Турски дипломат: България ни разбира най-добре за мигрантите

2806
Турски дипломат: България ни разбира най-добре за мигрантите

България е страната, която проявява най-голямо разбиране по отношение на миграционния натиск, тя е вратата на Турция към Европа, заяви турски дипломат в Кърджали.

Генералният консул на Турция в Пловдив Хюсеин Ергани днес посети областния управител на Кърджали Никола Чанев, двамата обсъдиха актуални външно-политически и социално-икономически теми от двустранното партньорство, съобщиха от администрацията.

Дипломатът даде висока оценка на активните търговски връзки, а неотдавнашната визита на премиера Бойко Борисов в Анкара определи като много успешен знак за още по-силно приятелство и добър диалог.

„България е страната, от която Турция среща най-голямо разбиране по отношение на миграционния натиск. В момента в Турция пребивават 3,5 млн. бежанци от Сирия и Ирак, а за тях са изразходвани над 25 млрд. долара. Турция изпълни ангажиментите си по споразумението с ЕС, но досега е получила само 700 млн. евро от предвидените два транша от по 3 млрд. евро, което я натоварва с прекомерно финансово бреме. Отпадането на визите и присъединяването към ЕС са другите две стъпки, които страната ни очаква в отговор на усилията си в защита на границите“, посочи Ергани, предаде БГНЕС.

Той подчерта, че България е вратата на Турция към Европа, а турците у нас и изселниците ни там са здравият мост между двете държави. Домакинът Никола Чанев заяви, че Турция има ключова роля за решаване на бежанската криза, а стабилните междусъседски отношения са приоритет не само на правителствено, но и на регионално ниво.

„Борисов и Ердоган дадоха добър пример за това, защото взаимодействието между нашите две страни е важно не само на Балканите, но и в общоевропейски мащаб. Съзнаваме заслугите на Турция за овладяване на потока от бежанци и това, че изпълнявате стриктно поетите към ЕС ангажименти с цената на много средства. В наше лице имате партньор и приятел“, отбеляза Чанев.

Двамата коментираха и въпроси, свързани с развитието на бизнес-контактите и ръста на турските инвестиции у нас, както и подготовката на инициативи за сближаване на бизнеса на Балканите. На срещата присъства и заместник областният управител Леман Али.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв за опазване на вековните дървета в България

Времето утре - 1 май 2024 г.

Колко ще струва на българина трапезата за Великден?

Опитват да пришпорят закъснялото издаване на лични документи от поколение 2019

Митрополит Григорий ще оглави литургията за Възкресение

Месечна прогноза за времето за май 2024 г. (КАРТА)

Богатият асортимент на МЕТРО България достига до домакинствата в Пловдив в партньорство с Kolichka.bg

Имени дни през май 2024 г.

Плачевна тоалетна в посолството ни в Лондон: Няма пари за достойно лице на България в чужбина

Берачи и търговци на гъби протестират пред НС: Против отпадането на алтернативния данък (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество