Иван Гешев пусна запис на разговор с член на ВСС и показа чат с Бойко Борисов

22043
Иван Гешев пусна запис на разговор с член на ВСС и показа чат с Бойко Борисов
Снимка: Колаж/Actualno.com

Главният прокурор Иван Гешев пусна на пресконференция запис на разговора си с члена на Висшия съдебен съвет Йордан Стоев, който стана повод зам.-главният прокурор Борислав Сарафов да даде обвинител номер едно на друг прокурор заради престъпление.

В записа се споменават имената на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, на президента Румен Радев, на Десислава Атанасова от ГЕРБ, на политическа партия "Продължаваме промяната" и на други политици и магистрати. В разговора става ясно, че Иван Гешев иска гаранции за семейството си.

Гешев признава, че е казал на заместниците си и на други хора в прокуратурата, че ще подаде оставка миналия понеделник. Точно обратното - тогава той я скъса публично. Преди да го направи обаче Борислав Сарафов бил "щастлив и усмихнат", по думите на обвинител номер едно.

„Получих едно заплашително писмо, че ако не си подам оставката до 10 ч. в понеделник, някой ще натисне копчето Enter. Объркали са човека, объркали са и политическия тайминг, защото ако искаха да превземат прокуратурата, вероятно трябваше да изчакат. Първо да направят правителство, после да направят това, което правят“, каза Гешев.

„Заявих пред члена на ВСС Йордан Стоев, че искам „достоен exit (изход)“, каза Гешев и показа чат комуникация в WhatsApp със Стоев. „Не съм искал да си подам оставката, заплашван от някакви може би боклуци“, добави той. Гешев каза, че е говорел за този изход и пред други свои колеги.

„Седнахме на двора в дома ми с Йордан Стоев и имахме дълъг разговор. Той беше срамен за него“, каза той. След което пусна записа. 

Записът с Йордан Стоев

Гешев му казва, че си подава оставката. „Аз разбрах, вчера сте говорили с нашия приятел“, казва Стоев. Гешев му разказва за заплашителното писмо и искането за оставка. „На мен ми казаха съвсем друго, вика 100-процентови гаранции за... За тебе, за съпругата, за децата и за всички“. Главният прокурор пита дали е сигурен и как да знае каква е гаранцията. „Защото знам за какво става въпрос“, отвръща му Стоев. „Магдалинчев в час ли е?“, пита Гешев. „В час е“, отвръща членът на ВСС относно съдия Боян Магдалинчев.

„Звъннах на Радо и му казах, че това е най-голямата глупост, която да се направи“, се чува гласът на Стоев. „Гаранции 100 процента, но това което ми каза, е, че си получил тази информация. А ти ми казваш друго“.

„Каза ми, че така се случи, че всички срещу теб са се събрали. Аз, вика, седях последен, но много ме натиснаха и да не изпадна в изолация“, продължава Стоев, предавайки чужди думи.

„Моята глава е целта да има правителство на ПП“, твърди Гешев в записа. „След четвъртък го разбрахте? След Габриел? А кой го написа това? Аз съм наясно. Магдалинчев знаеше ли? Сега са го натиснали“.

„Когато искаш да плашиш, да инсценираш, няма да сложиш сачми. Това е да убиваш“, казва Стоев, прехвърляйки темата към атентата срещу Гешев.

„Как ще изберем нов?“, пита Гешев. „Ще стартират процедурата за избор", отвръща му Стоев. "Нас може точно за два месеца да ни пуснат. Процедурата може да отиде до шест месеца. И аз не знам, но мисля, че накрая ще направят правителство. Тя да си напусне поста и да дойде тук за нещо несигурно...".

"Основният обвиняем за „Барселонагейт“ е", казва Стоев. "Бойко", довършва Гешев.

Гешев казва, че ще си подаде оставката и ще излезе в отпуск. „Ще наблегнеш на личния мотив и казваш, че съжаляваш, че искаш прокуратурата да може да се запази. Това всъщност и в молбата като пуснеш в оставката, можеш да напишеш да бъда преназначен във ВАП", съветва го членът на ВСС.

Иван Гешев казва как заместниците му се притесняват за него. „Не ме мислете мен, аз ще съм добре, вие да сте добре“, им казал той.

„Аз ще излезна и ще ме треснат някъде пак“, твърди Гешев. „Това влиза в гаранциите. Кажи му. Защото израелецът каза, че това е дълга организация с много хора. Това, ако беше те ударило във вратата, това е насочен взрив. На 15 метра са прерязали дърво. Каза ми – бил си на 1 секунда. И му кажи, кълна се, някой се опита да ме убие. Аз вярвам, че не са те".

"Аз ще ти пусна съобщение – гаранциите са потвърдени", казва му Стоев. „Пусни ми съобщение всичко е окей“, отвръща Гешев.

ВСС изслушва Иван Гешев и Борислав Сарафов в четвъртък

"Насрочих изслушване на Иван Гешев и Борислав Сарафов на заседание на Пленума на ВСС на 25 май (четвъртък)." Това написа в профила си ...

„Радев защо ме защити в Южна Африка?“, пита Гешев. „Не те защити, той искаше да обере славата“, отвръща членът на ВСС.

„Виж сега, първото нещо да сменим Сарафов. Аз съм окей. Той е използван“, казва Гешев, предавайки нечие друго предложение, което е получил. „Ще правиш партия, ако искаш партия, ще те подкрепим. Ако иска – посланик в Турция, в Израел. И те казаха, Бойко каза, да не се отказва. Това беше разговорът".

ОЩЕ: Гешев с атака срещу "лицето Бойко Борисов": Предложи ми да стана посланик в Израел (ВИДЕО)

„А на Деси Атанасова звъннах, тя каза: "Аз не знам“", допълва Гешев за обаждането към Атанасова от ГЕРБ след решението на Мария Габриел за освобождаване на главния прокурор.

„Ще натиснат ентър, и к'во ще натиснат“, казва Гешев. „Нищо няма да натиснат, ти не си толкова тъп“, отвръща Стоев.

Скандалите в прокуратурата: Мафиотски филм за българската действителност (ВИДЕО)

Взрив, заплахи, обвинения в преврати и страх, че един прокурор може да поръча убийството на друг. Това не е сценарий за мафиотски филм,...

Гешев показа и чат с Бойко Борисов, в който лидерът на ГЕРБ му е пратил емотикон с усмивка.

Гешев: Това е политическа атака

„Всички очакваха, включително заместниците ми, че ще си подам оставката миналия понеделник. Борислав Сарафов беше усмихнат, щастлив, видимо неуплашен от мен. Питах го как е, каза, че е добре“. „Ще видим дали си добре“, казал главният прокурор. След това пуснал записа с Йордан Стоев. Сарафов казал, че не може да слуша повече това.

Гешев помолил да му напишат текста на оставката, след което я скъса публично. Последва изявлението на Сарафов, че е застрашен от главния прокурор и че иска охрана от служебния правосъден министър Крум Зарков. „После подаде редица сигнали, включително, че съм го бил записвал. Има трайна практика на Върховния съд, че използването на телефон не е използване на СРС", заяви Гешев.

Той каза, че срещу него е имало комбинирана политическа атака. „Казах, че това е началото на края на това, което българските граждани и медиите наричате завладяна държава, други го наричат олигархично-политическа мафия. Края на това, което българите наричат политически боклук, политическа мафия, престъпници и крадци“, каза той.

Обвинител номер едно бе привикан днес на разпит в Софийската градска прокуратура, за да даде показания по "дело за търговия с влияние". На последното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет Гешев заяви, че в понеделник е призован да даде показания по конкретното дело, но без да дава подробности. Освен това заплаши с разкрития.

БОЕЦ внесе сигнал срещу Пеевски и Гешев за КТБ, показа десетки документи (ВИДЕО)

Гражданско сдружение БОЕЦ внесе сигнал в прокуратурата срещу главния прокурор Иван Гешев и санкционирания от САЩ по закона "Магнитски" ...

Гешев трябва да даде показания и по сигнала на зам.-главния прокурор и шеф на следствието Борислав Сарафов срещу него. В сигнала се описват три престъпления, извършени от Гешев – незаконен запис по телефон на члена на ВСС Йордан Стоев (предполага се, че са записани и над 150 разговора с политици и магистрати), присвояване на Регентската вила в Боровец и неразрешена намеса по делото „Барселонагейт“. Прокуратурата обяви, че проверява твърденията на Сарафов и няма да се поддава на външно влияние.

Междувременно обвинител номер едно се води в отпуск по "лични причини".

ОЩЕ: Прокуратурата твърди, че "Барселонагейт" не е "на трупчета", още превеждала документи

ОЩЕ: Politico: Каскета срещу Тиквата - мафиотска България достига точката си на пречупване

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика