Борисов поиска страните в ЕС с по-малко ваксини да получат осигурените допълнителни дози

1341
Борисов поиска страните в ЕС с по-малко ваксини да получат осигурените допълнителни дози
Снимка: БГНЕС

Предлагаме компенсационен механизъм за разпределение на ваксините срещу COVID-19 в ЕС на база човек от населението и с осигурените допълнителни дози да бъдат компенсирани тези десетина държави, които разполагат с по-малко количества ваксини. Това заяви министър-председателят Бой коБорисов след видеоконферентна среща с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, на която участваха също австрийският канцлер Себастиан Курц, премиерите на Словения - Янез Янша, на Хърватия - Андрей Пленкович, на Латвия - Артурс Кришянис Каринш и на Чехия – Андрей Бабиш.

Разговорът се състоя след вчерашната работна среща във Виена за справедливо разпределение на ваксините в ЕС.

Премиерът Борисов настоя темата с компенсационния механизъм да бъде решена още преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел, насрочено за другата седмица. „Надявам се всички държави членки да ни подкрепят, защото само по този начин можем да спазим европейския принцип за солидарност“, категоричен бе Бойко Борисов.

Министър-председателят изказа благодарност към председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и към председателя на Европейския съвет Шарл Мишел за свършената работа и изрази убеденост, че знаейки за проблемите с доставките на ваксини, ще намерят възможност за корекции чрез предложения компенсационен механизъм.

"Ние не сме участвали в одобрението на ваксините, нито в преговорите по договорите. А в момента и договорите не се изпълняват, и се доставят по-малки количества ваксини независимо, че плащаме коректно", акцентира премиерът Борисов. Припомняме, че Европейската комисия вече посочи посочи, че Европейският съвет, в който България е член, е приел да има изменения в механизма на разпределение на ваксини, така че той да не се базира само на процент от населението

Министър-председателят припомни, че държавите членки инвестираха в разработването на ваксините срещу COVID-19, далеч преди те да бъдат произведени.

Както вече съобщихме, Actualno.com очаква над денонощие отговори от Министерството на здравеопазването на следните въпроси:

Борисов: България е инвестирала в разработване на ваксините, компаниите нарушават договорите (ВИДЕО)

Министър-председателят Бойко Борисов участва във Виена в работна среща с австрийския канцлер Себастиан Курц и премиерите на Чехия - Анд...

1. България съгласи ли се официално в общоевропейския механизъм за доставка на ваксини срещу коронавирус да бъдат включени и други условия извън разпределение спрямо процента на население?

2. Ако отговорът е "да", на какви други условия сме се съгласили?

3. На какъв принцип се правят доставки на ваксини срещу коронавирус за България от общата европейска поръчка - само на процент от населението или има и други фактори? Ако има други фактори, какви са те?

4. При наличие на други фактори за доставка на ваксини срещу коронавирус, освен процент на населението, каква е разликата в числа по отношение на доставките на "Пфайзер", "Модерна" и "Астра Зенека" за първото тримесечие на 2021 година? (т.е. колко дози трябваше да доставят тези производители, ако принципът е само на база процент на населението и колко са доставили, ако принципът включва и още фактори, а не само процент на населението)

Още: Кой всъщност е отговорен за оплакванията, че България е ощетена при доставката на ваксини срещу коронавирус?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ЕС ще санкционира руска медия

Изпратила ли е Франция части от Чуждестранния легион на фронта в Украйна?

Лавров: Западът иска да разбие руския съюзник Сърбия

Путин нареди подготовка за ядрени учения: Руското военно министерство

Ромите, атакували украински военни, се разкаяха: Действахме против държавата (СНИМКИ)

Китайският президент пристигна на първа европейска визита от 5 години насам

Горящи "Ейбрамс", загиващи войници: Кървавата цена в Украйна (ВИДЕО)

Кървавият подарък на Путин за Берлускони и как италианецът повръщал зад едно дърво

Папата с поздрав за Великден - пожела мир в Украйна и Израел

Германски оръжеен гигант обеща на Украйна стотици хиляди боеприпаси през 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа