X
 
 

Председателят на движение "Русофили" е обвинен в шпионаж (ВИДЕО)

8083 6
Председателят на движение "Русофили" е обвинен в шпионаж (ВИДЕО)
Председателят на "Русофили" и бивш издател на в. "Дума" Николай Малинов е обвинен в шпионаж в полза на Руския институт за стратегически изследвания, ръководен от бившия генерал Леонид Решитников до началото на 2017 година, както и руската организация "Общество Двуглав орел", която Решетников ръководи сега. На Решетников, чието име нашумя заради срещата му с председателя на БСП Корнелия Нинова в Русия и разговора за кандидатурата за президент Румен Радев, е забранено да влиза на българска територия за 10 години!

На пресконференция в МВР, главният прокурор Сотир Цацаров, в компанията на зам.-главния прокурор Иван Гешев и вътрешния министър Младен Маринов, обяви, че на Малинов е повдигнато обвинение по чл. 105 от Наказателния кодекс - за шпионаж. Наказанието е от 5 до 15 години затвор, но интересен аспект е, че в текста пише и следното: "Деецът не се наказва, ако доброволно се разкрие пред органите на властта". Малинов обаче е с мярка "Подписка", с гаранция 50 000 лева, а досъдебното производство се води от Специализираната прокуратура.

Освен шпионаж, Цацаров оповести, че има и схема за пране на пари, включително финансиране на дейности, които са се организирали с цел дестабилизация на България.

При вчерашните обиски - 11, в София, Перник и Брезник, властите са намерили изготвена от Малинов докладна записка на руски език, озаглавена "Необходимата геополитическа преориентация на България", наричана "Проект България". В нея пишело, че било необходимо България да се преориентира към Русия и "на основата на православието". А като основни направления - общо пет -  как да стане това преориентиране, са посочени дейност на неправителствения сектор, създаване на сайт (информационна агенция), създаване на телевизионен канал и създаване на партия, с която да се натрупа "значителна електорална сила".

Иван Гешев заяви, че Малинов е писал в докладната, че за създаване на медийно влияние било необходимо осигуряване на сериозно финансиране - "за придобиване на компанията Vivacom чрез съдействието на (руската) банка ВТБ". ВТБ беше миноритарен акционер в КТБ, а българското звено "ВТБ Капитал" се води от бившия финансов министър Милен Велчев. По думите на зам.-главния прокурор, според Малинов Vivacom трябвало да бъде купена и поставена под чужд контрол. Припомняме, че ВТБ беше инициатор на търга, с който Vivacom премина в ръцете на Спас Русев и заради който друг руски олигарх - Дмитрий Косарев, води редица дела, включително в чужбина. Претенциите на Косарев да има дело по същество във Великобритания бяха отхвърлени от Висшия съд на Англия.

Връзка "Цветан Василев"

Гешев посочи, че схемата се е развивала през банкера Цветан Василев, още когато ръководеше КТБ. Той трябвало "да влезе" в играта с безвъзмездно прехвърляне на активи на стойност по-голяма 0,5 млрд. евро, а връзката била през руския олигарх Константин Малофеев, който е свързван с белгиеца Пиер Луврие - човекът, поискал да купи за 1 евро няколко от предприятията в империята на Василев, включително Vivacom. Малофеев е свързван с руския президент Владимир Путин, а връзката с него е осигурена от Решетников, според обвинението. Руският олигарх трябвало да получи въпросните активи.

От януари до март 2015 година била постигната договореност с Цветан Василев да прехвърли в руски ръце следните активи - Vivacom, военните предприятия "Дунарит" и "Авионамс", както и телевизионната група на ТВ7. Всички тези активи в никакъв случай не трябвало да попадат в ръцете на българската държава, пишело в докладната записка на Малинов. Гешев твърди, че Малинов писал в докладната записка, че "ние придобихме контрола" и тогава прокуратурата влязла в ТВ7, което попречило на Малинов и плащащите му да задържат контрола (бел. ред. - абсурдни щрихи от паметната операция си припомнете ТУК), защото държавата реагирала бързо и не позволила "регистрацията на новия собственик с проруски профил". СЕМ пък отказал нов телевизионен лиценз.

Зам.-главният прокурор заяви и, че Малинов описал схема за придобиване на "Дунарит" от "Емко". Сагата с тази сделка стигна своя пик преди две години, а през тази година се стигна дотам британски агенти да дойдат в  България, за да проверяват дали руски агенти не са опитали да отровят собственика на "Емко" Емилиян Гебрев. Междувременно обаче излезе версия, че българските власти нарочно са замазали разследването за отравянето на Гебрев - припомнете си в този материал!

Имало данни, че Константин Малофеев, Цветан Василев и Николай Малинов се срещали многократно, на руска територия. За три години имало повече от 30 пътувания на Малинов в Русия.

"За мен единствената разделителна линия в българското общество следва да е дали обичаш страната си или не. Ние обичаме родината си  България, защитаваме българския национален интерес и спазваме българските закони", завърши Гешев.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 6 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Нищо ново под слънцето, РoSSия никога не ни е мислела доброто, за тях България е нищо повече от платсдарм за босфора- затова са ни саботирали още от 1885 - с тяхната сатрапска надежда че ониЗИ разбойник и убиец от Белград крал Милан ще ни натупа задника, вместо това позорно трябваха да пращат Австро унгарския посланник да моли за помирение иначе щяхма да си честитим съединение не само с Пловдив а виж още ›› и с Белград. Стамболова ни е оставил хубав пример какво да правим с такива разбойници и родоотстъпници, право в черната джамия.
 • Анонимен 5 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Николай Малинов шпионин?!? Колкото Сергей Антонов, светла му памет, беше организатор на атентата срещу папата! Но тогава отново янките скалъпиха цялата история! Не знам как се сетих за Антонов, може би защото твърде много си приличат визуално с Юрий Борисов – дано приликата свърши дотук! Николай Малинов шпионин?!? Все едно да кажеш, че Бойко Борисов е интелектуалец?!?
 • Анонимен 4 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Я гледай ти руски соросоиди, а по цял ден платените руски тролове - соросоиди пеят за американските соросоиди.
 • Анонимен 3 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Българските служби за сигурност и Прокуратурата заслужават поздравления, а мястото на руските шпиони трябва да е в ареста и съответно, в затвора.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Нихната мама продажна!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Доживяхме!