САЩ показа ВИДЕО, което доказвало, че Иран взривява танкери в Оманския залив

4574
САЩ показа ВИДЕО, което доказвало, че Иран взривява танкери в Оманския залив
Снимка: Getty Images/Guliver

Съедиенените щати обявиха, че имат видеозапис, който показва как ирански елитни части прибират неизбухнала мина от корпуса на един от атакуваните вчера (13 юни) танкери, предаде БГНЕС.

Американската армия разпространи видеозапис, както и снимки, които според тях показват, че командоси от Революционната гвардия на Иран участват в атаката срещу двата петролни танкера в Оманския залив.

ООН: Светът не може да си позволи голяма конфронтация в Персийския залив

Светът не може да си позволи голяма конфронтация в Персийския залив. Това каза генералният секретар на ООН Антонио Гутериш по повод под...

"В 4:10 местно време патрулна лодка на Иранската революционна гвардия от клас "Гащи" се приближи до танкера "Кокука Корейджъс" и се видя как премахват неизбухнала залепяща се мина", каза капитанът от американския военноморски флот Бил Ърбан.

Съединените щати обвиниха Иран, че са атакували двата кораба, на които избухнаха експлозии, довели до евакуацията на екипажите. Според САЩ това е провокация на иранците, които искат да внесат смут в световната търговия на петрол с атаки на един от най-натоварените маршрути, ползвани от петролните танкери.

Саудитска Арабия и Великобритания се присъединиха към Вашингтон и обвиниха иранците за втората атака срещу петролни танкери в региона в последния месец. Министърът на външните работи на арабската страна Абдел ал Джубейр каза, че не вижда причина да не се съгласи с оценките на държавния секретар на САЩ Майк Помпео. По-рано Помпео обяви, че зад сложно изпълнените атаки срещу два петролни танкера в Оманския залив стои Иран, като целта им е да дестабилизират световната търговия с петрол.

"Иран е правил това и преди", каза Ал Джубейр пред CNN. "Нашата оценка се базира на разузнаване, използваните оръжия, нивото на експертност, необходимо за изпълнение на операциите и наскорошните подобни атаки срещу петролни танкери. Нито една групировка в региона няма ресурсите и уменията да действа с такава висока степен на сложност", каза Помпео.

Атаки срещу два саудитски танкера, пак до бреговете на ОАЕ

Два саудитски петролни танкера са били атакувани край бреговете на Обединените арабски емирства, съобщи Саудитската информационна агенц...

Иран отрече да стои зад нападението и нарече американските обвинения "безпочвени". "Иран категорично отхвърля неоснователните твърдения на Съединените щати във връзка с инцидентите на петролни танкери на 13 юни и ги осъжда по най-категоричен начин", гласи разпространеното от представителя на Ислямската република в ООН съобщение.

Междувременно Twitter обяви, че е изтрил хиляди профили, свързани с правителствата на Иран и Венецуела, както и с една от сепаратистките партии в Каталуния, съобщава Евронюз. Според Twitter, изтритите акаунти са били предимно на несъществуващи хора, създадени с цел "информационни операции". Били са изтрити и няколко профила на придобилата лоша слава Агенция за интернет изследвания в Русия (АИИ), наричана "фабрика за тролове".

Изтритите от Иран профили са 4779. Според Twitter те са били директно или косвено свързани с правителството на Ислямската република. При тях се наблюдавало "неавтентичnо поведение", обяви Twitter, но не пожела директно да обвини Иран в някакво нарушение. 1666 профила изпращали новини, прокарващи вижданията на Иран по редица дипломатически и геополитически въпроси. 248 профила се занимавали само с коментари за Израел, а 2865 профила били на несъществуващи хора и коментирали социални проблеми в Иран и по света.

Изтритите профили в Испания били общо 130. Те били директно свързани с Републиканското ляво на Каталуния (ERC) - една от най-активните партии, искащи независимост на областта от Испания. Единият от тези профили имал 13 хиляди последователи. Според Twitter, акаунтите, свързани с ERC, разпространявали фалшиви новини за забранения от съда референдум за независимост в края на 2017 г. Повечето акаунти били на несъществуващи личности и били създадени за "неестествено влияние" в политическите дебати.

На последните избори ERC спечели 15 места в испанския парламент, което я направи най-голямата партия от Каталуния за пръв път от повече от 80 години. Лидерът ѝ Ориол Жункерас е един от задържаните и съдени политици за опита за обявяване на независимост на Каталуния. Той е заплашен от 25-годишна присъда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Обидил мюсюлманите: В Индия се ядосаха на Нарендра Моди (ВИДЕО)

Военни хеликоптери се разбиха в Малайзия, 10 жертви (ВИДЕО и СНИМКИ)

Ким Чен Ун наблюдава учение, симулиращо "ядрена контраатака"

"Високо напрежение": "Хизбула" атакува израелска база с десетки ракети "Катюша"

Ново силно земетресение разлюля Тайван

Панихида и в Истанбул за 40 дни от кончината на патриарх Неофит

NYT: Израел е планирал голям удар по Иран, включително край Техеран

Терористична атака в Йерусалим в навечерието на Пасха (ВИДЕО 18+)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com