Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Главният архитект на София даде проект в "Лозенец" за пример за безобразно застрояване

15 май 2018, 15:40 часа • 6548 прочитания

На всички жалби, касаещи строежа на фирма "Артекс" на ул. "Златен рог" в квартал "Лозенец" сме отговорили. Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков в отговор на изричен въпрос Actualno.com. Главният архитект говори с нас относно новите правила за реализиране на строежи в София, както и заради конкретни казуси със застрояване, срещу което тръгват граждански протести - като случая в квартал "Стрелбище".

Здравков каза и, че личното му мнение е, че такава сграда няма място в имота, където сега тече строежа. Припомняме, че първоначално проектът беше за 134-метрова сграда, но в крайна сметка тя беше намалена и е на височината на хотел „Маринела“, срещу когото ще бъде издигната.

"За съжаление сме в ситуация на влязло в сила разрешение за строеж, което е влязло в сила в 12 без 5, преди влизане в сила на Общия устройствен план (ОУП) на София към 2006 година. Зоната, която е там, е за средно жилищно застрояване – с кота корниз от 26 метра. При условие, че към (началото на) 2007 година правилата (бел. ред. - на Закона за устройство и застрояване на Столична община) не са важали, се одобрява проект за сграда, висока 134 метра", обясни главният архитект. Той беше категоричен и, че подновяване на разрешително за строеж, какъвто е случаят, не е основание да се гледат правилата, които важат към момента на подновяване.

Отделно Здравков посочи, че проектът на "Артекс" (втора категория) попада в промените от 2017 година на Закона за устройство на територията (ЗУТ), според които валидността на разрешително за даден строеж е 10 години (първа категория, втора кагегория и обекти от национално значение). "Имаме писмо от МРРБ, в което се казва, че разрешителното важи до 2020 година, защото е меродавен актът за откриване на строителна площадка, който се е "случил" през 2010 година", поясни Здравков.

"Друг е въпросът как тази сграда е пусната при застрояване от 100%, без озеленяване, след като към 2007 година действа ЗУТ, където дори за ъгловите имоти имаше изискване за процент задължително озеленяване", многозначителен беше Здравков.

Главният архитект каза и, че е дал достатъчно обяснения по жалби срещу него в прокуратурата. "Казусът е много специфичен, но е един от примерите, при които в последния момент е одобрявана проектна документация, която противоречи на Общия устройствен план. Кучето е заровено в 2007 година, преди приемането на ОУП и ако искате да проведете качествено разследване, задайте въпросите към хората, издали въпросните документи", посъветва Здравков.

За финал главният архитект беше категоричен, че няма как заградена от "Артекс" част от тротоара да се превърне в част от проекта. Тази част се използва само за строителната площадка, т.нар. План за безопасност и здраве, като след завършване на грубия строеж обикновено заетата част "се прибира в имота" и за ползването се плаща такса. Тротоар категорично не може да бъде продаден, увери Здравков.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес