Село се бори за тайния архив на Васил Левски

21460
Село се бори за тайния архив на Васил Левски

Тайнствен сандък с уникални документи от Българското възраждане, скрит под пода на 143-годишната църква, разбуни духовете във врачанското село Курново. От 2009 година местното сдружение „Курновска защита" води преписки с Министерството на културата и музея във Враца, да бъде извадена находката, чието място е локализирано при изследване със скенер, съобщи БНТ.

Църквата „Архангелски събор" в балканското село е в един двор с историческото ханче, където два пъти отсядал Левски. Когато през есента на 2009 година се разчува за тайнствения сандък под земята, три дни полиция и барети пазят църковния двор. После тихомълком си отиват, разказват местните. Въпреки че са информирани всички институция в държавата, досега няма разрешение да се разкопае находката.

Хората от Курново се тревожат, че докато институциите бездействат, ще дойдат иманярите и завинаги ще остане скрито дали тук не е бил тайният архив на Левски.

Освен легенди и предания, в църковния двор цари и пълна разруха. Ханчето е полусрутено, а храмът е обявен за опасна сграда.

Сдружението „Курновска защита" иска да кандидатства за евросредства за ремонта и от години води преписки за установяване собствеността на храма. Тази гражданска активност обаче довела само до разпри между Ловчанска и Врачанска епархия - чия е територията. И двете митрополии непрекъснато назначават и уволняват свещеници за църквата, които така и не стъпват в селото.

Редактор: Сияна Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество