Сигнал: Главният прокурор купува джипове и коли за близо 1 млн. лв.

16521
Сигнал: Главният прокурор купува джипове и коли за близо 1 млн. лв.
Снимка: БГНЕС

Бюрото за защита при главния прокурор се обзавежда с 11 джипове и коли за близо 1 млн. лв. без ДДС. Това става ясно от документацията за обществена поръчка на държавното обвинение.

Класирането е обявено в петък, 31 юли, на сайта на прокуратурата. Печели "Порше БГ" ООД, която остава единствен участник, тъй като вторият е отстранен, предаде в. "Сега".

Културолог: Гешев си купи джипове за 200 000 лева

Стъпка по стъпка управляващите правят грешки, които радикализират протеста. Това коментира културологът и преподавател в университета п...

За покупката съобщи столичният общински съветник Борис Бонев. Във Фейсбук той се спира на една от позициите в поръчката - 2 високопроходими автомобила с мощност не по-малка от 410 к.с., които според обявлението трябва да имат въздушно окачване с управление на задните колела и активно стабилизиране в завой и автоматично регулиране на нивото и пътния просвет и електронно регулиране на твърдостта на амортисьорите.

"Печели единственият допуснат участник - вносителят на Volkswagen с модел Touareg с мощност 421 к.с. и цена от 202 626 лв. с ДДС за брой. Отварям ценовата листа на сайта на Volkswagen, валидна от 13 юли. В нея Touareg с много високо ниво на оборудване е 164 544 лв. със същия V8 дизелов двигател с 421 к.с. и естествено с дословно изброените (дума по дума) въздушно окачване и автоматично регулиране на нивото", пише Бонев.

Според описанието на поръчката прокуратурата търси да купи 8 автомобила тип "седан" 4 по 4, 2 автомобила с повишена проходимост, и един пътнически микробус с повишена проходимост. Поръчката включва и гаранционно обслужване и прогнозната й стойност е 1 млн. лв. без ДДС. Печелившата оферта на "Порше БГ" е за 977 067 лв. без ДДС. Като двата джипа са за 341 044 лв. без ДДС. За тях в обявлението има и изискване да са "черен четалик". Осемте седана също трябва да са черни, а микробусът може да е и сив.

Поръчката е обявена от прокуратурата в края на май. През юни се разбра, че вече два месеца главният прокурор Иван Гешев се отказва от охраната на НСО и вече е пазен от неговото Бюро за защита.

Божков: Гешев може и да не е човек, но със сигурност е престъпник

"Освен престъпно действие съществува и престъпно бездействие. С отказа си да разследва очевидни престъпления, Иван Гешев може и да не...

Бюрото за защита се смята за нещо като втора НСО още откакто премина на пряко управление на главния прокурор през 2013 г. От тогава то укрепва кадрово и материално, дейността му е много тайна и приравнена дори на такива структури като Специализирания отряд за борба с тероризма. Бюрото беше направено основно за пазене на свидетели.

Директорът му се назначава лично от главния прокурор и е подчинен само на него. Има и специален закон за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство. Именно там се допуска възможността въпросното Бюро да организира и осъществява охраната на прокурори и следователи при условия и по ред, определени със съвместна инструкция на министъра на правосъдието и главния прокурор, съгласувана с пленума на Висшия съдебен съвет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com