Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Диана Русинова: До 3 млн. лв. ще са загубите за София заради движението в центъра (ВИДЕО)

20 юни 2024, 15:30 часа • 11031 прочитания

Столична община си позволи да извърши незаконосъобразни действия и ние имаме съдебен документ, който повече не може да бъде обжалван.

Това заяви ексклузивно в "Студио Actualno" Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики, коментирайки решението на Върховния административен съд, което отменя новата организация на движението в центъра на София. Eкспертът прогнозира загуби за около 3 млн. лв. от джоба на софиянци.

По думите ѝ сега следва полицията да издаде разпореждане настоящата организация на движението по бул. "Витоша", бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Проф. Ф. Нансен" да бъде премахната. "В противен случай следват глоби почти всеки ден в размер между 2000 и 7000 лева към кмета на общината, ако той откаже да изпълни разпореждането на МВР. Ако до седмица-две не го премахнат, ще заведем следващо дело, с което да ги принудим да си премахнат незаконната организация на движението", заяви Русинова.

Тя призова общината да върне старата организация на движението и да си направи Генерален план за управление на София. "Тук обаче има нещо много страшно, защото тези пари, които са похарчени веднъж незаконосъобразно, това съгласно НПК се нарича изразходване на средства в особено големи размери, без те да са имали това право и това е потвърдено от Върховния съд. И затова аз казвам, че е на ход прокуратурата - кой ще плати тези загуби за софиянци", попита Русинова. Тя каза, че в момента загубите са за 1 млн. и 200 хил., но, докато се възстанови старата организация на движението, загубите за Столична община могат да достигнат и до 3 млн. лв.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес