Заслужава си всяко едно усилие да помогнеш, особено в тези трудни времена (ВИДЕО)

4001
Заслужава си всяко едно усилие да помогнеш, особено в тези трудни времена (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и Невидимо

В днешното издание на "Видимо и невидимо: За Украйна" Росица Генчовска ни среща с няколко украински деца и с Виктория Икономова – председател на Фондация "Солидарност".

10-годишната Юлиана споделя, че през първата седмица от пребиваването си в България е получила помощ от приятелка в училище, която е била неин преводач. През следващата седмица, обаче, приятелката ѝ заминала за кратко на екскурзия и Юлиана е трябвало да се справя сама с българския. В крайна сметка малката Юлиана говори български много добре и благодарение на прекрасното си представяне в училище тя получава пълна стипендия за отличие. Успоредно с това, тя учи и онлайн в украинското си училище.

Георги и Олеся са брат и сестра, които учат онлайн. Те харесват България и казват, че тук е приятно и красиво, но искат да се върнат в Украйна.

Братята Сергей (15 г.) и Вадим (19 г.) са намерили много приятели в България. Сергей учи в Софийската гимназия "Джон Атанасов", но продължава обучението си онлайн и в украинското си училище. Вадим пък е студент 1-ва година в Технически Университет – София. Обича да спортува и да се разхожда сред природата.

Младите украинци получиха подаръци по повод Международния ден на детето – 1 юни от председателя на Фондация "Солидарност" - Виктория Икономова.

Икономова Икономова разказва, че се занимава с доброволческа и благотворителна дейност от повече от година и половина. И сега, когато вижда, че голяма част от украинците се интегрират успешно в България, решава да създаде фондация, с която да може да помага на нуждаещи се, хора в неравностойно положение, болни и стари хора.

"Нарекохме фондацията "Солидарност", защото сме солидарни с всички хора по земята - няма значение дали това са украинци, българи, дали са българи от ромски или от турски произход. Ние просто помагаме и сме солидарни с всички тези хора, които имат нужда от нас. Отидохме в дом за временно настаняване на бездомни хора в София - това беше покъртителна гледка. Не очаквах, че може хора да живеят в такива условия. Те живеят в една малка стаичка цяло семейство – мъж, жена и пет деца. Нямат нито пералня, нито хладилник, нищо, а в баня има плъхове, които могат да влязат в стаята!", разказва Виктория. В този дом хората си помагат взаимно, до колкото им е възможно.

Виктория разказва и за помощта, която фондацията е оказала на Николай, момче от ромски произход, който е пълен отличник в училище, но за съжаление не може да го посещава през студените дни, защото няма топли дрехи.

Целият разговор на Росица Генчовска с украинските деца и Виктория Икономова можете да гледате във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com