САЩ обучили наши военни за $30 млн.

10554
САЩ обучили наши военни за $30 млн.

Близо 30 млн. долара са дали САЩ за обучението на български военни в чужбина. Над 2000 българи са учили в американски военни школи или американски центрове за обучение в Европа, предаде Стандарт нюз.

Данните са били изнесени на прием в посолството на САЩ по повод 20-годишнината от създаването на програмите за военно сътрудничество между двете страни. По думите на шарже дафер на щатската мисия Брайън Далтън от началото на военното сътрудничество с България през 1992 г. правителството на САЩ е предоставило над 180 милиона долара за оборудване, обучение и образование под егидата на Общата програма за образование и обучение (CETP) и на Програмата за чуждестранно военно финансиране (FMF.)

Допълнително от 1996 г. насам България е получила около 150 млн. долара по линията на FMF в помощ на модернизирането на армията чрез осигуряване на оборудване и обучение.

На приема министърът на отбраната Аню Ангелов подчерта, че американските програми за военно сътрудничество са важен инструмент в подкрепа на усилията на България да промени имиджа и структурата на българските въоръжени сили в контекста на прехода на българското общество към демокрация.

Като признание за успеха на програмата шарже дафер Далтън приветства много от българските стипендианти на Общата програма за образование и обучение, както и други военнослужещи и цивилни от отбранителния сектор. Сред тях са ефрейтор Йорданка Терзиева, Четвърти  артилерийски полк, Асеновград, завършила с отличие началния курс за сержанти от Сухопътните сили на САЩ „Уориър Лидърс” в Училището за сержанти в Графенвьор, Германия и капитан Стефан Димов, зам. командир на рота, 101 алпийски батальон, 68 бригада, Смолян, завършил с отличие курса по Военно-граждански отношения в Центъра за специални операции „Джон Ф. Кенеди” във Форт Браг, щата Северна Каролина.

Изтегляме военните от Кабул

В началото на 2013 година ще приберем българския военен контингент от Кабул, а до края на 2014 година и военнослужещите от Кандахар, съ...

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com