Няма да търсят виновни за взрива в завода за фойерверки в Мъглиж

2987
Няма да търсят виновни за взрива в завода за фойерверки в Мъглиж
Снимка: БГНЕС

Досега не са събрани данни за повдигане на обвинение за взрива в завода за фойерверки и ловни патрони в Мъглиж, научи Topnovini.bg.

Вече са готови експертизите и данните в тях сочат, че вината за инцидента е на загиналия работник. Най-вероятно делото ще бъде прекратено, потвърдиха разследващи.

Състоянието на една от пострадалите в Мъглиж се подобрява

Една от жените, приета след взрива в Мъглиж с 30% изгаряния, се подобрява. Същевременно втората жена, която има 70%, остава в критично ...

Взривът в завода на фирма „Балиста” в Мъглиж избухна на 19 декември м. г. в 11.27 часа. При експлозията загина 45-годишният Веселин Турлаков от Казанлък, а други четирима бяха ранени. 30-годишната Мария Иванова получи 30% изгаряния, а 51-годишната Кинка Манолова около 70%. Двете жени бяха транспортирани в Клиниката по изгаряния в София, където на 5 януари т. г. Кинка Манолова почина от нараняванията си. Двама мъже се отърваха с по-леки рани.

При разследването стана ясно, че в цеха са се правели осветителни факли собствена разработка. Те били по-големи от обичайните, служели за осветяване и се използвали от спелеолози. Подобни палели и футболните агитки.

Стана ясно, че през октомври м. г. е извършена комплексна проверка на предприятието. В нея са участвали МВР, пожарната, РИОСВ, ДНСК, Инспекцията по труда и ДАНС. През ноември цехът за фойерверки и патрони е проверен и от служба КОС. И при двете инспекции не са открити нарушения.

След взрива Областната инспекция по труда също направи проверка за спазване на трудовата дицсиплина.

Пострадалите жени в Мъглиж са с опасност за живота

Двете жени, които бяха ранени от взрива в завода в Мъглиж, са настанени в "Пирогов". Те са в много тежко състояние и реална опасност за...

Прокуратурата пък образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за причиняване на смърт поради немарливост и незнание. Разследването поеха следователи на Националната следствена служба.

След изтичане на двумесечния срок, разследването бе удължено.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com