В Италия умират много от коронавирус - дали е защото пият много антибиотици?

12025
В Италия умират много от коронавирус - дали е защото пият много антибиотици?
Снимка: iStock/Guliver

Възможно ли е злоупотребата с антибиотици да е причината за високата смъртност от коронавируса COVID 19 в Западния свят? Все още е твърде рано за категорични мнения, но някои факти започват да привличат вниманието на учените и анализаторите.

До този момент над 100 000 души по света заболяха от новия коронавирус и милиарди вече са затворени в домовете си в опит да бъде спряно разпространението на болестта. Учените работят активно в търсене на лечение и макар и за уроците от тази пандемия да е още рано, появяват се множество хипотези за появата и развитието на болестта.

Една от големите въпросителни, която тормози лекарите и обикновените хора, е защо смъртността от този вирус в Италия е толкова висока. В страната починалите са над 10% от регистрираните болни, сочи официалната статистика на китайските здравни власти. За сравнение в Китай, откъде тръгва заразата, смъртността е съвсем малко над 4%, а в Германия - едва 0,6%, като данните са на здравните власти на двете държави.

Кой е виновен за коронавируса – не само китайците, а хората като цяло

Заразите, които се прехвърлят от живи организми чрез патогени от животни на хора или между хора, са вече 17% от всички болести в светов...

Теориите как се стигна до смъртоносния крах в Италия са много - застаряващо население, начин на живот, мутации на вируса, дори и чисто статистически регистрацията на смъртните случаи и т.н. За някои може да е изненада, но Италия, наред с Япония, е държавата в света с най-голям брой възрастни хора като дял от населението. Допълнително в Северна Италия живеят по-богатите, радващи се в пълна степен на насладите на живота.

На този фон изплува и един много сериозен проблем в световен мащаб - резистентните бактерии. От години лекарите предупреждават за супербактериите, които не се влияят от антибиотично лечение. Сочените причини за тяхната поява и развитие са безразборното изписване на антибиотици, както и използването на антибиотични медикаменти в животновъдството.

Данните за Италия още преди появата на COVID-19 са плачевни - годишно към 10 000 италианци загиват заради заболяване от резистентна бактерия, която не се повлиява от антибиотици. В целия ЕС броят на тези случаи е 33 000, пише италианската агенция ANSA. Провинция Ломбардия, която е най-засегната от епидемията, пък е и водеща по отношение на животновъдството, осигурявайки 40% от свинското и 32% от телешкото месо, произвеждани в страната.

Според първите проучвания, поне половината починали от COVID-19 в Китай са имали вторична бактериална инфекция, пише авторитетното научно издание The Lancet. Такива инфекции (обикновено пневмонии и сепсис) се лекуват с антибиотици, но ако причината са резистентни бактерии, битката много често е изгубена.

Разкрит е човекът, от когото е тръгнал COVID-19, твърди американско издание

Разкрит е човекът, от когото е тръгнал коронавирусът, твърди американско издание The Wall Street Journal, като се позовава на документи...

Професор Даг Берлид от Университета в Осло също прави директна връзка между супербактериите и смъртността от коронавируса. Норвегия е държавата в ЕС, в която проблемът с резистентните бактерии е най-малък, пише Science Norway. Статистиката показва, че към момента в страната има малко над 3300 регистрирани с вируса и 14 починали. Това означава смъртност под 0,5%.

Ако тази хипотеза е вярна, новините не са добри за САЩ. Годишно там има 2,8 млн. медицински случая, свързани със супербактерии и 35 000 починали. Опасенията на лекарите са, че всъщност случаите са много повече.

Уроците от придобилия публичност като "свински грип" H1N1, който причини епидемия през 2009 година, показват, че причината за високата тогава смъртност са именно вторичните инфекции. Грипът и други вируси, какъвто е новият коронавирус, причиняват отслабването на организма и податливост към вторични пневмонии. Нормалната практика е изписване на антибиотик, за да бъде овладяна тази инфекция, а тялото да се справи само с вируса. Когато обаче бактерията е резистентна, борбата на лекарите изглежда обречена.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 27 март"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Африка се превръща в театър на новата Студена война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com