Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Една от най-големите бомби, заложени от предишното управление": Борис Бонев с контраатака след решението на съда

20 юни 2024, 16:32 часа • 1457 прочитания

"Искам да започна с една благодарност към съда, защото той потвърди едно наше опасение. Това решение на съда не казва, че се връща старата организация на движението, а само да се спре действията по организацията на движението в София. Големият проблем, който касае цялата държава, са последствията от това решение. На практика той казва, че при липса на генерален план за организация на движението, какъвто София няма от 2017 г., всички организации на движение са незаконни."

Това заяви общинският съветник в СОС от Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София Борис Бонев по време на брифинг. Припомняме, че по-рано днес Върховния административен съд излезе с решение за противоречивите промени по бул. "Патриарх Евтимий" в столицата.

"Това е една от най-големите бомби, заложени от предишното управление. Генералните планове се изработват със срок на действие 5 години. Тези, които управляваха преди нас са имали задължението да изработят и приемат подобни планове – това обаче не се е случило”, поясни той.

Още: "Спаси София" за бул. "Патриарх Евтимий": Протестите са политически, булевардът не е на Антон Хекимян (ВИДЕО)

„Дори някой да иска да върне старата организация на движението на „Патриарха” също е незаконна, защото тя беше въведена след построяването на третата линия на метрото през 2019 г. За наше огромно съжаление едни предизборни упражнения доведоха до тежки последствия за всички общини”, каза Бонев.

Подготвили сме временна организация, която да допълни стоплинии, стрелки и инвалидни места, за да може да се пусне светофарната уредба. Знаейки, че тази мина може да гръмне започнахме да подготвяме нов генерален план, каза зам.-кметът по транспорта Илиян Павлов.

Още: Диана Русинова: До 3 млн. лв. ще са загубите за София заради движението в центъра (ВИДЕО)

Снимка: БГНЕС

Старата организация за движение не може да се върне, защото по същата логика и тя е незаконна, заяви още Павлов. Процедурата е нова и ще се намери кой да я обжалва, отбеляза той. Павлов каза още, че е подготвена временна организация, която да допълни стоп линии, стрелки и инвалидни места, за да може да се пусне светофарната уредба. Изработването на нов генерален план ще отнеме между половин и една година, отбеляза зам.-кметът.

По-рано днес столичният общински съветник Антон Хекимян поиска оставката на кмета Васил Терзиев.

Още: Край НДК ще се паркира по-лесно, отколкото на други булеварди: Борис Бонев обясни как (ВИДЕО)

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес