Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Окончателно: Съдът отмени новото движение в центъра на София

20 юни 2024, 12:48 часа • 4913 прочитания

Върховният административен съд (ВАС) реши окончателно, че Столична община трябва да прекрати новата организация на движениие по бул. “Витоша“, бул. “Патриарх Евтимий“ и ул. “Проф. Фритьоф Нансен".

Сагата с движението в центъра

Решението на управата на София отпреди няколко месеца предизвика недоволство от страна на граждани, които започнаха да излизат на протести: "Всеки ден ще има протест": Столичани срещу ремонта на бул. "Патриарх Евтимий".

Особено притеснение хората изразяват относно косото паркиране със заход назад - заради трафика в пиковите часове, а и относно новите велоалеи. Авторите на проекта твърдяха, че случващото се на трите основни булеварда е "заложено във всички стратегически и експертни документи на общината от повече от десетилетие и отговаря на всички законови и нормативни изисквания" - каза го в Студио Actualno Борис Бонев от "Спаси София": Край НДК ще се паркира по-лесно, отколкото на други булеварди: Борис Бонев обясни как (ВИДЕО).

През май кметът Васил Терзиев все пак призна, че е допусната грешка.

Решението на ВАС

Върховният административен съд остави в сила разпореждане от 16 май 2024 г. по административно дело №4553/2024 г. на Административен съд София – град. С него първоинстанционният съд бе разпоредил да бъдат безусловно прекратени действията, извършвани от длъжностни лица от Столична община и разпоредени от зам.-кмета по транспорта Илиян Павлов, по въвеждане на нова постоянна организация на движението в центъра на София. Става въпрос за организация по бул. “Витоша“, бул. “Патриарх Евтимий“ и ул. “Проф. Фритьоф Нансен" чрез разчертаване на нова пътна маркировка, поставяне на пътни знаци, преградителни съоръжения и т.н.

Снимка: БГНЕС

Още: Съдът каза "не" на новото движение и паркиране при НДК и центъра на София

Първоинстанционният съд прие, че липсата на актуален генерален план за организация на движението за процесния участък, както и за цялата община, обуславя извод за неоснователно извършване на действия по въвеждане на нова постоянна организация на движението на посочените локации. Съдебният състав е установил и приел, че не са спазени изисквания за организиране на движението по пътищата, отворени за обществено ползване, а именно не е проведена съгласувателна процедура на предварителния проект. Не е изпълнено и изискването окончателният проект на плана да е одобрен от общинския съвет по предложение на кмета, придружен от протокола на ЕСУТ за приемане на окончателния проект.

Върховните магистрати приемат, че първостепенният съд правилно е приел, че актът не е достатъчен да обоснове извършваните действия, като настоящият състав излага допълнителни мотиви.

Още мотиви: Изтекъл генерален план от цели 7 години

"Действително в Наредбата е разписано изключение в чл. 10, ал. 2, във връзка с ал. 1, т. 5, според което се допуска съгласуване и одобряване по реда на съответната общинска наредба за организиране на движението на самостоятелен план за организация на движението/проект за организация и безопасност на движението в населените места (ПОБДНМ), който частично не съответства на действащия генерален план за движение, стига да не е в противоречие с основните му схеми. Това изключение обаче е приложимо само когато се касае за частично несъответствие с действащия генерален план, какъвто се каза по-горе, че няма, следователно тази възможност е напълно неприложима", гласят мотивите на ВАС.

Последният Генерален план на Столична община е приет с решение на Столичния общински съвет от 8 март 2021 г. Към момента на извършваните фактически действия по новата организация на движението, периодът на действие на този план е изтекъл, следователно няма действащ план.

Генералният план за движението в столицата е изтекъл през 2017 година - последно е подновен през 2012, като важи за 5 години. Решението на ВАС повдига въпроса всички промени в движението на София през последните 7 години ли са незаконни. През този период кмет беше Йорданка Фандъкова, която сега е депутат от ГЕРБ, а партията ѝ управляваше в Столичния общински съвет. След местните избори през есента на 2023 г. кмет стана Васил Терзиев от ПП-ДБ.

"Не е налице законова норма или административен акт, въз основа на който се извършват фактическите действия, поради което същите са лишени от основание и правилно съдът е разпоредил тяхното прекратяване", гласи още съобщението на върховните магистрати.

Касационният състав на ВАС приема, че първоинстанционният съд е постановил правилно разпореждане, което следва да бъде оставено в сила. Определението по административно дело № 5835 от 2024 г. на ВАС е окончателно - т.е. не може да се обжалва.

Припомняме, че движението в центъра на София стана арена на политически битки:

"Спаси София" за бул. "Патриарх Евтимий": Протестите са политически, булевардът не е на Антон Хекимян (ВИДЕО)

"Спаси София" действа като комунистите: Антон Хекимян за бул. "Патриарх Евтимий" (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес