Магията на Трън и бусинската керамика - 5G пътешествия

8931

Представете си, че е петък вечер и въпросът "Къде да отидем за уикенда?" отново е надвиснал със страшна сила. В поредицата "Супер бързи 5G пътешествия", която реализираме с нашите партньори от Vivacom, сме подготвили отговори на този въпрос.

Вече ви показахме Карлово, Копривщица, Севлиево и Троян. А днес се отправяме накрай света. Или към "Краището". Така е известен районът около Трън и село Бусинци.

Трън винаги е бил известен с прекрасната си природа и местния диалект, според който "синочка едому качемак с жмръци" означава "снощи ядохме качамак с пръжки". Така също, ако чуете "Я ю яя!", това означава "Аз яздя кобилката". А ако попитате има ли конна база, отговорът е "Е па нема!".

В последните години обаче Трън е център и на историите в два романа, които станаха емблематични в новата българска литература - "Глина" на Виктория Бешлийска и "Мамник" на Васил Попов.

В това видео, което ви предлагаме да изгледате, ще ви разходим както из скалите по ждрелото на р. Ерма, където оживяват хилядолетни митични същества в романа "Мамник", така и в Музея на бусинската керамика, която пък дава ход на събитията в романа "Глина".

Но не само това - ще видите Скалния манастир "Св. Петка" и Трънския манастир "Св. Архангел Михаил". Всеки от тях е със своята столетна история.

За финал сме ви подготвили кадри от Музея на киселото мляко. Ще попитате защо има там музей на киселото мляко, а отговора ще намерите във видеото. Приятно гледане...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com