Новата глава в противопоставянето на САЩ и Иран - санкции и кибератаки

4632
Новата глава в противопоставянето на САЩ и Иран - санкции и кибератаки
Снимка: Getty Images/Guliver

САЩ въвеждат допълнителни мащабни санкции срещу Иран от понеделник. Това написа в Twitter американският президент Доналд Тръмп.

Той за пореден път заяви, че Техеран не може да притежава ядрени оръжия. "Чакам деня, когато санкциите ще бъдат свалени и Иран отново стане продуктивна и просперираща страна. Колкото по-бързо, толкова по-добре", казва Тръмп, предаде БГНЕС.

В четвъртък, Ислямската революционна гвардия обяви, че е бил свален американски безпилотен самолет в южната част на страната, след като е нарушил иранското въздушно пространство. По-късно Централното командване на американските въоръжени сили заяви, че иранската противовъздушна ракетна система е свалила самолет на американския флот над Ормузкия проток в международното въздушно пространство.

Напоследък отношенията между САЩ и Иран значително се влошиха. Извън инцидентите с нападнати танкери в Оманския залив и до бреговете на ОАЕ, както и сваления безпилотен американски самолет от ирански военни, американските власти наложиха строги санкции срещу ключови области на иранската икономика и продължават да увеличават натиска срещу Техеран. Целта на Вашингтон е да "промени поведението" на Ислямската република. САЩ също обявиха иранската Ислямска революционна гвардия за терористична организация. В отговор Иран е призна Централното командване на американските въоръжени сили за терористична организация, а САЩ - за "държава, спонсорираща тероризма".

Междувременно, американски медии твърдят, че САЩ са извършили кибератаки срещу иранските системи за контрол на ракети и шпионската мрежа тази седмица. Американският президент Доналд Тръмп нареди в отговор въздушен удар срещу Иран, но след това го отмени, като каза, че отговорът няма да бъде "пропорционален" и вместо това обеща нови санкции за страната. В Twitter Тръмп опита да се оправдае, че не е върнал американските военни, а ги е спрял да продължат напред.

Тръмп спрял атаката срещу Иран, защото щяла да убие 150 души

Президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди, че е наредил въздушни удари срещу Иран тази нощ и ги е отменил в последния момент. В профила...

Според The Washington Post, атаката е засегнала компютри, използвани за контрол на ракети и изстрелване на ракети. Yahoo цитира двама бивши служители от разузнаването, които казват, че цел на САЩ е била шпионска група, отговорна за проследяването на кораби в стратегическия Ормузки проток. Служители от Министерството на отбраната на САЩ отказаха да потвърдят информациите.

"Като въпрос на политика и оперативна сигурност, ние не обсъждаме операциите в кибер пространството, разузнаването и планирането", заяви говорителката на министерството на отбраната Хедър Баб.

Тези кибератаки не са първият път, когато САЩ и Иран се изправят един срещу друг онлайн. Смята се, че вирусът Stuxnet, открит през 2010 година, е бил проектиран от Израел и САЩ, за да атакува ядрените съоръжения в Иран.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка