Малина Едрева: От една година подготвяме изложба на Кристо и Жан-Клод (ВИДЕО)

3105
Малина Едрева: От една година подготвяме изложба на Кристо и Жан-Клод (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

"Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти" се нарича ретроспективната изложба с фотографии на Волфганг Фолц и куратор Матиас Коденберг, която ще бъде открита в Софийската градска художествена галерия на 8-ми септември. Тя ще остане в София до 7-ми ноември.

„Докато в сърцето на Париж се реализира последният проект за двойката "Кристо и Жан-Клод", ние решихме и от една година подготвяме такава програма, за да можем да доближим публиката в София и да срещнем творчеството на Жан-Клод в градските пространства, да направим максималното, за да разберем повече за това какви са били техните вдъхновения, как са се реализирали проектите“, заяви пред BGONAIR Малина Едрева – председател на Комисията по култура в Столичния общински съвет.

По думите й това е един двумесечен проект, който се реализира в широко партньорство – от Софийска градска художествена галерия, Националната художествена академия, Френският институт в България, „Гьоте Институт“ и др.

 

 

 

 

 

„Това е широко партньорство, което ще позволи на много открити пространства из града ни и в изложбени зали да видим ретроспективни изложби на двамата големи творци“, посочи Едрева.

За куратора Лъчезар Бояджиев изявата е с тема „Кристо и Жан-Клод – срещи без раздяла“, защото и след смъртта на двамата автори имаме възможност да се запознаем в много широка панорама с тяхното творчество.

Изложбата съдържа черно-бели и цветни снимки от ежедневието на двамата автори, но също така на внушителните им творби.

"В изложбата освен самите фотографии ние имаме културно-образователна програма. Много са важни тези елементи, защото туровете доближават на достъпен език това, което чуваме като разкази. Ще бъде вълнуващо да разберем какво стои за това световно културно наследство", каза Малина Едрева.

Председателят на комисията по образование и култура в Столичния общински съвет обясни, че ще има детски архитектурни ателиета, които ще дадат възможност на децата да откриват различните етапи от възможността за продукция на такива инсталации.

„Кристо и Жан-Клод успяват да реализират 24 проекта през над 50-годишния си творчески път. Това са проекти, които за миг променят света. Сякаш времето спира и заедно с художниците можем да се пренесем в една позната, но и различна, по-красива реалност.

 

 

 

 

През тези десетилетия представянето на изкуството им в България беше твърде фрагментарно и спорадично, ако въобще се случваше. Едва през 2015 година с прякото участие на Кристо и със съдействието на неговия екип, в лицето на Владимир Явашев, по повод 80-годишнината на артиста в Софийска градска художествена галерия бе представена изложбата Кристо и Жан-Клод: графики и обекти от 1963 до 2014 г. Това бе първата голяма изложба на двамата художници в България, а колекцията бе съставена лично от Кристо. Посетителите имаха възможността да се срещнат с над 130 оригинални, номерирани отпечатъци и тиражни обекти на Кристо и Жан-Клод, както и с фотографии на техни творби от Волфганг Фолц.

Изложбата Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти, от една страна, дава възможност отново да се срещнем с различните проекти на артистите през десетилетията, а от друга, да влезем в ателието, където тече творческият процес по създаването: да видим срещите с политици и граждани; да усетим идеите и вдъхновението; вложената огромна енергия и труд; търпението и упоритостта, за да бъдат изведени тези творчески видения до осъществяване.

 

 

 

През 2020 г. Кристо напусна този свят малко преди да навърши 85 години. Последният проект, който неговият екип ще завърши, е Опакованата Триумфална арка в Париж. Идеята датира от 1961 г. и се осъществява през 2021 г. След 60 години още една мечта на Кристо ще стане реалност и всеки ще може да я види, макар и за кратко – 16 дни от 18 септември до 3 октомври. Проект, който все още можем да съпреживеем на място, макар и без автора му.

Този жив обект, маркиращ края на пътя на Кристо и завършен в чест на световния артистичен тандем, вдъхнови и нас да подготвим тази изложба с фотографии на Волфганг Фолц – твореца, който се превръща в неотделима част от делото на Кристо и Жан-Клод“, съобщават от Софийската градска художествена галерия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com