Колко струва да удариш кмет: Иванчева и Петрова говорят пред Actualno.com*

76985
Колко струва да удариш кмет: Иванчева и Петрова говорят пред Actualno.com*
Снимка: Actualno.com

Г-н Ваклин не казва истината. Това беше основната теза, която осъдената на първа инстанция на 20 години затвор бивша кметица на район „Младост“ в София Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова, осъдена на първа инстанция на 15 години затвор, защитиха в право на отговор пред Actualno.com. Правото на отговор е заради интервю на Actualno.com с Александър Ваклин – основният свидетел на държавното обвинение срещу Иванчева и Петрова.

Пред камерата на Actualno.com Ваклин представи мотиви на съдия Иво Хинов за присъдата и главно в подкрепа на тезата, че няма как строителният предприемач да е използван като оръдие на чужд интерес в изфабрикуване на обвинения срещу Иванчева и Петрова. В отговор двете представиха също пред камерата на Actualno.com редица записи от специални разузнавателни средства (СРС), с които защитиха тезата, че Ваклин е най-малкото ненадежден свидетел и показанията му не следва да водят до присъда, а има много основания той самият да бъде разследван, както и Специализираната прокуратура и нейни служители, увреждащи имиджа ѝ като институция.

Право на отговор

Не е вярно, че различните прокуратури са си прехвърляли сигнала на г-н Ваклин, защото не са искали да го вземат. Причината е чисто законова – малко преди това е направена промяна в Наказателно-процесуалния кодекс, каза Биляна Петрова, която показа пред камерата на Actualno.com документ, подписан от говорителя на прокуратурата Румяна Арнаудова в качеството ѝ на прокурор, с който тя определя коя прокуратура да поеме случая и да започне досъдебно производство. "Не е било от страх, както той (бел. ред. - Александър Ваклин) твърди", заяви Петрова.

Относно тезата на Ваклин, че всъщност неговият сигнал е просто допълнение към сигнал на свидетел на име "Пешев" (Александър Пешев - бел. ред.) и това доказва, че няма как прокуратурата да го е използвала, защото вече е имало сигнал, Биляна Петрова и Десислава Иванчева заявиха, че без показанията на Ваклин нищо е нямало да стане, защото другите сигнали били много слаби. На изричен въпрос на Actualno.com кой е Пешев, Иванчева не можа да си спомни точно, но двете с Биляна Петрова показаха как Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) е подала сигнал заради забавени 5 преписки, от които една се е оказала за друг район на София, по една е имало вече действия от администрацията на "Младост", а другите три били на прочулата се по "Апартаментгейт" фирма "Артекс" и впоследствие от "Артекс" казали, че не са искали да подават жалба заради забавянето и НАСП го е сторила без да ги пита.

Що се отнася до твърдението на Ваклин, че Иванчева го е притискала да оттегли своя жалба срещу нея пред Административния съд в София, тя категорично отрече и показа пред камерата на Actualno.com СРС с думи на строителния предприемач, че сам си е оттеглил жалбата. Думите са изречени в записан на СРС разговор с нея, посочи тя.

Особено внимание Биляна Петрова обърна и на връзка между Александър Ваклин, Марио Кръковски и Детелина Ханчева - жената, с която съжителства зам.-главният прокурор и единствен кандидат за главен прокурор Иван Гешев. Тя показа документ от Търговския регистър, според който през 2014 година фирми на Ваклин, на Кръковски и на Ханчева са обслужвани от един и същ счетоводител. В случая с Ваклин и Кръковски става въпрос за фирма "МС Консулт 2004", като според Търговския регистър двамата излизат от фирмата и я продават на Кирил Кирилов през април, 2018 година. Фирмата обаче няма връзка с продажбата на вече прословутия апартамент на Ханчева от Кръковски през 2014 година – в тази сделка е замесена "М Консулт 95", в която Кръковски и Ваклин са съдружници за 2 месеца през есента на 2012 година.

Специално за СРС-тата, Иванчева и Петрова наблегнаха на запис, който е от 9 февруари, 2018 година – когато Александър Ваклин отива на среща в администрацията на район "Младост" с Десислава Иванчева, но тя така и не се състои, тъй като, по думите ѝ, Иванчева е била в парламента и след това е внесла сигнал в прокуратурата. Въпросното СРС, според Биляна Петрова, не е трябвало изобщо да стига до съда, но е заведено под грешно име. Въпреки това там няма видеозапис – само аудио, а в него Александър Ваклин говори с неидентифициран мъж. В разговора става въпрос за това, че на неидентифицирания мъж от Специализираната прокуратура са му предложили 15 000 лева, за да внесе сигнал срещу Иванчева. Пред камерата на Actualno.com Биляна Петрова прочете мотивите на съдия Иво Хинов точно за този разговор и заключението му, че предвид държанието на Ваклин той всъщност е познавал въпросния мъж, но пред съда отрича това.

Честни сте – не може

Бившата кметица на "Младост" сподели, че служители на администрацията ѝ – например шофьорът, я предупреждавали да си заключва колата, за да не ѝ подхвърлят нещо. А Биляна Петрова директно каза, че е била свидетел как действащ общински съветник от ГЕРБ казал на Иванчева: "Не сме решили, не сме ви заключили". На изричен въпрос кой е човекът, Петрова отговори, че няма как да каже, защото няма други доказателства, но описа въпросният човек като "нисък на ръст". И каза, че според нея тя се отзовала на подсъдимата скамейка именно и заради този разговор – защото ако е имало обвинение само срещу Иванчева, Петрова е щяла да свидетелства за въпросния разговор пред съда и думите ѝ да имат повече тежест, отколкото сега, като обвиняема. "Когато цялата власт е в тях, те те лишават от доказателства", заключи бившата зам.-кметица на "Младост".

Иванчева разви и тезата, че хора, застрашени от обвинения, плащат на прокуратурата, за да се отърват от среща с правосъдието. "Там се търгуват души – буквално", подчерта бившата кметица на "Младост". "Работа на прокуратурата е да разследва сама себе си, което у нас е невъзможно", добави Биляна Петрова, която даде пример – в разговор с Иванчева бивш политик ѝ казал, че прокуратурата му поискала петцифрена сума, но той ѝ отвърнал "да си гледа работата", защото нищо не е направил. "След нашия арест и на него му беше повдигнато обвинение", многозначителна е Петрова, която не уточни името на въпросния политик.

Светнаха като коледна елха

И Иванчева, и Петрова бяха категорични, че няма как специалното вещество, с което са маркирани парите от подкупа, да изчезне и избледнее, защото са се потили, като, по техни думи, това било казано от експерти пред съда. Те казаха и друго – такова вещество може да бъде по-лесно пренасяно от хора с латексови ръкавици. Двете поясниха, че ръцете им са били снимани от фотографка, която е пипала парите – личало си на телевизионни записи. Пред камерата на Actualno.com Иванчева показа къде точно е имало вещество по нейните ръце – на ръба на дланта на дясната ръка, а Петрова заяви, че е имала вещество по външната страна на пръстите и горната част на ръката т.е. обратната на дланта т.е. и в двата случая няма как някоя от двете да е вземала парите.

Иванчева обърна внимание и на друго – при ареста пред Спортната палата, в един момент двете с Петрова са били отделени от колата и тя е останала незаключена и непазена. Искахме записи от камерите на околните сгради, за да се види какво се случва в този период, когато там ни няма нас – съдът не позволи. Защо, крият ли нещо, попита бившата кметица на "Младост" и предположи, че е възможно някой да е влизал в автомобила, тъй като на сенника ѝ имало отпечатъци от четири пръста, а отпечатъците били оставени с веществото, с което са маркирани парите. Кой е бил там, настоя да знае Иванчева.

КОЙ?

На изричен въпрос на Actualno.com кой стои зад постановката, както смятат Иванчева и Петрова, срещу тях двете, Биляна Петрова отговори, че за себе си вече има име, но не пожела да го каже в ефир – вместо това го описа като "човек, който е използвал свои приятели, близки жени, за подставени лица". Тя обаче заяви, че преди няколко месеца са им се обаждали хора, които не искат да се знае самоличността им, и са им казали, че такава "поръчка" струва поне 2-3 млн. евро, даже и повече, защото случаят стана публичен. "Между 2-3 млн. евро струва да удариш кмет – това са хора с много пари", заяви Петрова.

Двете с Иванчева са категорични, че всичко им се е случило, защото са почнали да работят съвестно в местната администрация и са почнали да разкриват злоупотреби. Открихме кражби на имоти от почти 50 000 квадрата т.е. над 66,5 млн. лева, но не само, заявиха те и припомниха схемата с актуването на общинска земя – в този материал можете да видите повече подробности! И добавиха, че строителните интереси са огромни – всеки инвеститор се мъчи да надвиши позволеното застрояване, категорична беше Иванчева, която счита, че това е още една причина да бъдат "ударени".

Натиск преди местните избори?

Във връзка със срещата на Александър Ваклин с главния прокурор Сотир Цацаров и заместника му Иван Гешев, който е единствен кандидат за главен прокурор и беше едно от основните лица в медийното представяне на прокуратурата по делото "Иванчева", Биляна Петрова изрази следното опасение – това е предупреждение към нас. Според Петрова единствените две основания, при които тя и Иванчева може отново да влязат в ареста, са ако нарушат условията на домашния си арест или ако окажат натиск върху свидетел. Затова Петрова разчита срещата като знак към нея и Иванчева да не се защитават пред медиите.

Петрова уточни, че предстоят местни избори, като Иванчева беше категорична, че двете ще участват на тях, заедно със съмишленици, включително и по места в провинцията.

* Съветваме видеозаписът на интервюто да бъде слушан със слушалки за по-добро качество на звука!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com