Трима общински съветници няма да помагат на Здравков да плаща глоба, считат инициативата за цирк

7152
Трима общински съветници няма да помагат на Здравков да плаща глоба, считат инициативата за цирк
Снимка: БГНЕС

Общинските съветници от АБВ, Български социалдемократи, "Нормална държава" няма да се включат в инициативата на Столичния общински съвет (СОС), с която съветниците събират пари и плащат втората глоба на главния архитект Здравко Здравков заради случая "Стрелбище". Това обяви един от тримата съветници от групата - Войслав Тодоров.

Според въпросните съветници (бел. ред. - освен Тодоров става въпрос за Анета Григорова и Тодор Цанев) в случая на Здравков се изгражда репутация на защитник на зелените площи в София, а това не отговаря на истината. Тодоров, Григорова и Цанев считат, че това представлява "цирк".

Главният архитект на София: Водят се разговори да не се строи небостъргач в "Стрелбище"

Разговори с НИКМИ относно градинката на ъгъла на булевардите "България" и "Петко Тодоров" вече са започнати – по инициатива на пр...

"Ние сме против двойния аршин, с който се мерят строежите в София. По доклади на арх. Здравков бяха одобрени планове за 215-метров небостъргач на Лозенския хълм и 80-метрова сграда до самите блокове в кв. "Борово" (бел. ред. - при магазин "Мартинели"), а нов доклад предлага одобряване на допълнително строителство на "Гаранти Коза" в кв. "Младост". Негова заповед оправдава и продължаващият строеж на 120-метров мастодонт на Кръста в кв. "Лозенец". Но изведнъж спирането на един строеж в кв. "Стрелбище" го прави герой в защитата на София?

Той защитавал Общия устройствен план, но не го защитава в Лозенец, където максимална височина по план е 26 метра или в Борово, където е максимум 20 метра. Той защитавал зелените площи, но не ги защитава из цяла София, след като по негово предложение падна законовата защита за много от междублоковите пространства на града (бел. ред. - спорът дали е положително или отрицателно това, че за вече озеленени пространства извън зелената система на София СОС ще решава остават ли си или не зелени). Ние отказваме да участваме в такъв избирателен пиар, без последователна защита на обществения интерес във всички тези случаи. Отказваме да правим герой човек, чийто отпечатък върху планирането на София е доста спорно".

Припомняме, че глобата, наложена на Здравков заради "Стрелбище", е 13 000 лева. Тя е втора, след като първата беше 1000 лева. Причината - главният архитект отказва да одобри Подробния устройствен план (ПУП) на НИКМИ за градинката в "Стрелбище", на ъгъла на булевардите "България" и "Петко Тодоров", точно както строителната фирма иска - с всяка буква, точка и запетая. Според Здравков, ако той стори това, то правомощията му като контролен орган всъщност няма да действат, а в ПУП-а на НИКМИ има нарушения - например искане за 100% застрояване на имота, при задължение дори при предишния закон да има озеленяване от поне 40%, както и неотчитане на 61 дървета в градинката, която строителната компания иска да застрои.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София