преносител. В случая умисъл липсва и според мен единствено се търси сензация", обясни проф. Киров.

Съгласно чл. 355 от Наказателния кодекс:

(1) Който наруши наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразна болест по хората, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до десет хиляди лева.

(2) Ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Задържаха мъжа, поругал гроба на патриарх Неофит (ВИДЕО)

Мъж от Сливенско преби служител в столичен хостел

Скъса му дрехата: Мъж нападна моторист на пътя Пловдив - Асеновград

ВИДЕО: Полицията установи вандала на гроба на патриарх Неофит, вижте поругаването

По заповед на Стоянов: ГДБОП с акция срещу корупция и контрабанда по границата

Корупцията е завладяла държавата: Мнението на над 80% от българите

Инцидент с тротинетка: Тийнейджър пострада в Бургас

Отново отложиха делото срещу бившия шеф на Агенция „Митници“ Петя Банкова

Вандали поругаха гроба на патриарх Неофит (СНИМКИ)

Самоуличава ли се Живко Коцев, че е бил част от престъпна група?: Говори Бойко Найденов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com