Първи официални данни – разликата между Фандъкова и Манолова е малка, ГЕРБ със загуби по районите

16079
Първи официални данни – разликата между Фандъкова и Манолова е малка, ГЕРБ със загуби по районите
Снимка: БГНЕС

Йорданка Фандъкова за момента събира под 50% подкрепа на балотажа в София. Това показват първите официални данни на ЦИК, при 11,57% отчетени протоколи.

Според данните, Фандъкова събира 49,15% от гласовете, докато Манолова взема 45,44% от вота. С опция "Не подкрепям никого" са гласували 5,41%.

Припомняме, че буквално преди минути Мая Манолова заяви, че разликата между нея и Фандъкова всъщност е под 3%. При екзитполовете тя достигаше 10%.

Районните балотажи

Информацията, че ГЕРБ губи сериозни в районите започна да се потвърждава – пак при 11,57% преброени протоколи. В "Триадица", Димитър Божилов от "Демократична България" (ДБ) печели засега с 49,72% срещу едва 37,98% за досегашния районен кмет от ГЕРБ Николай Терзиев. След първи тур Терзиев имаше преднина от над 1750 гласа!

Шокът за ГЕРБ обаче е със сигурност по-голям в район "Витоша". Там досегашният кмет Теодор Петков има само 41,54% подкрепа, изпреварен от Христо Вълчанов от ДБ, с 49,55%. На първи тур, Петков имаше над два пъти повече гласове от Вълчанов - 9541 срещу 4008! Припомняме, че в началото на септември шест граждански сдружения поискаха оставката на Петков - причината може да се обобщи като локален "Апартаментгейт", припомнете си в този материал! През 2015 г. той спечели изборите за районен кмет от квотата на Реформаторския блок. Неофициално обаче вече има информация, че в крайна сметка Вълчанов губи.

Голям е и шокът в район "Студентски" - Петко Горанов от ДБ дотук е с 49,28% подкрепа срещу досегашния кмет Димитър Дилчев от ГЕРБ, с 40,86%. Дилчев имаше преднина от 1300 гласа след първия тур.

В "Лозенец", Константин Павлов-Комитата води с 57,61% пред досегашния кмет от ГЕРБ Любомир Дреков, който има само 33,29% подкрепа. Припомняме, че в "Лозенец" избухна скандалът с национален оттенък с небостъргача "Златен век", който стана основна сюжетна линия в "Апартаментгейт".

Знакова изглежда загубата в "Младост". Там главният архитект на района Стефан Стефанов води с 54,20% пред Мария Илиева от ГЕРБ. Стефанов има подкрепата на осъдените на първа инстанция Десислава Иванчева и Биляна Петрова, които получиха 20 и 15 години затвор в скандално дело, с куп съмнения, особено за прочита на записите от специалните разузнавателни средства (СРС).

В "Оборище" също води ДБ – Николай Александров взема 49,40% дотук, а Петър Митев, подкрепен от ГЕРБ и СДС, е с 41,48%.

Пряката битка между ДБ и ГЕРБ дотук се печели във "Възраждане". Там Савина Савова има 48,27%, а Васил Кънев от ДБ е с 41,33%. Но в "Слатина" Наталия Стоянова, която беше първа с над 11% след първи тур, сега изостава катастрофално – 33,69% за нея, 56,90% за Георги Илиев от ДБ. А в "Средец" бившият енергиен министър Трайчо Трайков си остава водач, както и след първи тур – 51,93% срещу 37,82% за Любомир Ковачев от ГЕРБ.

Потвърждава се информацията на Actualno.com, че БСП печели в "Изгрев". Техният кандидат Делян Георгиев печели 54,83%, а досегашният кмет от ГЕРБ Цветомир Жеков, който едвам стигна балотаж, е с 37,19% подкрепа. Факт е обаче, че засега това е единственият пробив на БСП – ГЕРБ води уверено в районите в София, където се изправя срещу червени кандидати, макар и на този толкова начален етап от обявяването на официални данни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София