Brexit: следващите крайни срокове след срещата на върха

2937
Brexit: следващите крайни срокове след срещата на върха
Снимка: iStock

След очакваното одобрение от 27-те държавни и правителствени ръководители на споразумението за Brexit, днес (25 ноември) по време на срещата на върха след 17 месеца преговори, напрежението няма да приключи с предстоящия, криещ много рискове, вот на британския парламент, пише AFP, цитирана от БГНЕС.

Ето основните етапи, през които споразумението „за развод“ ще трябва да премине и да преодолее още препятствия, за да влезе в сила на 29 март 2019 г. в 23:00 часа.

Мадрид: Лондон и Брюксел са действали коварно по въпроса за Гибралтар

Испанските власти заявиха, че Лондон и Брюксел са действали коварно по отношение на статута на Гибралтар, като в последния момент по ис...

Бъдещите отношения

След срещата на върха двете страни в договора - Великобритания и ЕС - ще започнат да подготвят, всеки от своя страна, дискусиите за своите отнощения след Brexit, чиято рамка е заложена в "политическата декларация", която трябва да бъде приета на срещата на високо равнище днес. Официалните преговори, в частност търговското споразумение, могат да започнат само след излизането на Лондон.

 Британският парламент

Ратифицирането на споразумението в британския парламент е препятствието, което изглежда най-трудно преодолимо. Британският премиер Тереза Мей ще желае това да се случи преди парламентарната почивка, която започва на 21 декември. Ако споразумението бъде прието, ще остане все пак правителството да представи като следстие от това законопроект за напускането на ЕС и прилагането на Брекзит, синоним на нови разгорещени дебати.

Експертите припомнят, че около 40 дни отне на Камарата на общините и Камарата на лордовете да одобрят европейските договори от Рим и Маастрихт. Остават около 60-70 дни за заседания между срещата на върха в неделя и 29 март.

София подкрепи споразумението за Brexit

Министерският съвет одобри днес (21 ноември) позицията на България за предстоящия на 25 ноември в Брюксел Европейски съвет по чл. 50 от...

Европейският парламент

Евродепутатите трябва да чакат зелена светлина от британските си колеги, за да започнат процедура по ратификация. Тя предвижда изготвянето на доклад върху договора за напускане на ЕС и политическата декларация преди гласуването на пленарната сесия с обикновено мнозинство. Гласуването за ратифицирането трябва да се осъществи в началото на 2019 г., но теоретично може да се проведе до 28 март, последния ден от пленарната сесия преди датата на влизане в сила на Brexit.

Последната зелена светлина за ЕС

След ратификацията от Европейския парламент, договорът за напускане на ЕС трябва да бъде одобрен от Съвета на Европейския съюз с квалифицирано мнозинство: 72% от 27-те държави членки или 20, представляващи 65% от населението на тези държави.

От страна на България

Германски министър: Brexit ме притеснява остро

Министърът на финансите на Германия Олаф Шолц заяви че от всички остри проблеми на ЕС – от дълговете на Италия до търговските пол...

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в специалното заседание на Европейския съвет във формат по чл. 50 днес в Брюксел.

Държавните и правителствени ръководители ще обсъдят проекта за споразумение за оттегляне на Обединеното кралство от Европейския съюз и проекта за политическа декларация, очертаваща рамката на бъдещите отношения между ЕС от една страна и Великобритания и Северна Ирландия - от друга, съобщиха по-рано от правителствената пресслужба.

Проектът на Споразумението за оттегляне на Обединеното Кралство от ЕС съответства на интересите на България, тъй като гарантира максимално възможна приемственост и последователност в редица важни за страната ни области. Той дава възможност за своевременно адаптиране към новия режим на отношения, като гарантира спазването на правата на гражданите, финансовите ни интереси, както и избягването на празнини в отношенията с евентуален негативен ефект върху икономическите, транспортните, социалните, културните, образователните и др. връзки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари