Версията на Николай Малинов за шпионажа - с допирни точки до визията на прокуратурата

8138
Версията на Николай Малинов за шпионажа - с допирни точки до визията на прокуратурата

Такива обвинения, каквито сега имам, за последен път са повдигани през 1978 година. Това заяви председателят на движение „Русофили” и бивш издател на в. "Дума" Николай Малинов.

Все пак и в Библията, и по закон те съдят за дела. Може да искам и вятърни мелници да направя. Това, че предлагаш някаква идея за подкрепа и не те подкрепят, не мисля, че е подсъдно. Така бившият издател на вестник "Дума" коментира пред bTV твърдението на прокуратурата, че Малинов е предлагал през генерал Леонид Решетников на приближения до руския президент Владимир Путин олигарх Константин Малофеев да вземе безвъзмездно активи за над 500 млн. евро, сред които Vivacom, военните заводи "Дунарит" и "Авионамс", както и медийната група на ТВ7, с цел да не бъдат в ръцете на българската държава.

Малинов обаче призна, че със своя "руски партньор" обсъждали подобен на огласения от прокуратурата сценарий за развитие – създаване на медийна група, в телевизионния бранш, и след това създаване на политически проект. Освен това, той запознал Малофеев с Цветан Василев, като поводът за запознанството бил, защото банкерът "останал на улицата" и търсел подкрепа да се защити и да защити семейството си от "влиятелни кръгове в Русия". Малинов обаче нападна Цветан Василев, че се отметнал от поети ангажименти спрямо хора в Русия, с които бившият издател на вестник "Дума" го свързал. Той добави, че се отказал от ТВ7 заради Цветан Василев и неговото отношение. Малинов каза и, че се познава със сочения за основен съратник на Василев преди фалита на КТБ – Делян Пеевски. Той се запознал с него, когато тръгнал да става издател на в. "Дума", след среща с тогавашния премиер Сергей Станишев, защото Пеевски също искал вестника. "Пеевски беше дясната ръка на Цветан Василев – не ме връщайте, не желая да говоря", подчерта Николай Малинов.

Малофеев: В България се провежда русофобска провокация

Русофобска провокация, подобна на тази в Тбилиси – така Константин Малофеев, който се оказа в центъра на шпионския скандал в Бълг...

"Аз с тези хора си говоря за културни, духовни неща, не за бизнес", смени накрая леко плочата Малинов. Той не видя запознаването на Цветан Василев с Малофеев като акт на намерение да се променя геополитическият курс на България през съмнителни бизнес инициативи. Той не отрече, че се познавал с Леонид Решетников - той се познавал с баща му, но проф. Станилов, депутат от "Атака", го запознал с пенсионирания вече генерал. Малинов призна и, че дал телефона на Решетников в БСП, но не той организирал срещата на Корнелия Нинова с генерала, на която, по неофициална информация, се е решило Румен Радев да стане кандидат за президент. И не се съгласи, че хора като Решетников определят кой да е президент на България, но не отговори първоначално пряко защо на Решетников му трябва да знае какви са нагласите в България кой да е президент - предвид социологическо проучване във в. "Дума". След повтаряне на въпроса, Малинов обясни, че на Решетников това му е работата, защото е анализатор и такива проучвания се правят и от САЩ, и от ЕС, и "няма нищо лошо". Не съм правил срещи, не съм организирал проучвания, а Руският институт за стратегически изследвания е държавна структура в Русия

На директен въпрос действал ли е като шпионин в полза на две руски организации (Руския институт за стратегически изследвания и "Общество Двуглав орел"), Малинов отговори, че тази теза за него е много обидна. Той обяви, че се е посветил на русофилството, защото било планетарна идея. Малинов приравни русофилството, което тръгнало от България, с цивилизационни процеси като например възхода на Византийската империя. Той призна, че познава Малофеев, познава и Александър Дугин и имали общи идеи, но не мразел България.

Получавам съм пари от "Россиская газета" и съм си плащал данъците за това, каза още Малинов, който служел на каузи. "Ако някъде има счетоводни или друг тип грешки, това не е моя работа", защити се той. И отрече, да е получавал пари от Константин Малофеев, като уточни, че нямал представа какви са отношенията на олигарха с негови познати, какви заеми и кредити си разменяли.

Не знам да имаш намерения да правиш партия да е подсъдно, подчерта Малинов и каза същото за желанието му да прави полителевизия, като даде за пример сътрудничеството си с Russia Today – една от руските медии, считани за рупори на режима на Кремъл. Бившият издател на "Дума" подчерта, че всичко е било публично.

Ген. Решетников за обвиненията в шпионаж: Това са глупости!

Това е престъпление! Така коментира обвиненията в шпионаж срещу Николай Малинов, ген. Леонид Решетников пред Нова тв.  Решетнико...

Да, следя сделките на Цветан Василев, но хората, които ги осъществяват, не ги познавам. За намерения ли ме съдят, попита риторично той. И определи за глупости обвиненията, че се стреми да промени геополитическият курс. Всички членове на "Русофили" за затвора ли сме, като смятаме, че външнополитическият ни курс е неправилен, добави Малинов, който подчерта, че подкрепя членството на България в ЕС.

Малинов сподели, че при задържането му и обиска на жилището му към него се отнасяли много внимателно. "Полицията се държи много човешки според мен", каза бившият издател на "Дума" и определи условията в ареста като скромни, но било "чисто".

"На прокуратурата предстои да ги докаже тези неща, но не мисля, че ще се справи", смята Малинов.

Стана ясно и, че Русия вече е изпратила дипломатическа нота заради задържането на Николай Малинов, както и на Юрий Борисов и Милен Чакъров, които също са част от ръководството на "Русофили".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев единствен от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика